Educația - încă un proiect eșuat
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Pur și simplu s-a întâmplat ca, în interval de doar cinci zile, să mă aflu printre cei implicați în evenimente legate de școală.
Vineri, în celebrul local unde își petreceau o parte a timpului Eminescu și Creangă, adică la ”Bolta rece”, s-a adunat o sumă de absolvenți negruzziști de acum 51 de ani. Iar mâine, la Colegiul ”C. Negruzzi„ , va avea loc o întâlnire între elevi, profesori și semnatarul acestor rânduri, cu prilejul donării, de către acesta din urmă, a câtorva zeci de volume din creația sa, care să rămână amintire bibliotecii, dar să și răsplătească pe unii dintre premianți.
Numai că, așa e la noi - de ce să fie bine, când poate să fie rău? -, în același timp, mai precis de lunea trecută, a debutat (și era anunțată din vreme, deci era timp pentru dezamorsarea conflictului) greva generală în sistemul educațional. În esență, sindicaliștii din domeniu cer - îndreptățit susțin eu, și argumente sunt nenumărate - ca salariul debutanților să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și să fie plătite orele suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Au urmat mai multe rânduri de întâlniri între reprezentanții sindicaliștilor și cei ai executivului, multiple declarații (nu de puține ori, contradictorii).
Și toate nu s-ar întâmpla, dacă s-ar respecta niște obligații elementare (și cu putere de lege!): educației și sănătății le trebuie acordate, din bugetul fiecărui an, 6 la sută. Din câte știam eu, asta nu s-a înregistrat niciodată...Ca să mă refer doar la primul domeniu, atunci ar fi bani și pentru construirea/repararea de școli, modernizarea și ”civilizarea” (apă și canalizare) lor, salarii decente pentru cei care lucrează în sector, poate chiar pentru ajutorarea elevilor defavorizați...
O grevă generală în educație în 2023 echivalează, cu certitudine, cu eșecul unui proiect lansat de la Cotroceni cu surle și trâmbițe în 2021 - ”România educată”! Ca să nu mai spun cât de corectă mi se pare observația cuiva, care sublinia că, în România, trebuie stabilit și menținut echilibrul între educație și instruire...Culmea este că proiectul aparține unui ex-cadru didactic. Dar recidivist în lansarea unor proiecte menite a fi date uitării (însă a căror concepere, cu armate de specialiști și funcționari, costă): ”Lucrul bine făcut” (în 2014) și ”România resetată” (în 2020). Oricum, 3 proiecte într-un deceniu rivalizează cu viteza melcului, spre a nu mai reaminti lipsa de finalitate.
Aș taxa sever atitudinea unor lideri politici (considerați) importanți, care nu au binevoit să participe la prima rundă de negocieri, sau au declarat că nu vor merge ei la sediul sindicaliștilor. Asemenea atitudini, dar, mai ales, ”contraoferta” Guvernului (concretizată în niște vouchere), considerată jignitoare de către greviști, nu ajută deloc în rezolvarea situației, cei din urmă afirmând că acțiunea lor este una pentru demnitate și nu sunt dispuși să accepte umilința.
Culmea, joi, cel de la Cotroceni și omologul său german și-au găsit să viziteze un colegiu din Sibiu; se pare că au fost aduși de acasă elevi și profesori, pentru măcar o mică ”baie de mulțime”.
Culmea: calendarul înscrierilor pentru bacalaureat rămâne nemodificat, deși în școli e grevă generală de 7 zile. Candidații se pot înscrie începând de azi, 29 mai, până pe 7 iunie. Ministerul Educației se pregătește ca greva generală să țină până la examene, deci 12 iunie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau