România e în război. Informațional!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Sunteți bine? Puțin îngrijorați de războiul din vecinătatea noastră, de dronele ce mai pică sau plutesc pe mare, ținuți în priză de mesajele ro-alert? Sau pe deplin liniștiți, că doar suntem în NATO, și cu NATO nu se pune nimeni? Oricum ați fi, să știți că titlul de mai sus e justificat, și că el nu trebuie să vă bage în sperieți, dat fiind că e vorba de un război „de nișă”!
Pentru a demonstra asta, e nevoie de un excurs prin istorie. Ca să nu merg mai departe înapoi în timp, mă opresc doar la anul 1945. Luna mai. Pe 7, la ora 2,41, se semna primul act de capitulare al forțelor germane. Al doilea, pe 9 mai, la 1,00, dar, din anume rațiuni, el a fost antedatat (formulă elegantă pentru falsificat), data devenind 8 mai, ora 23,01. De asta Vestul și partizanii săi sărbătoresc pe 8, iar Rusia – pe 9. Cred că acest interval a marcat, în același timp, terminarea celui de al doilea război mondial, începerea celui de al treilea, dar și manifestare în forță a războiului informațional. Cel de al treilea război mondial s-a manifestat, în perioada 12 martie 1947-3 decembrie 1989, sub forma războiului rece, mai ales prin conflicte proxy între țări disputate de SUA și Uniunea Sovietică. Unii analiști mai consideră că, după atentatele din septembrie 2001 de la New York, s-a declanșat al patrulea război mondial, iar după invadarea Crimeei de către Federația Rusă, în 2014 – a început al doilea război rece – transformat într-unul mai mult decât fierbinte în februarie 2022, odată cu intrarea trupelor rusești în Ucraina.
Apropo de Ucraina, și ea a fost ținta războiului informațional. În jurul datei de 13 februarie 2022, SUA atenționau asupra „perspectivei credibile de acțiune militară imediată” a Rusiei. Concomitent, oficialii ruși negau orice plan de atac. Din păcate, Zelenski a crezut mai mult pe cei din urmă, declarând că „prea multe informații despre o posibilă ofensivă seamănă o frică inutilă”; pe de altă parte, tot el a recunoscut că nu a comunicat populației avertismentele privind invazia pentru ca țara să nu intre în colaps economic încă înainte de aceasta! La 9 zile după data amintită, trupele rusești invadau Ucraina...
Au existat, chiar cu mult înainte, și alte avertizări. Astfel, în 2015, puteam citi un text cu titlu extrem de elocvent – „Următorul război va fi unul al informaticii și al informației, un război pentru care nu suntem pregătiți”. Noi nu, alții – da! Departamentul american al Apărării și-a lansat Strategia pentru operații în mediul informațional, subliniindu-se că efectul dorit în războiul informațional va fi obținut prin conjugarea adecvată a mai multor eforturi. Armata britanică și-a format două unități de luptă – „Brigada 77”, ce se ocupă de operațiuni psihologice, și „Brigada ”, ce combină războiul elctronic cu operațiuni de spionaj. Și Federația Rusă are specialiști în războiul informațional, în frunte fiind Alexandr Dughin și Igor Panarin - ultimul, autor al unei serii de cărți dedicate subiectului, precum „Primul război informațional global” sau „Războiul informațional pentru viitorul Rusiei”, dar și al propunerii (din 1997!) înființării de subunități informațional-psihologice în direcțiile guvernamentale și militare. Potrivit unor surse, Putin ar fi cerut crearea unei arme în această direcție; potrivit altora, ea deja ar exista.
Concluzia specialiștilor: războiul informațional a devenit tot mai sofisticat, afectând capacitatea noastră de a discerne și de a face față.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau