Credinţa în divinitate nu trebuie să o submineze pe cea în sănătate
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Pentru a evita orice discuţii sau interpretări, ţin să fac, de la bun început, două precizări importante pentru subiectul care urmează. 1.Sunt botezat în religia ortodoxă, creştin nepracticant. 2. Respectul şi consideraţia faţă de Sf. Parascheva se pot deduce din următoarea întâmplare. Acum circa două decenii, tot într-un octombrie, am pus finanţatorii publicaţiei pe care o conduceam atunci în faţa următoarei alegeri: ori apare pe copertă imaginea cu icoana Sfintei, ori demisonez din funcţia de redactor-şef. Finanţatorii, din motive religioase, se opuneau apariţiei, dar nu am cedat. Imaginea a apărut şi am rămas redactor-şef...
A trecut timpul şi, iată, suntem de aproape doi ani în zodia covidului. Alte vremuri, care cer, indubitabil, alte comportamente. Numai că unii nu înţeleg sau nu vor să şi le schimbe.
Anul trecut, iniţial, pelerinajul de Sf. Parascheva a fost iniţial anulat, dar, în urma unor presiuni (e uşor de ghicit de unde), s-a permis, totuşi, cu condiţia respectării măsurilor din acea perioadă (decretată de alertă). Şeful administraţiei locale chiar cerea, conform presei, sprijinul MAI împotriva convoaielor de pelerini. În ciuda asigurărilor date de către organizatori (atât din zona religioasă, cât şi cea administrativă), finalul a fost unul cu scandaluri, îmbrânceli, îmbulzeală şi forţarea gardurilor de protecţie, ruperea cordoanelor de jandarmi şi, brusc, accesul a fost permis tuturor. Nu a contabilizat nimeni câte victime au rezultat (prin infectare sau chiar deces), în urma acestor acte, care nu au nicio legătură cu civilizaţia sau credinţa.
Rămânând, încă o clipă, la acel moment, aduc aminte că, pe 11 octombrie 2020, numărul de infectări era de 2.880.
Revenind la momentul prezent, pe 9 octombrie 2021, în România, s-au înregistrat 14.019 cazuri. În aceeaşi zi, rata de infectare la Iaşi ajunsese la 8,55 – după ce fusese 7,90 pe 7, 7,32 pe 6, 6,74 pe 5, 6,58 pe 4,5,93 pe 3, 5,48 pe 2; o creştere de 3 la mie într-o săptămână este extrem de mare, şi se cereau măsuri corespunzătoare. Deja, acum 2 săptămâni, managerul unui spital din Iaşi spunea că lupta cu covidul este pierdută, din cauza ratei scăzute de vaccinare şi a dezinformărilor cu tot soiul de scenarii fantezist/aberante; dar tot atunci, debutase, pe tăcute, pe ascuns (în mod sigur pentru a nu declanşa reacţii şi măsuri de stopare), un pelerinaj religios. Imaginile arătau nenumăraţi participanţi nerespectând cerinţele de distanţare şi purtare a măştii,
În asemenea condiţii s-ar fi impus – nu generalizez ce trebuia să se întâmple în toată ţara -, automat, anularea pelerinajului şi a Sărbătorilor Iaşului, pentru ca să nu fie doar formală declararea carantinei. Din păcate, nu s-a procedat astfel. Şi nimeni nu va da explicaţii şi nici nu va fi tras la răspundere pentru asemenea fapte.
Invocarea credinţei în divinitate nu poate, în nici un fel, să submineze sau înlocuiască grija pentru sănătate sau alte domenii.
Mă întreb, şi prefer să nu dau răspunsul, cum de alţii pot respecta măsurile pe vreme de pandemie, iar credincioşi şi preoţi/ierarhi ortodocşi – nu. În 2020, pelerinajul de la Mecca (la care participau, de regulă, circa 3 milioane de musulmani) a fost permis doar pentru 1.000 de fideli; în acelaşi an, cel mai mare pelerinaj catolic din lume, la care veneau tot până la 3 milioane de credincioşi, cel din Guadalupe, Mexic, a fost anulat, iar bazilica în care se află imaginea Fecioarei a fost închisă timp de patru zile.
Întorcându-mă la Iaşi, sunt convins că dacă nu se iau şi respectă măsurile cuvenite în asemenea situaţie, rezultatele vor fi devastatoare!
P.S.: Întreb, smerit: banii „donaţi” de pelerini sunt contabilizaţi, declaraţi public şi impozitaţi?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau