Peste 7.000 de companii cumulează datorii de 73 miliarde de lei la bugetul de stat
Dimensiune font:
Conform CITR, în 2021, companiile care vor să depăşească criza şi să treacă în următoarea etapă de dezvoltare trebuie să fie pregătite să anticipeze schimbările şi să investească în soluţii care să le ajute să gestioneze mai bine riscurile. Deşi 15% dintre managerii români respondenţi ai studiului Confidex by Impetum Group au declarat că presiunea pe cashflow a scăzut comparativ cu primele trimestre ale crizei, iar încrederea managerilor în economie e în creştere, atingând 45 de puncte din 100, datoriile la bugetul de stat continuă să se acumuleze.
După doi ani de creştere economică şi un an de pandemie, 7.000 de companii înregistrează debite restante la bugetul de stat de peste 1 milion de lei fiecare, conform Termene.ro. Aceste afaceri cumulează 73 miliarde de lei datorii şi reprezintă companii importante pentru economie, pe care se sprijină piaţa şi IMM-urile. Dintre acestea, 66%, respectiv 4.600, se află în stare de insolvenţă iminentă, dar nu au apelat încă la vreo procedură de redresare.
Aceste 7.000 de companii asigură peste 130.000 de locuri de muncă la nivel naţional, care ar putea fi salvate prin accesarea la timp a măsurilor de redresare preventivă sau printr-o măsură de reorganizare. „În 2021 companiile trebuie să fie dispuse să facă schimbări profunde în modul în care fac business, să îşi regândească strategiile, să schimbe pieţele pe care activează, să îşi adapteze produsele şi procesele de producţie, şi să-şi revizuiască planurile de extindere şi de dezvoltare. Într-un moment în care tendinţa este de a eficientiza şi reduce cât mai mult costurile, câştigătorii vor fi cei care vor inova, vor investi în digitalizare şi în dezvoltarea capabilităţilor resurselor umane şi vor fi dispuşi să apeleze la mecanisme de redresare şi să acţioneze preventiv. Adaptabilitatea, puterea de anticipare a schimbărilor şi gestionarea riscurilor sunt cheia prevenţiei pentru companiile româneşti”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.
Totodată, 2.600 dintre companiile cu datorii la bugetul de stat sunt companii care încă mai pot acţiona preventiv pentru redresarea activităţii şi pot apela la procedura OG6, special creată de ANAF pentru eşalonarea datoriilor principale şi ştergerea dobânzilor şi penalităţilor acestor datorii la bugetul de stat. Marian CAZACU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau