Nici Uniunea Europeană nu le-a putut lua țăranilor porcii din bătătură!
Dimensiune font:
* „Plecând de la realitatea că românul își înțarcă copilul cu lapte și carne de porc și văzând că buruienile și urzicile sau lucernele au luat locul culturilor de porumb din grădinile oamenilor, ne putem da seama că cel puțin pentru următorii n ani creșterea porcului în sistem gospodăresc va continua să existe”, a precizat europarlamentarul Daneil Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European
Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a confirmat faptul că, deși inclusiv la Bruxelles s-a pus în discuție interzicerea creșterii suinelor în curțile țăranilor, lucrurile nu se vor modifica, iar creșterea porcilor în sistem gospodăresc o să aibă „viață lungă, ca să nu spun că va fi nemuritoare”. „În România, creșterea porcului în sistem gospodăresc reprezintă o activitate mai mult decât răspândită si înfloritoare. Dacă ne uităm la cifrele privind importurile, observăm că România aduce de afară carne de porc în valoare de 700 de milioane de euro. Plecând de la realitatea că românul își înțarcă copilul cu lapte și carne de porc și văzând că buruienile și urzicile sau lucernele au luat locul culturilor de porumb din grădinile oamenilor, ne putem da seama că cel puțin pentru următorii n ani acest sistem va continua să existe. Nu mai pun la socoteală faptul că există mentalitatea Cum, domnule, să nu am porc de tăiat la Crăciun, că mă râde satul și vecinii!”, a menționat Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de socializare.
Acesta consideră că este extrem de important ca cei care desfășoară astfel de activități să conștientizeze că este nevoie de respectarea unor condiții minime de biosecuritate. „Trebuie să își dea seama că nu-i costă mare lucru să pună la îndemână niște încălțări pe care să le folosească doar pentru a intra la porci și că nu-i costă mare lucru să-și cumpere un halat și o pereche de pantaloni pe care să îi folosească ori de câte ori aruncă un braț de iarbă lui Ghiță! Efortul de a pune un sac de rumeguș cu dezinfectant într-o tavă în fața adăpostului nu rivalizează cu gustul minunat al slăninii de casă sau cârnațul ca la bunica pe care îl mănâncă tot anul”, a precizat Daniel Buda.
Europarlamentarul român a mai atras atenția că „dincolo de problemele sectorului industrial de creștere a porcilor care nu sunt puține, trebuie să înțelegem nevoia de a avea mai departe un sistem de creștere a porcilor în sistem gospodăresc, în așa numitele ferme mici, care poate să contribuie inclusiv la prevenirea depopulării spațiului rural. În același timp, condițiile de biosecuritate trebuie și aici respectate”. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau