Trei bănci importante, implicate într-un scandal de spălare de bani
Dimensiune font:
La bursa de la Frankfurt, în jurul orei 13:20 (11:20 GMT), acţiunile Deutsche Bank înregistrau o scădere de 7,86%, până la 7,93 euro, după publicarea acestei anchete jurnalistice care a vizat şi cea mai mare bancă germană. La rândul său, la bursa de la Londra, titlurile Standard Chartered erau şi ele în scădere cu 5,15% până la 340,90 pence.
La bursa de la Hong Kong, titlurile HSBC au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 25 de ani, încheind şedinţa cu o cădere de 5,33% până la 29,30 dolari Hong Kong. Pe lângă faptul că a fost citată în ancheta consorţiului de jurnalişti, banca britanică ar putea fi vizată şi de sancţiunile autorităţilor de la Beijing în cadrul măsurilor de represalii împotriva anumitor state.
Citată de asemenea în scandalul de spălare de bani este şi banca olandeză ING, ale cărei acţiuni au plonjat cu 8,35% la bursa de la Amsterdam. Potrivit informaţiilor din presa olandeză, timp de mai mulţi ani, filiala din Polonia ING a ajutat clienţii să trimită fonduri suspecte în afara Rusiei.
Într-o anchetă efectuată de 108 organisme de media din 88 de ţări, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) a denunţat carenţele cadrului de reglementare din sectorul bancar.
„Profiturile din războaiele ucigaşe împotriva drogurilor, averile deturnate de ţările în dezvoltare şi economiile furate în cadrul unei piramide Ponzi au putut toate să intre şi să iasă din instituţiile financiare, în pofida avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor", se arată în ancheta jurnalistică.
Ancheta este fondată pe mii de rapoarte de activitate suspectă adresate serviciilor de supervizare a sectorului financiar de la Trezoreria americană, FinCen, de către băncile din întreaga lume dar "ţinute departe de ochii publicului". Potrivit ICIJ, sume astronomice de bani au tranzitat timp de ani cele mai mari instituţii bancare ale lumii.
Aceste documente vizează tranzacţii în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, între 1999 şi 2017. Ar fi vorba de bani proveniţi din traficul de droguri sau acte criminale sau de averi deturnate în ţările în curs de dezvoltare.
Investigaţia menţionează în special cinci mari bănci, JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank şi Bank of New York Mellon, acuzate că au continuat să ajute la tranzitul capitalurilor prezumtivilor infractori, şi aceasta chiar după ce au fost trimise în judecată sau condamnate pentru infracţiuni financiare.
Unda de şoc provocate de aceste dezvăluiri s-a resimţit şi în Franţa, unde acţiunile băncilor au înregistrat cele mai puternice scăderi. La bursa de la Paris, care a înregistrat o scădere de 3,32%, titlurile Société Générale au pierdut 5,73% până la 11,91 euro, Crédit Agricole a scăzut cu 5,36% până la 7,66 euro şi acţiunile BNP Paribas au pierdut 5,97% până la 32,53 euro.
La rândul său, indicele sectorului bancar european, EuroStoxx 50, afişa o scădere de 5,84%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau