Promovarea României la piață emergentă în tranzacționarea de acțiuni: Ce înseamnă pentru companiile românești?
Dimensiune font:
În ciuda pandemiei de Covid-19, tranzacționarea de acțiuni la nivel mondial nu a fost grav afectată anul acesta. Mai mult, România a reușit să întoarcă efectele pandemiei în favoarea sa, primind în luna septembrie statutul de piață emergentă secundară. Bursa a înregistrat în 2020 creșteri semnificative, valoarea medie a tranzacţiilor zilnice fiind de aproximativ 64 milioane de lei.
De unde evoluția pozitivă pentru tranzacționarea de acțiuni? Pe de o parte, din faptul că marile corporații nu au avut pierderi economice la fel de mari ca micile afaceri. Pe de altă parte, este știut faptul că bursa privește întotdeauna în viitor, iar prețurile actuale în tranzacționarea de acțiuni pot reflecta optimismul investitorilor în ceea ce privește apariția vaccinului Covid-19, ceea ce ar permite o abordare mai limitată și nuanțată a unui nou lockdown.
În ceea ce privește România, promovarea acesteia, în plină pandemie, la statutul de piață emergentă, a avut efecte imediate pe Bursa de Valori București (BVB). Începând cu 21 septembrie, trei companii românești au fost incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index, ceea ce a însemnat pentru piața de capital din România facilitarea circulației fluxurilor de numerar către și de oriunde din lume.
Promovarea României către statutul de piață emergentă ar trebui să ajute pe viitor companiile locale să aibă acces mai ușor la finanțare și mai multă vizibilitate pe radarul investitorilor străini. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la evaluări mai bune pentru companiile românești.
Tranzacționarea de acțiuni la Bursa de Valori București în anul 2020
La 20 noiembrie 2020, Bursa de Valori București (BVB) a celebrat 25 de ani de la redeschidere. De la 9 companii listate la finalul anului 1995, pe piețele BVB sunt listate în prezent peste 350 de companii românești, cu o capitalizare cumulată de 22,7 miliarde Euro.
În ciuda scăderii cu circa 15% a indicelui principal al bursei BET, în contextul COVID-19, în primele opt luni ale anului, tranzacționarea de acțiuni la BVB și-a revenit în noiembrie. Luna aceasta a venit cu o creștere a indicelui BET de 4,7%, marcând prima creștere de la începutul pandemiei. Astfel că BVB a început ultima săptămână din noiembrie cu toţi indicii pozitivi, cotaţiile fiind influenţate cel mai probabil de anunţul privind eficacitatea de 70% împotriva Covid-19 a vaccinului dezvoltat e AstraZeneca.
Ziua de luni, 23 noiembrie 2020, se încheia cu creșteri la nivelul întregii piețe: +1,15% pentru indicele BET, +1,13% pentru indicele compozit BET Plus, +1,68% pentru indicele energetic BET-NG, +0,17% pentru indicele financiar BET-FI.
Ce va aduce în viitor tranzacționarea de acțiuni în România
Calificarea României pentru statutul de piață emergentă secundară, după o perioadă de monitorizare de trei ani, confirmă eliminarea barierelor economice și îmbunătățirea calității infrastructurii de tranzacționare și a cadrului de reglementare în domeniu.
Promovarea efectivă către statutul de piață emergentă va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri în următorii ani. Totodată, anunțul trimite un semnal puternic companiilor private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul pieței de valori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau