Pierderi colosale după jumătate de an la Siretul SA
Dimensiune font:
Nu mai puţin de 5,5 milioane de lei a înregistrat ca pierdere în prima jumătate de an compania patronată de omul de afaceri Viorel Roman. Pierderile pe şase luni sunt mai mari chiar decât cele de pe parcursul întregului an 2012. Compania are şi datorii către bugetul de stat dar, în acelaşi timp, mai are de recuperat peste 13 milioane de lei de la diverse societăţi.
Producătorul păşcănean de perdele şi ţesături, Siretul SA, aflat în reorganizare judiciară, a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi greu de acoperit. Nu mai puţin de 5,58 milioane de lei este pierderea înregistrată de companie în primele şase luni ale lui 2014, după ce aceasta încheiase anul anterior cu profit.
Concret, în prima jumătate a acestui an Siretul a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 4,1 milioane de lei, mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut, care se ridicau la 5,2 milioane de lei. De asemenea, la acutizarea problemelor financiare ale fabricii păşcănene au contribuit şi sumele restante la bugetul de stat. „Situaţia obligaţiilor la bugetul consolidat al statului cuprinde 13.489.680 de lei, pentru care societatea este obligată să adopte toate măsurile necesare pentru achitarea acestora. De asemenea, se vor lua măsuri pentru încasarea facturilor cu vechime mare, având în vedere că numai peste 360 de zile suma este de 11.466.004 lei, din totalul de 13.343.172 de lei”, se menţionează în raportul de audit al situaţiilor financiare ale societăţii. Astfel, sumele cele mai mari neîncasate, cu vechime mare, aparţin chiar părţilor asociate. Centrul de Afaceri Internaţional are datorii de 9,1 milioane de lei, Scala Real Estate de 271.939 de lei, iar Siretul Nord-Est de 230.350 de lei.
De la profit la pierderi
Raportările financiare preliminare pentru anul 2013 arătau că societatea a obţinut venituri din vânzări în sumă de 9,5 milioane de lei, în creştere faţă de anul 2012 când acestea au fost de 8,2 milioane de lei. Veniturile din exploatare ale companiei s-au ridicat la aproape 2 milioane de lei, iar rezultatul global pentru anul trecut a fost un profit de 18.164 de lei. Cu toate că suma nu este mare, aceasta reprezintă o evoluţie semnificativă comparativ cu cea din exerciţiul financiar anterior, când Siretul a raportat pierderi în valoare de nu mai puţin de 4,48 de milioane de lei.
Tribunalul Iaşi a respins în toamna anului trecut cererea privind aprobarea modificării planului de reorganizare a companiei păşcănene, propunând, în acelaşi timp, luna octombrie pentru demararea planului prevăzut iniţial de Capital Insol SPRL, administratorul judiciar al societăţii. „Modificarea planului de reorganizare aprobat iniţial a fost justificată de scăderea cererii pentru toate categoriile de produse ale firmei, diminuarea sumelor încasate din piaţă, lipsa unor surse alternative de finanţare, dezinteresul acţionarilor în susţinerea producţiei şi imposibilitatea valorificării activelor nefuncţionale, evoluţia negativă a elementelor avute în vedere la întocmirea planului de reorganizare aprobat iniţial”, se arăta în constatarea instanţei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau