Tirania virtualului e tot mai nocivă
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
E o experiență nu lipsită de învățăminte aceea de a baleia printre știrile unei zile. Aceea de joi, 26 septembrie, de exemplu. Când aflăm, în sinteză, că: „Diana Șoșoacă și-a luat prospătură în partid: de la Puterea Dragostei, Philip luptătorul vrea să ajungă în Parlament”; „Datoriile către stat vin peste români: Boloș anunță că poștașii încep distribuția formularelor de plată”; „Nicolae Ciucă reconfirmă de ce a bătut palma cu Nicușor Dan, în direct: Ne așteaptă un drum comun”; „Noua structură a bac-ului: Elevii vor da 5 examene scrise și 4 probe orale”; „Tzancă Uraganu se ia de milionarii bătrâni din România: cât vreți să mai trăiți? De ce nu ajutați sinistrații?”; Alina Gorghiu avertizează: „Egalitatea între bărbați și femei, posibilă abia peste 40 de ani”; „Comisia Europeană intervine tranșant: România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen”. Cu excepția informațiilor de importanță politică (Schengen) sau utilă (datoriile către stat și bac-ul), celelalte par a constitui un soi de ghiveci (și tematic, și valoric), ce reflectă, însă, extrem de fidel cele ce se întâmplă în societatea românească la această oră.
Avansăm în subiectul propriu-zis citind o declarație a premierului României – „Aș vrea foarte mult să mă întâlnesc cu Selly, văd că este un tânăr care discută mult cu tinerii” - pentru cine nu știe, cel pomenit face parte din categoriile vlogeri/influenceri, așadar, din lumea virtuală. Ca să vă faceți o idee, în topul mondial al influencerilor sunt Cristiano Ronaldo – 517 milioane urmăritori, Justin Bieber – 455, Ariana Grande – 429; în cel românesc, Inna – 2,91 milioane, Antonia – 2,61, Delia – 2,51, Selly – 2.
Din aceeași lume vine o știre care, sub aparenta apartenență la zona de can-can, vine să definească cel puțin un plan al perioadei pe care o traversăm: ”Modelele de pe OnlyFans fac mai mulţi bani decât vedetele din NBA”. Mai explicit, ”modelele” respective au câștigat, într-un an, aproximativ 6,6 miliarde de dolari, iar jucătorii NBA – 4,9 miliarde de dolari. OnlyFans e un serviciu online unde oamenii pot accesa contra-cost conținut exclusiv pentru adulți. Platforma nu trebuie, însă, confundată cu un studiou de videochat; ea are peste 130 de milioane de utilizatori înregistrați în întreaga lume și în jur de două milioane de creatori de conținut. Prin achitarea unui abonament, utilizatorii pot vinde/accesa fotografii, videoclipuri și discuții live „unu-la-unu”, care sunt protejate printr-un așa-numit „paywall”. În 2022, un abonament lunar varia între 4,99 și 49,99 dolari. Creatorii de conținut pot configura mesaje private plătite ce pornesc de la 5 dolari.În 2022, OnlyFans afirma că plătește peste 200 de milioane de dolari în fiecare lună creatorilor de conținut. În aprilie 2021, Danielle Bregoli a câștigat peste un milion de dolari în primele 6 ore!
Vlogerii, influencerii și ”modelele” au tot mai multă greutate nu doar datorită câștigurilor fabuloase și ușoare (în comparație cu munca depusă), ci și având în vedere audiența extrem de ridicată (cei mai buni pleacă de la minimum 1 milion de urmăritori), de aici și numărul mare de oameni care pot fi influențați/manipulați/dirijați.
Din ce în ce mai mult. singurul lucru care îi mai animă pe oameni se desfășoară în mediile virtuale. Realitatea naturală a devenit secundară, lumea artificială a devenit mult mai importantă. Tirania virtualului, prin părăsirea realității, devine tot mai nocivă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau