Se desființează obligativitatea autorizației de construcție pentru bucătării de vară, grupuri sanitare și garaje etc
Dimensiune font:
În România, în momentul în care întreprinzi lucrări de construcție fără autorizație, te expui la niște amenzi fabuloase. Autorizațiile de construcție erau obligatorie într-o varietate foarte mare de scenarii, până acum.
Oficialii de la București lucrează la un nou Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Aflat momentan în stadiu de proiect la Ministerul Dezvoltării, documentul vine cu vești bune pentru cei care se află în situații dificile, mai ales în mediul rural, dar nu numai. Se desființează obligativitatea autorizației de construcție pentru bucătării de vară, grupuri sanitare și garaje. În schimbul acelor documente oficiale care implică mai multe deplasări la primărie, s-a optat pentru o simplă notificare către autoritățile locale.
Se scot autorizațiile de construcție, în aceste situații
Primii care vor avea de câștigat din acest nou mecanism legislativ sunt românii de la țară cu WC în curte. Cei mai mulți dintre cei care vroiau să-și mute toaleta în casă nu mai avea bani și pentru proiecte costisitoare, planuri, formalității de obținere a autorizației de construcție, iar decât să intre în ilegalitate cu locuința, preferau să rămână ”ca pe vremuri”. Relaxarea legislației în materie de construcții le întinde o mână de ajutor pentru a nu se îngropa în datorii când vine vorba de acest subiect.
Dincolo de construirea unui grup sanitar, se vor mai introduce alte câteva facilități pentru cei care au mici proiecte de construcție. De acum înainte, o serie de lucrări se vor putea realiza fără autorizație de construcție, doar pe baza unei notificări înaintate la primărie. Astfel, cetățenii vor putea să ridice clădiri sau construcții noi exterioare locuințelor unifamiliale, cum sunt garajele, terasele acoperite, pergolele, bucătăriile de vară, chioșcurile, piscinele, grupurile sanitare și altele asemenea, care nu depășesc 50 mp fiecare.
Tot fără autorizație, doar cu notificare, se pot realiza lucrări de construire de împrejmuiri noi, prin desființarea celor existente, cu condiția să fie făcute în conformitate cu reglementările urbanistice aplicabile. Nu în ultimul rând, fără vreun stres suplimentar, românii își pot înlocui acoperișul existent, dar doar dacă este în aceeași formă sau prin reconfigurare și înălțare cu maxim 0,50m și numai dacă înălțimea la streașină și coamă se încadrează în înălțimea maximum admisă prin regulamentul de urbanism aplicabil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau