Revoltător! Un kilogram de pâine fără gluten în magazinele din Iasi costă cât un gram de aur
Dimensiune font:
Un kilogram de pâine fără gluten costă cât un gram de aur. Două magazine mari din Iași practică prețuri diferite la același produs. 200 de grame de pâine fără gluten costă, în magazinele Mega Image, 35 de lei. În magazinele Kaufland, același produs este de 2 ori mai ieftin, ajungând la 13 lei. Produsele expuse în rafturile magazinelor sunt importate din Germania, iar prețul diferențiat reprezintă o mare escrocherie pentru consumatorul ieșean. Șefii de magazin declară că nu știu de ce este prețul atât de mare, având în vedere că în ambalaj sunt doar 200 de grame de pâine.
Deși comercializează același produs, cele două mari magazine, Kaufland și Mega Image, practică prețuri total diferite. Aceeași pâine, având același producător, fiind ambalată cu același gramaj, este de aproximativ 2 ori mai mare. Diferența de preț fixată pentru consumatorul de rând nu se justifică, iar cei care consumă un astfel de produs plătesc un preț exorbitant pentru 1 kg de pâine fără gluten.
Ce conține pâinea fără gluten
Pe ambalajul produsului sunt afișate mai multe ingrediente care fac produsul să fie extrem de scump pentru consumatorul de rând.
Astfel, rețeta minune, chiar dacă nu conține gluten, are în compoziție amidon din porumb, apă, aluat acru, făină de orez, fibre vegetale, proteine din soia, ulei din floarea-soarelui, drojdie, ulei extravirgin de măsline, sare, dar și foarte mulți emulsifianți și emulgatori. Printre ingredientele care trebuie evitate de consumatori și aflate în compoziția miraculosului produs fără gluten se află hidroxipropilul metil celuloză (E-464), acidul tartric (E-334) și acidul citric (E-330).
Reprezentanții magazinelor care comercializează această pâine dau din umeri, neînțelegând de unde rezultă un preț atât de mare pentru câteva sute de grame de pâine ce este făcută din niște ingrediente banale.
La rafturile magazinelor Mega Image, prețul pentru 200 g de pâine fără gluten este de 35 de lei. Reprezentantul unui magazin Mega Image din Iași declară că nu știe exact de ce această pâine costă atât de mult.
„Este scumpă, deoarece este fără gluten. Acesta este un produs importat din Germania. Probabil conține anumite ingrediente. Nu știu exact de ce este prețul acesta”, declară reprezentantul unui magazin Mega Image din Iași.
La Kaufland, prețul pentru același produs este unul ridicat, 13 lei pentru 200 g, cu toate că este mult mai ieftin, raportat la cel afișat de Mega Image.
„Prețurile le fixează cei din centrală, de la Achiziții. Noi o comercializăm de foarte mult timp. Nu putem ști exact de ce este așa de scumpă. Avem 15.000 de produse”, declară reprezentantul unui magazin Kaufland din Iași.
Reacția Președintelui ANPC
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, susține că, în țările democrate, comerțul este liber, iar adaosul comercial nu poate fi controlat. Fiecare magazin poate fixa ce preț dorește. Consumatorul este liber să cerceteze și să caute prețul cel mai avantajos.
„În lume, în Europa și în România, comerțul este liber. Fiecare comerciant poate pune ce preț vrea. Nu mai există, în România și nicăieri în țările democrate, sistemul controlat de stat. Deci fiecare pune produsele la ce preț își dorește”, declară Horia Constantinescu.
Acesta mai spune că ANPC nu are nicio pârghie legală să influențeze sau să sancționeze prețurile fixate la raft de marii comercianți.
„Poate să fie prețul și de 80 de ori mai mare. Nu avem ce să facem și nu are nimeni ce să le facă. Comerțul este liber”, mai declară președintele ANPC.
Astfel, concluzia este că prețul fixat la raft de marile magazine nu poate fi influențat și controlat de instituțiile statului, iar consumatorul poate alege să nu plătească un preț atât de mare, deoarece un kilogram de pâine fără gluten costă cât un gram de aur.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau