Urșii, luați din nou la ochi de către silvicultori
Dimensiune font:
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, George Mierliţă, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că deşi ne putem mândri că România este pe locul 1 la populaţia de urşi bruni din lume, s-ar impune legiferarea cotelor de prevenţie în cazul efectivelor de urs şi alte animale sălbatice ce produc pagube asupra omului.
"Noi suntem numărul unu privind efectivele de urs. Nicăieri în lume nu mai există o astfel de populaţie. Se datorează, în parte, şi acelor zone de linişte din pădurile româneşti, cum se numesc zonele în care nu se intervine. Prin fauna cinegetică, una dintre cele mai diversificate din Europa şi biodiversitatea pădurilor româneşti, în special a parcurilor, suntem numărul 1 în Europa. În momentul însă când efectivele de urs, de lup, de râs sau altele ajung la o anumită populaţie, ar trebui să intervină vânătorul, având un cadru legislativ care să permită intervenţia. Trebuie să intervină legislativul în acest conflict care apare din suprapunerea celor două populaţii, de animal şi umană, deoarece omul trebuie să primeze în toată activitatea noastră", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general George Mierliţă.
El a adăugat că atunci când era secretar de stat în Ministerul Mediului a făcut diverse corespondenţe cu responsabili din ţările învecinate care susţineau o politică de protejare a efectivelor de urşi şi le-a făcut acestora propuneri pentru relocarea unui număr de urşi în ţările lor.
"Nimeni nu a primit această propunere a noastră. Nu primesc, dar ne spun nouă cum să-i gospodărim pe ai noştri, să nu aprobăm vânătoarea etc. Dar când vedem un om care a decedat în urma atacului unui urs, nu putem să nu ne gândim la soluţii", a subliniat reprezentantul Romsilva.
Potrivit acestuia, situaţia s-ar putea rezolva printr-o propunere legislativă care să introducă cotele de prevenţie şi o adaptare a legii vânătorii.
"Eu cred că asta trebuie legiferat. Adică acolo unde avem probleme cu ursul care se suprapune peste arealul localităţii, trebuie să intervenim prin extragere prin împuşcare. Acum se face doar cu aprobare specială, foarte greu, doar de către Ministerul Mediului, cu aprobarea ministrului. Cotele de prevenţie nu există în legislaţia actuală, avem doar acţiuni de prevenţie prin care îndepărtăm animalul, nu avem şi cote sau extrageri de prevenţie. Repet, nu avem cote de prevenţie, avem doar cote de recoltă, în legislaţia de vânătoare. La început de an, în funcţie de efective, se aprobă o cotă de recoltă sau de vânătoare. Cum la urs este interzisă vânătoarea, cred că ar trebui să avem şi o cotă de prevenţie acolo unde avem probleme şi pagube ca urmare a efectivelor", a explicat directorul general Romsilva.
El a adăugat că este încrezător că decidenţii vor lua măsuri cât mai urgente astfel încât cele două elemente - populaţia de urşi şi comunităţile locale - să se echilibreze şi să nu mai existe multe cazuri de probleme cauzate de urşi.
"Trebuie să avem o prevenţie, astfel încât omul să primeze. Toată activitatea noastră trebuie să aibă în centrul său omul. Aceasta e părerea mea ca persoană: trebuie să primeze omul şi să avem în vedere în primul rând viaţa lui. Dacă ar fi un apropiat al nostru într-o astfel de situaţie, cred că ne-am schimba mulţi viziunea", a conchis directorul general Romsilva.
George Mierliţă a fost prezent marţi în Bihor, la sediul din Sudrigiu al Administraţiei Parcului Natural Apuseni, unde s-a sărbătorit printr-un eveniment Ziua Europeană a Parcurilor. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, RNP Romsilva şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.
Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, din cele 29 existente în România, cu o suprafaţă totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecţie, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.
"Pentru noi, cele 22 de parcuri administrate sunt motive de mândrie, dar şi de o mare responsabilitate, mare de tot, pe care RNP şi-a asumat-o şi pe care şi-o asumă în continuare", a mai afirmat, în context, directorul general George Mierliţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau