Vladimir Putin, decret pentru toată Rusia de azi, 2 martie. Toți rușii au primit interzis
Dimensiune font:
Ca urmare a sancțiunilor economice impuse Rusiei, sistemul bancar rusesc este într-o situație extrem de delicată. Din ce în ce mai mulți ruși au decis să-și scoată din bănci economiile, iar unii chiar să le schimbe în valută și să iasă cu ea din țară. Ca urmare, aseară, Vladimir Putin a emis un decret, în regim de urgență, prin care interzice populației să iasă din țară cu valută de peste 10.000 de dolari.
Sistemul bancar rusesc, pe marginea prăpastiei
Rusia se străduie să prevină un colaps financiar. Economia a fost lovită de o serie de sancțiuni occidentale drastice impuse în weekend ca răspuns la invazia din Ucraina.
Președintele Vladimir Putin a purtat discuții de criză cu principalii săi consilieri economici, după ce rubla s-a prăbușit la un minim record în raport cu dolarul american. Banca centrală rusă a mai mult decât dublat ratele dobânzilor la 20%, iar bursa de valori de la Moscova a fost închisă pentru o zi. Bursa a fost închisă și marți, a anunțat banca centrală.
Subsidiara europeană a celei mai mari bănci din Rusia a fost în pragul colapsului, în timp ce economiștii s-au grăbit să își retragă depozitele. Economiștii au avertizat că economia rusă s-ar putea contracta cu 5%.
Rubla a pierdut aproximativ 25% din valoarea sa, ajungând să se tranzacționeze la 104 pentru un dolar, după ce anterior a scăzut cu până la 40%. Începerea tranzacțiilor pe piața bursieră rusă a fost amânată, iar apoi anulată în întregime, potrivit unui comunicat al băncii centrale a țării.
Ultimul baraj de sancțiuni a venit sâmbătă, când Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au declarat că vor expulza unele bănci rusești din SWIFT, un serviciu global de mesagerie financiară, și vor paraliza activele băncii centrale a Rusiei. „Intensificarea sancțiunilor occidentale în weekend a lăsat băncile rusești în pragul crizei”, a scris luni, într-o notă, Liam Peach, economist pentru piețe emergente la Capital Economics.
Vladimir Putin emite un decret de urgență
În lumina acestor lucruri și a degenerării rapide a stabilității economice, Vladimir Putin a decis să emită aseară un decret prin care interzice rușilor să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută străină, pe măsură ce cresc temerile că sistemul financiar rusesc este în pragul colapsului. Efectele acestui decret intră în vigoare de astăzi pe tot teritoriul Rusiei.
Presa de stat a relatat marți seară că exportul de numerar în valută și de instrumente în valută de peste 10.000 de dolari va fi interzis începând de azi. Bbiroul de presă al Kremlinului a declarat că această măsură este o încercare de a asigura stabilitatea financiară a Rusiei.
Sancțiuni occidentale împotriva celui mai mare creditor de stat, Sberbank
Experții au avertizat că băncile se vor strădui să vândă active pentru a se menține pe linia de plutire, după ce sancțiunile au dus piețele în cădere liberă săptămâna aceasta. Haosul vine după ce banca centrală a Rusiei a fost blocată să acceseze mari părți din rezervele sale valutare.
Marea Britanie și aliații săi au vizat o serie de sancțiuni împotriva unora dintre cele mai mari bănci rusești, inclusiv a celui mai mare creditor de stat, Sberbank. Ministrul de externe, Liz Truss, este pe cale să introducă o înghețare totală a activelor din acest sector. Rușii au fost văzuți făcând coadă în fața sucursalelor bancare în imagini distribuite pe Twitter.
„Sectorul bancar rusesc se confruntă cu o mare problemă de lichiditate”
Băncile rusești din Europa au fost, de asemenea, afectate de panică. Sberbank Europe, o filială a băncii de stat, a avertizat că s-a confruntat cu ieșiri semnificative de depozite într-un timp foarte scurt.
„Se pare că sectorul bancar rusesc este în pragul unei crize, într-o formă sau alta. Sectorul bancar se confruntă cu o mare problemă de lichiditate. Ceea ce se întâmplă de obicei când avem o astfel de criză bancară, obligă băncile să își vândă activele lichide. Dar pentru că aceste bănci nu au foarte mult în active lichide – în special active valutare – ele pot fi forțate să vândă alte active la prețuri scăzute.
Având în vedere cât de mult au fost lovite piețele rusești în ultimele zile, este posibil ca aceste prețuri să fie destul de scăzute. Acest lucru va face ca bilanțurile băncilor să se micșoreze, condițiile de creditare să se înăsprească și să corodeze condițiile de capital ale băncilor. Se pare că sectorul bancar va fi lovit foarte tare și orice criză din acest sector ar putea să se propage în economia în general.”, declară Liam Peach.
Sberbank a fost nevoită să restricționeze retragerile din unele filiale europene. Banca Centrală Europeană a avertizat că unele dintre diviziile continentale ale Sberbank s-ar putea prăbuși complet.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau