Ţările în care au plecat să muncească ieşenii
Dimensiune font:
207 ieşeni s-au interesat anul trecut de posibilităţile legale de lucru în străinătate * doar 46 dintre aceştia şi-au depus actele şi zece persoane au şi semnat contracte de muncă în 2013 * anul acesta a debutat cu oferte de joburi în Danemarca pentru muncitorii din domeniul agricol
Puţin peste 200 de persoane au încercat anul trecut să plece legal la lucru în străinătate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Ofertele puse la dispoziţie de angajatorii de peste hotare prin intermediul portalului EURES nu au tentat, se pare, pe foarte multă lume. „Pe parcursul anului trecut, 207 persoane au venit pentru a solicita informaţii despre ofertele de lucru în străinătate. Din acestea, 46 au depus dosarele la sediul nostru şi zece s-au şi angajat”, a detaliat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Jumătate dintre angajări au fost realizate în Danemarca, în domeniul agricol, arie de activitate unde companiile care caută personal nu solicită experienţă sau calificări. „Cinci persoane au semnat contract de muncă cu angajatorii din Danemarca. Alţi trei studenţi au plecat să lucreze pe timpul vacanţei de vară în Germania, iar alte două persoane au mai fost angajate tot în Germania, ca bucătari în domeniul hotelier”, completat purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Danemarca ne vrea căpşunarii
Anul 2014 a demarat cu noi oferte pentru ieşenii care nu şi-au găsit de lucru în ţară. Angajatorii din Danemarca solicită personal în domeniul agricol, la cules de căpşuni. „Munca se desfăşoară la o fermă ecologică, în aer liber. Culesul începe devreme, la 4 – 5 dimineaţa. Sezonul de recoltare a căpşunilor începe aproximativ la începutul lui iunie şi se termină în jurul datei de 15 august”, anunţă reprezentanţii angajatorilor.
Aceştia îi atenţionează pe eventualii doritori că un job în acest domeniu nu este unul uşor, fiind vorba despre muncă fizică grea. „Sunt preferaţi lucrătorii cu experienţă anterioară la culesul căpşunilor. Lucrătorii trebuie să fie motivaţi şi flexibili în privinţa programului. Se acceptă şi cupluri”, se mai arată în anunţul de angajare.
Astfel, plata va fi realizată în funcţie de performanţele fiecărui salariat, aproximativ un euro brut pentru fiecare kilogram de fructe cules, iar durata contractului este de aproximativ 6 – 7 săptămâni, 6 zile pe săptămână şi între 25 şi 30 de ore săptămânal.
Ieşenii care vor să-şi depună dosarele pentru joburile oferite în străinătate prin intermediul portalului EURES trebuie să se informeze în prealabil la consilierul specializat din cadrul AJOFM Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau