Radiografia dosarului "Ferma Baneasa": 23 de inculpati, condamnari insumand 79 de ani de inchisoare si un prejudiciu record de 145 de milioane de euro

puscarie  -465x390

Dimensiune font:

| 18-12-2020 20:52

 Radiografia dosarului "Ferma Baneasa": 23 de inculpati, condamnari insumand 79 de ani de inchisoare si un prejudiciu record de 145 de milioane de euro

 La capatul a patru ani de procese, Inalta Curte a dat joi seara, 17 decembrie, sentinta definitiva in celebrul dosar "Ferma Baneasa", in care au fost judecate nume grele din Romania si Israel.


"Printul" Paul Al Romaniei, afaceristul Remus Truica, Dan Andronic - patronul "Evenimentul Zilei", miliardarul Benjamin Steinmetz, consultantul Tal Silberstein, afaceristul Moshe Agavi, 
avocati, afaceristi si functionari, sunt doar o parte dintre aceste nume grele.

Un caz in care Remus Truica, Dan Andronic, Tal Silberstein, Beny Steinmetz si alte persoane implicate ar fi constituit sau aderat la "un grup infractional organizat" care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de "printul" Paul Al Romaniei. Gruparea "israeliana" a lui Steinmetz ar fi pus la dispozitie bani - aproximativ 4 milioane de euro, care au fost dati printului in schimbul cedarii drepturilor litigioase, suport mediatic, relatii printre 
magistrati sau functionarii publici, si influente politice - pentru a deschide usi.

Intreaga afacere s-ar fi facut prin intermediul unei firme romanesti, Reciplia SRL, controlata prin offshore-ul cipriot, Reciplia Ltd. Procurorii spun ca Paul Al Romaniei ar fi cedat firmei Reciplia si drepturi litigioase vizand zeci de imobile - care ar fi apartinut Casei Regale a Romaniei. Printre acestea Palatul Peles, cladiri in Sinaia si Bucuresti, dar si imobile care compun domeniul regal Balcic - in prezent in Bulgaria.

Potrivit 
DNA, gruparea reusise retrocedarea frauduloasa doar a doua proprietati: Padurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) si Ferma Regala Baneasa (28,6 hectare).

Citeste si: 
Verdict final in dosarul Ferma Baneasa: Remus Truica si Printul Paul, inchisoare cu executare. Au mai fost condamnati miliardarii Steinmetz si Silberstein si jurnalistul Dan Andronic

Esential

Ziare.com a realizat o radiografie completa a acestui caz de 
coruptie la nivel inalt, cu ramificatii in politica si administratia locala.

- 22 de persoane si o societate au fost judecate in acest caz.
- Ancheta a vizat retrocedarea frauduloasa doar a doua proprietati: Padurea Snagov (46,78 hectare de teren forestier) si Ferma Regala Baneasa (28,6 hectare).
- Prejudiciul total in acest caz a fost calculat la suma de 145.398.569 de euro.
- Procesul a inceput in urma cu patru ani, la Curte de Apel Brasov.
- In urma cu un an, in decembrie 2019, dosarul a ajuns in faza de apel la Inalta Curte.
Inalta Curte a dat condamnari pentru infractiunile de grup infractional organizat si 
abuz in serviciu, in cazul carora Curtea de Apel Brasov daduse achitari.
- In dosar a fost condamnat unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta, miliardarul Beny Steinmetz.
- 13 persoane au fost condamnate la pedepse cu executare in 
penitenciar, cea mai mare pedeapsa a primit-o milionarul Remus Truica.
- Patru dintre persoanele condamnate la pedepse cu executarea in penitenciar nu au fost inca incarcerate, in momentul redactarii articolului: Tal Silbestein Beny Steinmetz, Nela Ignatenko si Paul Al Romaniei.
- Sase persoane au primit pedepse cu suspendarea executarii pedepsei.
- Trei personae au fost achitate.

- Firma Reciplia fost condamnata la plata unei amenzi de 200.000 de lei pentru 
trafic de influenta.
- Terenurile care au aprtinut Fermei Regale Baneasa urmeaza sa se intoarca in proprietatea publica a statului.
- Zeci de hectare din zona comunei Snagov urmeaza sa se intoarca in proprietatea Romsilva.
- Inculpatii gasiti vinovati trebuie sa mai achite in solidar catre Romsilva suma de 1.019.285 euro, cu titlu de despagubiri civile materiale.
- Sentinta este definitiva.

Sentinta

Inalta Curte a dat deciziile definitive in acest caz. In faza de fond, cazul a fost judecat la Curtea de Apel Brasov. In esenta, Inalta Curte a constatat ca in acest caz este vorba de un grup infractional organizat, 
acuzatii in cazul carora Curtea de Apel Brasov a dat achitari, in faza de fond.

In plus, Inalta Curte a constat ca o parte din functionarii statului care au fost implicati in retrocedari sunt vinovati de abuz in serviciu.

Condamnarile cu executare

Remus Truica, milionar: 7 ani de 
inchisoare. Curtea de Apel Brasov il condamnase la aceeasi sentinta.
Benyamin Steinmetz, miliardar israelian: 5 ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Tal Silberstein, consultant israelian: 5 ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Nela Ignatenko (fosta Pavaloiu), afacerista: 5 ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov o condamnase la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
Robert Rosu, avocat: 5 ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Apostol Musat, fost primar al comunei Snagov: 4 ani inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Nicolae Jecu, fost prefect al judetului Ilfov: 4 ani inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Caterina Popa, fost subprefect al judetului Ilfov: 4 ani inchisoare. Curtea de Apel Brasov o achitase.
Gheorghe Olteanu, fost jurist Prefectura Ilfov: 4 ani inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Valentin Delcea, fost subprefect al judetului Ilfov: 4 ani inchisoare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Niculae Dima, fost secretar al comunei Snagov: 4 ani. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Paul al Romaniei, autointitulat print: 3 ani si 4 luni de inchisoare. Curtea de Apel Brasov il condamnase la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
Theodor Chiriac, director tehnic in cadrul Directiei Silvice Ilfov: 3 ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov il condamnase la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Societatea Reciplia
amenda de 200.000 de lei pentru trafic de influenta. Curtea de Apel Brasov o condamnase la aceeasi sentinta.

Pedepsele cu suspendare

Gheorghita Dragomira, fost membru in CA al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti: 4 ani inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov o achitase.
Corina Dicu, jurist la Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti: 4 ani inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov o achitase.
Ioan Stoian, expert: 4 ani inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Dan Andronic, afacerist: 3 ani de inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Marius Marcovici, afacerist: 3 ani de inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Lucian Mateescu, afacerist: 3 ani de inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel Brasov il achitase.

Achitarile

Moshe Agavi, afacerist israelian: achitat. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Gheorghe Sin, academician: achitat. Curtea de Apel Brasov il achitase.
Marin Gostin, mandatar: achitat. Curtea de Apel Brasov il achitase.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Viața la limită. România are cei mai săraci angajați din UE
24/11/2024 15:48

Romania detine un record trist in Uniunea Europeană: cel mai mare risc de sărăcie in randul salariatilor. Peste o treime din forta de muncă activă trăieste din salariul minim, iar pentru multi, acesta nu ...

Companiile germane din România se pregătesc de concedieri
24/11/2024 12:38

 Companiile germane din Romania anticipează o inrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investitiile si se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comert ...

Taxă nouă pentru cei care stau la bloc
24/11/2024 11:27

 Iarna aceasta a venit la pachet cu un scandal de proportii. Primele facturi de sezon au inclus „taxa de teavă” si pentru cei cu centrale de apartament. Măsura, luată de Autoritatea National ...

Gastronomia sustenabilă. Cum restaurantele ecologice transformă masa într-o lecție de responsabilitate
22/11/2024 12:45

Sub lumina caldă a unei seri de toamnă, un restaurant cochet din centrul orasului atrage atentia nu printr-un lux orbitor, ci printr-o simplitate elegantă. Lemnul reciclat al meselor, iluminatul cu LED-uri, ...

Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank! Banca a fost amendată după ce mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate
22/11/2024 12:33

  Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank. Banca a fost amendată cu 20.000 de euro după ce angajatii săi au folosit datele confidentiale ale clientilor. Un client a reclamat că că in numele lui ...

Economistul Cristian Păun: Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele. Discursul politicienilor se va schimba radical după alegeri
22/11/2024 11:03

Economistii anuntă că vin vremuri grele după alegerile din ancest an. Profesorul de economie Cristian Păun spune că romanii ar face bine să evite creditele, excesele si să fie cumpătati. Acesta a mai a ...

„Taxa pe țeavă”: Este corect să plătim pentru căldura de la vecini dacă avem centrale de apartament? / Un ordin ANRE naște discuții aprinse
21/11/2024 10:54

 Un ordin al ANRE din acest an prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sa ...

Ministrul Sebastian Burduja avertizează: “Trăim de pe urma muncii celor de dinainte de ‘89. În România nu s-a mai investit în energie”
21/11/2024 08:04

Sebastian Burduja a admis că, după 1989, Romania nu a mai investit in energie, motiv pentru care este la mana divinitătii si a naturii in ceea ce priveste productia de energie. Ministrul Sebastian Burduja a ...

Inspectorii ANPC au descins la comerciații de anvelope uzate: Amenzi record și zeci de mii de pneuri oprite de la vânzare
20/11/2024 18:29

    Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 400 de comecianţi de anvelope uzate din toată ţara şi in urma neregulilor găsite au f ...

Jumările de porc spaniole au fost înscrise în Registrul indicațiilor geografice al Uniunii Europene
20/11/2024 14:29

Indicatia geografică „Torrezno de Soria” (IGP) a fost inscrisă in registrul de indicatii geografice al Uniunii Europene, prin Regulamentul de punere in aplicare al UE 2892/2024 din 12 noiembrie, p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei