Cum să arunci un miliard de dolari pe apa...cosmosului
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Conform unor calcule, dacă posesorul unui miliard de dolari ar hotărî să-şi gestioneze cu austeritate cheltuielile, ar putea trăi până a-şi epuiza averea 32.155 ani. Acuma, sincer să fiu, prea puţin îmi pasă de soarta unor asemenea personaje. Mai importantă mi se pare varianta conform căreia dacă un miliardar ar oferi unei singure persoane doar o sutime din ceea ce are, acea persoană ar deţine circa 10 milioane dolari. Dar 10 milioane e mult, hai să reducem la 1 milion – deci 10 persoane ar putea trăi cu acea sutime. Socotiţi dv. câţi oameni ar putea trăi cu miliardul în discuţie.
Să facem calculele în alt mod. Cu un miliard de dolari s-ar putea cumpăra 5.000 de case (la 188.000 dolari/bucată), sau finanţa cursa prezidenţială pentru Casa Albă. Ca să ajungem la noi şi problemele noastre, cu 1 milion de dolari se poate face un kilometru de şosea naţională! Peste un miliard de dolari se regăsea în patrimoniul sindicatelor din ţara noastră până în 1989.
Ei bine, toate acestea sunt supoziţii şi calcule teoretice. În realitate, lucrurile stau cu totul diferit. Cu foarte puţine excepţii, în care posesorii unor averi imense le-au donat, miliardarii doresc să fie la modă şi concurează acerb pentru a fi în vârful clasamentului acesteia. Până nu demult, miliadarii puteau ieşi în evidenţă cu colecţii de maşini, avioane, iahturi, palate, amante ş.a.m.d. De un timp, s-a declanşat cursa pentru a fi în top în lansarea unor rachete în spaţiul cosmic. Cel mai recent eveniment de acest gen a costat fix 1 miliard de dolari, pentru un zbor de sub 10 minute! Merită? Eu afirm că nu, când, cu suma respectivă, ar putea fi salvaţi, de la moarte, foamete sau sărăcie, milioane de oameni. Ori, ca să mă refer la un subiect fierbinte, s-ar putea finanţa cercetări pentru eradicare covidului. Însă, din punctul de vedere al miliardarilor, răspunsul este exact unul opus. Pentru că acei care se implică în cursa călătoriilor în spaţiu urmăresc nu doar notorietate, ci şi profit. Care, puteţi fi siguri, se va obţine în curând. Aceasta chiar cu riscul – real – al creşterii majore a poluării şi încălzirii globale, din cauza emisiilor generate de combustibilul utilizat de rachete. Nu contează, bani să iasă! Toată lumea e îndemnată să contribuie la scăderea emisiilor de carbon şi a încălzirii globale, dar miliardarii poluează cât ar face-o un simplu cetăţean pe parcursul a 550 de vieţi!
Cei aflaţi între primii zece miliardari ai lumii au investit zeci de miliarde de dolari pentru a materializa călătoriile în spaţiu. Deocamdată, un bilet costă „decât” vreo 250.000 dolari (dar cineva a plătit şi 28 milioane dolari pentru zborul recent!); cu toate acestea, la un singur investitor există, deja, 600 rezervări de călătorii. Mai amintesc şi că, în cel puţin un caz, finanţările pentru asemenea aventuri sunt publice, prin intermediul acţiunilor listate la burse, a căror valoare creşte considerabil.
În loc să participe la rezolvarea problemelor grave şi presante cu care se confruntă întreaga planetă, unii dintre cei mai bogaţi au drept ţintă satisfacerea orgoliului şi creşterea averilor. Ceea ce nu le va ajuta la nimic, pentru că tot în ţărână se vor întoarce...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau