Topul legumelor și fructelor tratate cu pesticide
Dimensiune font:
Deși sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate și diversificate, fructele și legumele ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza substanțelor cu care sunt tratate.
Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convențional și peste 55% din legume conțin pesticide, arata un studiu făcut de Greenpeace. Concluzia a reieșit în urma testării de către specialiștii germani a 22.000 de mostre de fructe și de legume din producția proprie și a alimentelor din import. Analizele s-au făcut pe cel puțin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare țară de proveniență.
În cazul unor produse s-a constatat că a fost depășită concentrația maximă admisă de pesticide folosite, în valoare de 0,01 mg/kg.
Strugurii
Este cunoscut că strugurii, în general, se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. O cercetare a organizației de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a arătat că pâna la 99% din strugurii analizați de specialiști conțin pesticide.
Citricele
Portocalele, mandarinele, clementinele, lamâile, grepfrutul sunt alte fructe la care conținutul de pesticide se poate dovedi dăunător pentru sănătate. „Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeană, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosită.
Bananele
Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, pentru a se coace mai repede. Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia și Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranță, conform raportului Greenpeace.
Perele
Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud și Turcia trebuie să fie evitate.La fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substanțe care le conferă un luciu sporit.
Căpșunile
Până și căpșunile, pentru a rezista mai mult timp pe piață, sunt tratate cu pesticide. Ele conțin un nivel de pesticide ce depășește 0,01 mg/kg.
Roșiile
Roșiile cu forma țuguiată pot fi tratate cu fitohormoni de creștere în stadiu de legare sau de coacere, însa nu este o regulă generală pentru a le deosebi. Îndepartarea cojii roșiilor nu este o soluție, deoarece aceasta conține licopen, un antioxidant important de pe urma căruia am avea de câstigat.
Ardeii grași
Chiar dacă am fi tentați să credem că legumele care arată aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Alimentare din București arată că ardeii grași care aveau un aspect impecabil conțineau mai puține pesticide decât cei cu un aspect neuniform.
Dovleceii
Și în cazul dovleceilor se folosesc substanțe de suprafață pentru a le fi îmbunatatit aspectul. Greenpeace recomandă, ținând cont de nivelul de pesticide, renunțarea la cei din Turcia.
Ce riscuri prezintă
Expunerea cât de mică la pesticide perturbă sistemul endocrin. Pesticidele scad fertilitatea bărbaților și cresc prevalenta obezității și supraponderalitatii prin transformarea preadipocitelor în adipocite (celule grase). De asemenea, expunerea la pesticide favorizează apariția bolilor Alzheimer și Parkinson. Studiile arata că riscurile de apariție a bolii Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expuși frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalți. În cazuri de Alzheimer, riscul crește de două ori.
Cum ne putem proteja
Un prim pas pentru a ne asigura că nu cumpărăm produse cu pesticide ar fi să citim cu atenție eticheta și să preferăm produsele care au ca proveniență state din Uniunea Europeana, unde legislația este mai restrictivă cu privire la folosirea pesticidelor. O altă recomandare este să optăm, pe cât posibil, pentru fructele și legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide și să le cumpărăm pe cele de sezon. Este indicat să le spălam cât mai bine, chiar cu apă caldă, în special cartofii și morcovii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau