Preţul gazelor naturale va creşte până în octombrie 2014 cu 160%
Dimensiune font:
Apocalipsa după Niculae. Omul de afaceri a prevestit aseară la Realitatea TV în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" un viitor cât se poate de sumbru pentru industria autohtonă ca urmare a aplicării unei hotărâri de guvern din 22 ianuarie 2013.
Actul normativ obligă practic societăţile Petrom şi Romgaz să majoreze preţul gazelor naturale pentru agenţii economici cu 160% până în octombrie 2014. HG-ul reprezintă crucea de înmormântare a industriei româneşti şi favorizează în acelaşi timp firmele străine, susţine Ioan Niculae.
Ioan Niculae susţine că actualul Executiv va îngropa industria românească prin Hotărârea de Guvern prin care producătorii interni de gaze naturale sunt obligaţi să majoreze preţul cu 160 la sută. Scumpirea gazelor va produce o reacţie în lanţ: mai exact marii consumatori industriali îşi vor închide porţile, iar zeci de mii de angajaţi vor rămâne pe drumuri. Nici consumatorii casnici nu sunt ocoliţi de prevederile actului normativ.
JOCURI DE PUTERE 02.04.2013
Sursa: IOAN NICULAE
"Hotărârea de Guvern a apărut în ianuarie 2013, acum două luni. Noi am aflat pe la începutul lunii martie. Nu am ştiut de ea. Ne-am trezit brusc că a crescut preţul la gaz. Am crezut că e o nebunie a celor doi producători. Hotărârea îi obligă pe cei doi furnizori de gaze, Petrom şi Romgaz, ca în fiecare lună să crească preţul la gaze. Este aberant! (...) Dacă creştem gazul românesc cu 160%, de la 484 de lei la 1261 de lei, într-un an de zile, nu mai există nimic în România, bate vântul peste tot. Ne trebuie un cimitir. Există un interes major ca, omorând aceste industrii, consumul României să fie la nivel sau chiar mai jos decât producţia României şi gazul să se exporte".
Numai din ianuarie şi până în prezent a fost înregistrată deja o creştere cu 21 de procente a gazelor interne pentru consumatorii economici. Niculae a cerut recent Guvernului să amâne aplicarea hotărârii timp de un an, deoarece acest HG reprezintă "crucea de înmormântare a întreprinderilor româneşti".
Discuţie între jurnalist şi omul de afaceri:
,,Domnule Niculae eu vă întreb aşa, daca continua situatia aceasta, industria românească moare da? Câte locuri de muncă dispar în România?Directe împreună şi cu Azomureş probabil că sunt în jur de 9000 de locuri. Iar indirecte vorbim de 60-70.000 de locuri.În cât timp ar urma să dispară aceste locuri de muncă?În 3 luni de zile!".
Mureşenii susţin şi ei că aplicarea aceastei hotărâri de guvern va avea efecte grave asupra industriei autohtone:
,,Produsul se scumpeşte, produsul care-l vinde, automat şi atunci mă gândesc că nu o să mai aIbă piaţă de desfacere. Deci dacă se închide o fabrică mare cum e Azomureşul, automat, deci câţi sunt vreo 4 - 5.000 de muncitori la Tîrgu-Mureş? Înseamnă că va afecta foarte mult tot oraşul. Că oraşul nu are aşa forţă de muncă mare, cred că Azomureşul e cel mai mare", a spus Florin.
,,O să fie pierdere şi o să fie şomaj şi aşa mai departe, când nu mai poate plăti gazul atunci o să fie probleme pe şomaj şi chestii, nu o să aibă producţie. O să scadă producţia", a spus Ana.
,,Nu mi se pare corect, dar vedeţi că la noi nu se întreabă, nu se, pur şi simplu se dă un ordin şi se execută. Cam la nivelul acesta suntem, nu? De la gaz pornind se scumpesc toate celelalte", a spus Mircea.
Atacul lui Ioan Niculae la adresa grupurilor de interese a fost dezbătut şi la emisiunea Deschide Lumea, de aseară. Omul de afaceri este convins că statul pune beţe în roate industriaşilor români în avantajul investitorilor străini şi că economia românească este controlată de carteluri transnaţionale care doresc ca ţara noastră să devină una de consumatori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau