Proiect de cooperare România-Ucraina, marele câştigător al competiției Interreg Project Slam 2022
Dimensiune font:
Finala competiției europene de proiecte de cooperare – Interreg Project Slam, ediția 2022 s-a derulat săptămâna trecută la Bruxelles. Gala s-a derulat în cadrul evenimentului anual al programelor INTERREG, organizat de Comisia Europeană - "Interreg Annual Event".
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 a câștigat premiul I al competiției cu proiectul „Realitatea virtuală unește Carpații: Laboratoarele școlare interactive".
În finala concursului au participat 6 proiecte de cooperare cu beneficiari din 12 țări europene, fiecare dintre ele susținând câte o prezentare live pe scena evenimentului: "POCTEP", proiect Interreg Spania-Portugalia ; "RIGHT PROFESION, proiect Interreg Slovenia-Ungaria; "REALITATEA VIRTUALĂ UNEȘTE CARPAȚII", proiect al programului ENI CBC România-Ucraina; "CODE/2CODE CROWN" proiect al programului IPA CBC Croația- Bosnia și Muntenegru; "TRAILS+" Proiect Interreg Polonia- Germania și proiectul"HANDCRAFT" al programului IPA Ungaria-Serbia.
La gala competiției au fost prezenți peste 350 de participanți, printre aceștia numărându-se reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Interact, dar și reprezentanți ai tuturor programelor de cooperare la granițele interne și externe ale Uniunii Europene, gala putând fi urmărită și on-line, în direct.
Evenimentul a fost deschis de către comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, care a subliniat importanța cooperării europene la granițele externe ale Uniunii Europene.
Competiția "Interreg Project Slam" a fost dedicată proiectelor ce implică tinerii, selecția finaliștilor realizându-se din peste 40 de proiecte din comunitatea programelor de cooperare.
Proiectul „Realitatea virtuală unește Carpații: Laboratoarele școlare interactive" a fost implementat în regiunea Zakarpattya (Ucraina) și județul Satu Mare (România), pentru îmbunătățirea calității și accesibilității educației în zona transfrontalieră, cu finanțare de la Uniunea Europeană. Utilizarea echipamentelor de realitate virtuală și augmentată, precum și alte tehnologii interactive moderne pentru predare, utilizate prin acest proiect pilot, este o premieră pentru școlile din zona de graniță româno-ucraineană. Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 300.000 de euro, iar activitățile s-au derulat în perioada 2020-2021. În plus, pentru cele 4 școli implicate în proiect au fost achiziționate și computere, table interactive, proiectoare, MFD-uri (dispozitive multifuncționale) și alte echipamente necesare unei școli moderne, realizându-se inclusiv lucrări de infrastructură prin reabilitarea unor laboratoare școlare.
Echipajul Româno-Ucrainean prezent la eveniment a fost reprezentat de Managerul Proiectului prof. Mariana Sălăgean de la Școala Gimnazială "Mircea Eliade" din Satu Mare împreună cu Anna Tsimbolynets din Ucraina, alături de Radu Hurjui, coordonator monitorizare și implementare proiecte, și Anca Gutt, ofițer de comunicare, amândoi din partea Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru granița România-Ucraina Suceava care asigură Secretariatului Tehnic Comun al Programului. Autoritatea de Management a Programului România-Ucraina fiind Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România.
_________________
Mai multe informații despre proiectele finanțate prin Programul România - Ucraina 2014-2020 sunt disponibile pe site www.ro-ua.net și pe pagina de facebook a programului https://www.facebook.com/ENI-CBC-Romania-Ukraine-2014-2020.
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, cu un buget de 60 de milioane euro, are în implementare 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriate între entități aflate în România și Ucraina, ce aduc investiții și beneficii comunităților din zonele de graniță.
Pe domeniul educației Programul finanțează 12 proiecte cu un buget total de 3,662 mil. EUR, din care 3,292 mil. EUR reprezintă contribuția UE pe prioritatea 1.1 – Cooperare instituțională în domeniul educației pentru creșterea accesului la educație și asigurarea calității educației, și 5 proiecte cu un buget total de 1,525 mil. EUR, din care 1,372 mil. EUR reprezintă contribuția UE, care se adresează priorității 1.2 - Promovare și suport pentru cercetare și inovare.
Aria programului cuprinde: judetele Suceava, Botoșani, Tulcea, Maramureș, Satu Mare, din România și regiunile Cernăuți, Ivano- Frankivsk, Zakarpattya, Odesa din Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau