În România, energie rimează cu hoţie!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Fără nici cea mai mică îndoială, domeniul energiei este extrem de populat cu foarte multe exemplare ale categoriei cunoscute sub numele de „băieţi deştepţi”. Şi aici ar trebui făcută precizarea: pe cât de deştepţi, pe atât de bogaţi. Iar cum nimic nu se pierde, totul se transformă, plusul înregistrat de către ei se regăseşte în minusul înregistrat mai întâi de stat, şi apoi, pe cale de consecinţă, de către consumatorii individuali. De fapt, este încă unul din scenariile în care hoţii întâlnesc proştii, îi jupoaie şi scapă nu doar neprinşi, ci şi nepedepsiţi (pentru că ştiu când, cui şi cât să dea dreptul...). Nu e locul şi momentul, dar publicarea listei cu cei îmbogăţiţi din afacerile (necurate) din domeniu ar ocupa mult spaţiu şi ar pune într-o altă...lumină diverse personaje.
E foarte simplu, urmărind ştirile ce apar periodic în presă, să tragi concluzia că, dacă nu în permanenţă, măcar în cea mai mare parte a timpului, în România, preţul mediu al energiei electrice reuşeşte recordul de a fi cel mai mare din Europa (asta în vreme ce românii se numără printre cei mai săraci locuitori ai bătrânului continent).
În domeniu e o adevărată harababură şi un complicat labirint, create intenţionat, pentru a se pierde urmele faptelor mai sus amintite. România ba are perioade când exportă ieftin curentul electric, dar, mult mai des, perioade când îl importă scump. Face acest lucru, din câte aflăm din mediile de specialitate, chiar şi atunci când consumă doar o treime din cât poate produce. Te întrebi: unde sunt şi ce fac hidrocentralele, termocentralele, centralele nucleare, parcurile eoliene etc.? Răspunsul – tot la băieţii deştepţi...
Rămânând la importuri, dar trecând la gaz metan, aflăm, stupefiant: că, de exemplu, ţara noastră a ajuns să importe gaz din Ungaria, chiar dacă aceasta nu are zăcăminte importante (cum avem noi), ci importă produsul, la rândul său, din Rusia!
Întorcându-ne la energia electrică, reluăm concluzia formulată într-o publicaţieo publicaţie, conform căreia românii consumau cea mai scumpă energie electrică din ultimii doi ani, la cel mai mare preţ din Europa. Ştirea apărea anul trecut. De anul acesta, lucrurile pot sta (şi cred că aşa va fi) mult mai prost, pentru că, asta e, a venit momentul mult aşteptat (desigur, tot de băieţii deştepţi) al liberalizării pieţei energiei electrice. Când, una peste alta, majoritatea consumatorilor individuali (de cei industriali nu-mi fac griji, se ocupă politicienii...) s-au trezit în faţa negrei perspective de a risca să plătească facturi mai mari, cu până la 26 la sută!!! Exact ce le lipsea românilor, pe fondul subţierii tot mai mari a bugetelor (statului, dar şi individuale), datorate mai multor cauze, însă, în principal, pandemiei de coronavirus.
Unii guvernanţi s-au trezit, în al 13-lea ceas, şi propun tot soiul de măsuri care să împiedice ajungerea în această situaţie. Eu rămân sceptic. Pentru că lipsa informării anterioare liberalizării nu va putea fi combătută în 2-3 luni, şi cei mai mulţi români nu au calculatoare sau conexiuni la internet pentru a studia şi compara ofertele, a descărca documentele şi a face paşii necesari. Astfel încât unii îşi vor umfla conturile şi mai mult, pe când alţii îşi vor goli buzunarele şi mai tare (preferabil, în ambele cazuri, dar din motive opuse, pe întuneric!)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau