Iaşul ar putea avea un primar şi-o primăriţă!!!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Bahluiaşul a înregistrat deja o rocadă spectaculoasă (specialiştii de la Cartea Recordurilor se pregătesc de omologarea ei...): primarul în funcţie, fost membru, vreme de opt ani, al formaţiunii social-democrate, se gândeşte să rămână în acelaşi fotoliu, dar din postura de candidat al principalului adversar – adică al P.N.L., în vreme ce o fostă/actuală - trei mandate - parlamentară liberală (circa un deceniu vechime în acest partid), este, în lupta pentru acelaşi fotoliu, propunerea social-democraţilor (la care a migrat de şase ani, şi pe care i-a reprezentat şi ca viceprimar al municipiului).
Având în vedere datele mai sus prezentate, am ajuns la concluzia că noi, românii, în general, şi ieşenii, în special, avem o prezenţă slabă în Cartea Recordurilor, drept care este cel mai potrivit moment să ne-o întărim!
Prima mişcare ar fi alianţa doctrinar-ideologică între cei doi principali candidaţi la funcţia de edil-şef de Bahluiaşi, rezultând P.N.L.S.D.L.S. (spre a nu vă plictisi, v-am oferit doar iniţialele, dar pot să vi le şi „traduc”: Partidul Naţional Liberal Social Democrat Liber Schimbist).
Al doilea pas ar urma, firesc, în formarea unei echipe între cei doi, având în vedere experienţa, expertiza şi vechimea lor într-ale politichiei, dar şi administraţiei locale. O echipă imbatabilă! Mai bună şi mai eficace - desigur, în altă direcţie ca exemplul de referinţă- decât familia Smith (filmul acela celebru, cu Angelina Jolie şi Brad Pitt).
O noutate – absolut necesară – ar consta în schimbarea organigramei şi statului de funcţiuni de la Primărie. Adică, după alegeri, să nu mai existe un primar, secondat de doi vici (a se citi viceprimari), ci un primar şi-o primăriţă!
Printre nenumăratele beneficii ale unei asemenea schimbări, amintesc doar câteva:
- ar dispărea dihonia politică, extrem de nocivă în general, dar în administraţie în mod cu totul special;
- s-ar ajunge la o egalitate între doamne şi domni şi evita discriminarea: într-un municipiu (date de pe site-ul Primăriei) cu 305.000 locuitori, 160.000 sunt femei, care, desigur, binemerită ca ele, interesele, viziunile şi dorinţele lor să fie reprezentate la vârful unei asemenea instituţii (din 25 decembrie 1989, Iaşul a fost condus numai de bărbaţi, şase la număr);
- s-ar elimina pecetea de „oraş roşu” pusă Iaşului; iarăşi, din 25 decembrie 1989, până nu demult, municipiul a avut primari reprezentând F.S.N. şi P.S.D. - cu o scurtă perioadă de excepţie, în care conducerea a aparţinut reprezentantului C.D.R., migrat ulterior la Partidul Moldovenilor şi ajuns, finalmente, aţi ghicit!, la social-democraţi...
- vizual, dacă luăm şi combinăm roşul P.S.D., cu galbenul şi albastrul P.N.L., iese ceva chiar patriotic, românesc, deasupra politcii!
- împărţindu-se, între cei doi, sarcinile, potrivit nu doar competenţelor dobândite de-a lungul timpului, ci şi înnăscute şi specifice genurilor, s-ar materializa o eficienţă remarcabilă; primăriţa ar urma să se ocupe de aspectul estetic al urbei, de educaţie, sănătate etc., iar primarul – de construcţii, asfaltări, asigurarea siguranţei locuitorilor ş.a.m.d.
P.S. Cine vrea, poate lua rândurile de mai sus drept o glumă; cine nu (inclusiv cei doi vizaţi) – în serios, cu consecinţele de rigoare...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau