Ziua de răscruce – 1 sau 17 iulie?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
La finele săptămânii trecute, pe plan mondial, numărul cazurilor persoanelor contaminate ajunsese la 9,9 milioane, cel al persoanelor declarate vindecate – la aproape 5,4 milioane, iar al deceselor, la 497.000. „Coduri roşii” erau înregistrate în India (cu 17.000 de cazuri noi), în Rusia, Indonezia, şi în SUA (mai ales în sudul acestora).
Nici în România situaţia nu este mai roz. După o perioadă de stagnare, şi chiar de scădere, numărul celor afectaţi într-un fel sau altul a început să crească. Deloc întâmplător, creşterea a urmat măsurilor de relaxare, din ce în ce mai multe, dar şi nepăsării, din ce în ce mai accentuate, a multor oameni, faţă de fenomen. Ca să vă faceţi o idee, a fost o perioadă cu sub 200 de cazuri zilnic, pe când, în ultima decadă, se raportează peste 300 de cazuri zilnic (24 iunie: 325 infectaţi, 16 decedaţi; 25 iunie: 460 infectaţi, 10 decedaţi; 26 iunie: 411 infectaţi, 14 decedaţi; 27 iunie: 325 infectaţi, 10 decedaţi).
O autoritate în materie, Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I., a tras un serios semnal de alarmă, subliniind că „acum sunt zile cruciale, pentru că vedem o creştere a numărului de cazuri”, amintind că a crescut şi procentul cazurilor confirmate din totalul de teste efectuate, de la 2 la sută, până la 3 la sută, iar în unele zile – chiar până la 5 la sută. Aceeaşi oficialitate sesizează drept posibilă cauză relaxarea aproape maximă şi socializarea exagerată.
Cu toate aceste cifre îngrijorătoare şi cu tot acest semnal de alarmă, teoretic, planurile guvernanţilor sunt de a lua tot mai mult piciorul de pe frână. Astfel, deţinătorul portofoliului Sănătăţii a declarat că speră ca evoluţia (mai propriu ar fi sunat involuţia...) cazurilor de covid să permită noi măsuri de relaxare, specificând că este pregătit, pentru mâine, 1 iulie, un alt set de măsuri de acest gen şi adăugând că astăzi, deci cu 24 de ore înainte, va fi luată decizia, pe baza evaluărilor. Mai în ceaţă a lăsat presa şeful executivului, care, întrebat ce se întâmplă cu restaurantele după 1 iulie, a replicat halucinant: „Nu pot să vă dau un răspuns”, de aceeaşi caracterizare putând beneficia spusele lui din continuare: „îngrijorător este că numărul de persoane este distribuit în toată ţara”. Desigur, era mult mai simplu ca persoanele afectate/infectate să fie grupate, ordonat, şi mai uşor de monitorizat/tratat în anumite zone, dar încă se mai poate gândi o soluţie pentru a se rezolva asta...
Cert este că, dacă nu se va oficializa o augmentare a relaxării de mâine, ea ar putea fi inevitabilă de pe 17 iulie, când ar trebui să înceteze starea de alertă – ce mai ţine, cât de cât, în frâu, abaterile de la normele minime de protecţie.
Indiferent care va fi ziua de răscruce, 1 sau 17 iulie, dacă, după ea, vor dispărea oprelişti şi puţine şi fragile, iar „necredincioşii” în pandemie şi revoltaţii de măsuri vor fi liberi în a face tot ce doresc, viitorul ar putea fi sumbru. După cum notează prestigioasa agenţie de ştiri Reuters, ne aflăm abia la debutul „procesului de înţelegere a varietăţii uriaşe de probleme de sănătate cauzate de covid-19, dintre care unele ar putea avea efecte asupra pacienţilor şi a sistemelor medicale timp de mulţi ani de acum înainte”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau