România, pe ultimul loc în UE la protecţie socială
Dimensiune font:
România a alocat 17,6% din PIB în 2010 pentru protecţia socială, cel mai mic procent din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat). În medie, UE 27 a alocat 29,4% din PIB pentru protecţia socială în 2010, cele mai mari procente fiind înregistrate în Franţa (33,8%), Danemarca (33,3%) şi Olanda (32,1%). La polul opus se situează România (17,6%), Letonia (17,8%), Bulgaria şi Estonia (ambele cu 18,1% din PIB). Pe categorii, beneficiile acordate persoanelor în vârstă au reprezentat 45% din cheltuielile sociale totale făcute în 2010 în UE 27, urmate de ajutoarele pentru îngrijirea sănătăţii şi cele acordate persoanelor cu dizabilităţi, care au fost responsabile pentru 37% din total. Pe ultimele locuri se situează ajutoarele pentru locuinţă şi excludere socială (3,6% din total) şi ajutoarele pentru şomaj (6,0%). Procentual, România se situează peste media din UE la ajutoarele acordate persoanelor în vârstă (50,7% din suma totală) şi la ajutoarele acordate familiilor şi copiilor (9,6 din suma totală). (D. Chiru)
BCR nu lucrează cu publicul de Ziua Naţională
Banca Comercială Română nu va avea program cu publicul în unităţile sale teritoriale retail şi centrele de afaceri corporate, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai băncii, într-un comunicat. Banca precizează că a luat toate măsurile pentru a asigura colectarea numerarului de la clienţi. Totodată, va fi asigurată şi alimentarea cu cash a bancomatelor, a automatelor de schimb valutar şi a maşinilor multifuncţionale. În această perioadă, deţinătorii de carduri BCR vor putea face plăţi la oricare dintre comercianţii care acceptă carduri, iar serviciul de asistenţă de urgenţă pentru deţinătorii de carduri va fi disponibil 24 de ore din 24, ca de obicei. (A. Stan)
200 de apartamente pentru cercetători la Măgurele
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri privind înfiinţarea clusterului tehnologic de la Măgurele, că la sfârşitul săptămânii sau în cursul săptămânii viitoare va semna împreună cu reprezentanţii MECTS un protocol care priveşte construirea pe platforma de la Măgurele a mai multor blocuri ANL destinate cercetătorilor care vor lucra la proiectul ELI, cel mai puternic laser din Europa. „Am avut discuţii pentru crearea şi pentru semnarea unui protocol între Ministerul Dezvoltării şi MECTS pentru a construi pe Platforma Măgurele un număr de blocuri ANL care să stea la dispoziţia cercetătorilor care vor lucra acolo. La sfârşitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare acest protocol va fi semnat şi 200 de apartamente urmează să fie puse la dispoziţia cercetătorilor”, a spus ministrul. (D. Chiru)
27 de creaţii la Festivalul Brazilor de Crăciun
Cea de a XII-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun adună anul acesta cea mai bogată galerie de brazi cu 27 de creaţii purtând semnătura unor designeri şi artişti români care vor contribui, astfel, la colectarea de fonduri pentru cei 2.500 de copii deja cuprinşi în programele de educaţie ale organizaţiei Salvaţi Copii România. Numai în anul 2011, 24.447 de copii cu vârsta între 7 şi 8 ani nu au fost incluşi în nicio formă de învăţământ. Conform Institutului Naţional de Statistică, un număr de 362.062 de copii între 3 şi 17 ani nu sunt integraţi în sistemul de învăţământ (preşcolar, general, liceal sau şcoală profesională). Deşi în 2012, procentul copiilor rromi înscrişi la şcoală a atins 52,8%, rata analfabetismului a crescut până la 41% ceea ce denotă un proces educaţional deficitar. (A. Stan)
Liberalizarea preţului la gaze, prelungită cu un an
Termenul liberalizării preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici ar putea fi prelungit cu un an, după 2018, deoarece vor fi discrepanţe între puterea de cumpărare medie şi preţul final, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, marţi, la SEE Energy Forum. „La consumatorii casnici, termenul de liberalizare a preţului gazelor naturale este de 6 ani, cu posibilitate de prelungire, dacă se va constata că preţul este foarte mare şi nu poate fi plătit de aceştia, având în vedere veniturile medii care vor fi la acea dată. Este o relaţie între preţul gazelor şi puterea de cumpărare medie a consumatorilor din zona casnică ce ar putea duce la o prelungire de un an. Vom vedea peste 6 ani. Vorbim de anul 2018 cu prelungire în 2019. Să vedem cum va fi situaţia atunci”, a afirmat Niculae Havrileţ. (D. Chiru)
Primele RCA, stabilite exclusiv de asiguratori
Tarifele de primă pentru asigurările obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de către societăţile de asigurare, în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare şi strategia de vânzări, precizează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. „Referitor la afirmaţiile apărute zilele acestea în presă, conform cărora prima RCA ar putea creşte cu 50% sau chiar mai mult, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor precizează că nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de primă RCA, întrucât acest lucru ar contraveni directivelor europene şi atribuţiilor CSA”, arată instituţia de supraveghere a pieţei asigurărilor. (A. Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau