Peste 1.600 de localități din România nu au acces la internet
Dimensiune font:
* traficul de internet realizat în reţelele fixe din România a înregistrat o creştere masivă, cu peste 51%, în 2020 faţă de anul anterior, în timp ce în reţelele mobile s-a consemnat un salt de 30% * numărul localităţilor considerate „zone albe”, fără acoperire cu internet broadband, a scăzut cu peste 40%, până la 1.600, de la aproximativ 2.700, cât se înregistrau în 2019
Conform datelor preliminare prezentate, joi, de către Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), traficul de internet în reţelele mobile a crescut cu 30%, de la an la an, în timp ce 90% din întreg traficul de date din România se realizează prin reţele fixe. „Remarcăm că 90% din traficul de internet în România este realizat prin reţelele fixe. Pentru politicile publice, acest lucru înseamnă, pe de o parte, că în România conectivitatea are la bază reţelele fixe, iar în lipsa lor în unele zone apar riscuri, se afectează dezvoltarea economică şi socială, lasă în urmă cetăţeni, comunităţi şi idei de afaceri. Pe de altă parte, internetul mobil are un potenţial foarte mare de creştere, iar cele mai importante motoare de creştere pe care noi le vedem sunt: noile tehnologii şi aplicaţii, consumul pe utilizator şi creşterea acestui consum, şi, nu în ultimul rând, noi tipuri de utilizatori, maşini şi obiecte conectate - acel Internet al Lucrurilor despre care toată lumea vorbeşte”, a susţinut reprezentantul autorităţii de reglementare.
Acesta a precizat, totodată, că traficul mediu lunar înregistrat în reţelele fixe, raportat la numărul de locuitori, era de 44 GB, la finele anului trecut, iar 80% din conexiunile la internet fix permit viteze de descărcare de peste 100 Mbps.
„Raportat la numărul de locuitori, traficul mediu lunar realizat în reţelele fixe a ajuns, în 2020, la valoarea de 44 GB, adică aproape 1,5 GB/locuitor, în fiecare zi. Traficul mediu lunar pe locuitor, realizat prin reţelele mobile a ajuns la 4,9 GB. Din cele 5,7 milioane de conexiuni la puncte fixe, la finalul anului trecut, două milioane erau utilizate în mediul rural. Astfel, în 2020, au fost conectate 100.000 de noi linii de internet fix în oraşe şi de trei ori mai multe în mediul rural, adică 300.000. 80% din conexiunile de internet fix din România permit viteze de descărcare de peste 100 Mbps, una dintre cele mai mari ponderi din lume, nu doar din Uniunea Europeană. Vitezele de peste 100 Mbps sunt majoritare şi în mediul rural. La finalul anului trecut, 65% dintre conexiunile fixe rurale permiteau viteze de peste 100 Mbps”, a spus oficialul ANCOM.
Totodată, numărul localităţilor considerate „zone albe”, fără acoperire cu internet broadband, a scăzut cu peste 40%, până la 1.600, de la aproximativ 2.700, cât se înregistrau în 2019. În schimb, a crescut cu 42% numărul localităţilor în care utilizatorii au acces la reţele fixe de bandă largă ultra-rapide, adică peste 100 Mbps.
Datele preliminare prezentate, ieri, de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, la ediţia a 25-a a evenimentului Ziua Comunicaţiilor, relevă faptul că a numărul localităţilor acoperite cu reţele cu viteze de descărcare de 2, 30, 100 Mbps şi peste 100 Mbps a crescut cu 11%, de la aproape 11.000, acum doi ani, la peste 12.000, în prezent. Marian CAZACU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau