„Mi-am dorit să ajut oamenii, să mă dedic lor. Prin ceea ce am făcut, am deschis o ușă în medicină”

71e01f30-58c1-4cb4-9124-6650c9795996
4dd0b796-9153-4250-8a09-73f44811fd10

Dimensiune font:

| 15-05-2023 12:52

 Dialog cu șeful Secției de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iași, conf. univ. dr.

Radu Florin Popa, fondatorul Clinicii „Epimedica“

Conf. univ. dr. Radu Florin Popa este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și coordonatorul Secției de Chirurgie Vasculară din cadru Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”. Este membru al Societății de Medici și Naturaliști Iași, Secția Chirurgie, al Societății Române de Chirurgie, Societății Române de Angiologie și Chirurgie Vasculară (Cluj-Napoca), Societății Române de Chirurgie Cardio-Vasculară, membru fondator al Societății de Chirurgie Vasculară (SRCV-2013), membru al Societății Europene de Chirurgie Vasculară și Endovascularș (ESVS) și al Societății Internaționale de Specialiști în Chirurgia Endovasculară (ISEVS). Este fondator al Clinicii Epimedica și autor a numeroase articole de specialitate.

- Domnule doctor, sunteți un pionier al chirurgie vasculare periferice, în România această specialitate nu este de mult timp. Cum a început totul?

- Fiecare tânăr medic dorește să rămână în memoria semenilor săi, să aducă o contribuție majoră în domeniul în care profesează. Mi-am dorit să fac chirurgie cardiacă, am și o specialitate în acest domeniu, dar m-am orientat către chirurgia vasculară periferică, un domeniu care mi-a adus multe satisfacții. Am format mulți tineri – unii au rămas alături de mine, alții s-au răspândit în țară sau peste hotare și fac cinste școlii medicale ieșene și nu numai. Sunt și membru fondator al Societății Române de Chirurgie Vasculară, alături de profesorul Mihai Ionac, de la Timișoara, profesorul Adrian Mureșan, de la Târgu Mureș, dr Sorin Băilă, medic la Spitalul Sanador șmulți alții.

- Cum s-a desprins din trunchiul comun al medicinei?

- Lucrurile s-a întâmplat mai demult, avem predecesori pe prof. Pleșa, prof. Stoian, care au făcut la Iași această specialitate. Au urmat stagii importante la București, au revenit acasă și au practicat și chirurgia vasculară periferică, în paralel cu cea cardiacă. În final, planurile nu s-au materializat. A venit prof. Grigore Tinică, a constituit un nucleu de medici și tot ce înseamnă Spitalul de Boli Caradiovasculare de la Spitalul „C. I. Parhon”, dar a rămas partea vasculară periferică pentru care nu era acoperire. Ei bine, prof Cristian Dragomir a luat frâiele problemei, a creat un serviciu de chirurgie vasculară periferică atât pe linie academică, dar și pe linie profesională, prin Direcția de Sănătate  Publică. Așa am început, cu un mic compartiment. În 2007, am reușit să deschidem secția din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”, cu 25 de paturi. Chirurgia vasculară a fost specialitate lăsată oarecum deoparte, nici acum nu are o poziție foarte bine situată, dar este absolut necesară. În țările din Vest este foarte bine dezvoltată, într-un serviciu medical, oricât de mic ar fi, nu se poate să nu existe măcar 3-4 chirurgi vasculari. La noi în țară, sunt șapte sau opt județe care nu au niciun astfel de specialist, iar altele au doar un singur astfel de medic care mare lucru nu poate să facă. În cel mai bun caz, face intervenții de mică anvergură sau trimite pacienții către centrele de referință, de regulă universitare.

- Din acest punct de vedere cum stă Moldova?

- Noi suntem cei mai vitregiți. La Iași avem o secție pe care o conduc unde sunt deja medici primari, alți doi specialiști și formăm mai departe. Este o clinică universitară, cu linie de gardă, funcționăm destul de bine. La Suceava mai sunt trei medici care merg foarte bine și au constituit un nucleu important, de care sunt foarte mulțumit. Sunt mândru pentru că sunt medici formați de noi, cu care colaborăm foarte bine. La Bacău mai este un nucleu, la Neamț este un singur medic. La Botoșani era un singur specialist, dar a plecat, iar la Vaslui nu am avut niciodată. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar această specialitate se ocupă de o patologie foarte încărcată, este o chirurgie scumpă, iar direcțiile sanitare nu investesc bani. Câteodată este mai ușor de făcut o amputație decât să faci o operație care ducă la salvarea piciorului.

- Cu toate acestea, registrele arată că ați oferit mult ajutor.

- De la deschiderea secției, avem 1.200 de operații pe an, sunt 17 rezidenți de chirurgie vasculară, 6 medici primari în această specialitate. Este un rezultat foarte bune, pentru mine personal. Presiunea pacienților este foarte mare ca să ajungă la noi. Boala vasculară este întâlnită peste tot, iar oamenii vor să fie tratați cât mai adecvat.

 - Numărul mare de rezidenți arată că specialitatea este din ce în ce mai căutată.

- Așa este. La Rezidențiat avem cinci posturi pe an și toate se ocupă. Asta nu înseamnă că rezidenții rămân până la final deoarece este o specialitate foarte grea, cu nopți pierdute, cu multă muncăMulți mi-au spus că nu pot să o ducă la bun sfârșit din cauza eforturilui imens.

- Ați afirmat că boala vasculară este întâlnită peste tot. Care este incidența?

- În România, sunt în jur de 700.000-750.000 de pacienți care au arteriopatii, arterită, în diverse stadii de boală. Arterita este foarte răspândită și esteoarecum „pusă sub preș”. Nu doar pacientul suport greu această boală, ci și medicul deoarece de multe ori ești pus în situația de a face amputație, pe care nimeni nu o dorește nici în România și nicăieri în lume. Din această luptă, noi reușim să salvăm mulți pacienți, să le redăm libertatea acestor oameni. Datorită unei conjuncturi favorabile, am reușit să achiziționăm în Secția de Chirurgie Vasculară un aparat de radiologie ultraperformant, care ne permitem să realizăm tehnici endovasculare. Acestea constau în introducerea de stenturi șbalonașe în arterele pacienților. Se obține astfel o dilatare a arterelor și se evită operația deschisă. Practică aceste tehnici endovasculare cam de un an și jumătate și avem peste 250 de cazuri rezolvate. Aceste proceduri reprezintă viitorul!

- Care este boala care dă cei mai mulți pacienții cu arterită?

 - Diabetul. Atunci când am preluat aceste probleme endovasculare am spus că putem salva pacienții diabetici. Ei au arterele extrem de calcifiate, iar procedura endovasculară este foarte bună pentru ei. Aceste balonașe care se introduc desfac arterele până în periferie. Sunt proceduri extraordinar de simple, dar foarte beneficice. Noi am luat diabetul, ca și patologie, în siajul nostru și cred că am obținut rezultate bune. Mergem mai departe în această direcție și ca să vă dau un exemplu, în ultimele două zile ale săptămânii trecute, am avut numai pacienți diabetici. Zilnic, avem 3-4 pacienti programați pentru procedurile endovasculare, ceea ce este mult. Înainte, făceam un bypass care dura 5 ore. Intram în sala de operație la ora 8 și ieșeam în jur de 13! Adresabilitatea este mare. Avem specialiști buni, formați și în țară, și peste hotare. Sunt medici competenți, care vor crește mult clinica.

- Chiar dacă este cumva la început, cum se vede chirurgia vasculară din România peste hotare?

 - Eu am învățat această chirurgie în Belgia, în 1992, cu prof. Ralph Suy. Când a venit în România, mi-a spus că suntem cu 50 de ani în urmă și cam atât timp ar trece ca să-i ajungem din urmă, dar ei nu stau pe loc. Așa este, dar și noi am făcut pași importanți, măcar 30 de ani am recuperat.

- Pentru că ați amintit de începuturi, ce v-a determinat să alegeți meseria de medic?

- Așa a fost să fie. Aș fi putut fi și un iginer bun, și un profesor de muzică bun, dar mi-am dat seama că aș fi putut performa în medicină. Am ales chirurgia pentru că mi-a plcăut, aveam disciplinăputere de muncă absolut obligatorii pentru acest domeniu. Mi-am dorit să ajut oamenii, să mă dedic lor. Prin ceea ce am făcut, am deschis o ușă în medicină.

Chirurgia vasculară se ocupă și de neuropatia diabetică, o complicație a diabetului zaharat ce afecteaza sistemul nervos periferic. În lipsa tratamentului, evoluția este ireversibilă și poate duce la amputație.

Anual, în România peste 70 % din amputațiile membrului inferior sunt practicate la pacienții diabetici.

 A consemnat Maura ANGHEL

Citiți aici și interviul video - https://www.youtube.com/watch?v=z2RBNjFTPMQ&t=4s

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei