Tarifele la energie ar putea crește din nou
Dimensiune font:
Măsura care reduce facturile românilor la energie, și care trebuia să se aplice până în 2025, ar putea dispărea chiar din acest an! De facturi mai mici ar putea să se bucure doar cei care au venituri modeste. Ministrul Energiei a declarat că s-ar aduce astfel și mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul în care se caută acoperirea găurii uriașe. Mai mult, spune că a ridicat deja problema în coaliție și urmează discuții cu specialiștii în perioada următoare.
„Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante. Experții salută o astfel de decizie, mai ales pentru că prețurile energiei au scăzut considerabil în ultima vreme. Le atrag însă atenția politicienilor să nu bulverseze și de această dată piața”, a spus Sebastian Burduja, ministerul Energiei.
Experții consideră că o astfel de măsură este bună. „Ministerul trebuie să facă o consultare, n-ar fi bine să ne trezim iarăși cu o modificare cum e asta, că nu e pregătit nimeni. Prin reducerea numărului românilor care beneficiază de preț plafonat, guvernul speră să mai salveze bani pentru a acoperi gaura bugetară. Sebastian Burduja: Este o presiune majoră asupra bugetului de stat. Asta nu este o problemă a Ministerului Energiei, și ar fi ușor să ne spălăm pe mâini de ea. Este o problemă a Ministerului Finanțelor și a țării”, a spus Eugenia Gusilov, expert în energie.
Potrivit ANRE, statul român a trebuit să deconteze până în această vară nu mai puțin de 17 miliarde de lei către furnizori. Sume care nu au fost plătite integral, pentru că autoritățile au rămas și de această dată în urmă. Doar la Ministerul Energiei restanțele s-ar putea ridica la aproximativ 4 miliarde de lei.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau