Peste trei sferturi dintre români vor să-și instaleze panouri solare sau pompe de căldură
Dimensiune font:
Cei care au făcut deja investiția au venituri moderate spre înalte și un nivel ridicat de educație, sugerând că accesul la informație și resurse financiare joacă un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi
Eficiența energetică a locuinței a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre români afirmând că au investit în proiecte de izolație termică a casei, scopul fiind atât cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, dar și pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător.
Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuințe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulți români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereților (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperișului (22%) sau a podelei (circa 15%), arată datele unei cercetări sociologice realizată de E.ON. Și Delgaz Grid pe platforma online despre-energie.ro. „La întrebarea Ce măsuri ați lua în plus pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței?, cei mai mulți români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient, 35,7% vor să izoleze termic pereții, circa 22% au în vedere înlocuirea ferestrelor vechi, iar 25,5% se gândesc să instaleze un sistem de ventilație pentru recuperarea căldurii. Conform studiului, 45,3% dintre locuințele celor chestionați au fost supuse unui audit energetic, restul de peste jumătate nu. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată și pierdută într-o locuință, oferind proprietarilor informațiile necesare pentru a face îmbunătățiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuința auditată energetic locuiesc în mediul urban și doar 25,5% în mediul rural”, precizează reprezentanții E.ON România.
Potrivit aceluiași studiu, aproape 77% dintre respondenți iau în considerare o investiție în surse de energie regenerabilă, fie că vorbim despre panouri fotovoltaice și/sau pompe de căldură. Totuși, multe gospodării sunt împiedicate să facă acest pas, cel puțin în acest moment, de obstacole precum constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenți) și de limitările financiare (29,3%).
Cei care au făcut deja investiția au venituri moderate spre înalte și un nivel ridicat de educație, sugerând că accesul la informație și resurse financiare joacă un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau