„Neurografica este codul grafic universal al naturii”
Dimensiune font:
Dialog cu dr Olga Dadu, specialist în Neurografică
Dacă vrei ca o dorință să ți se îndeplinească, primul pas este să o desenezi. Știați acest detaliu, nu-i așa? Iar dacă nu, aflați că este primul pas pentru ca planurile voastre să devină realitate. Puteți folosi oricând principiile neurograficii, despre care am stat de vorbă cu dr Olga Dadu, medic stomatolog și specialist într-o metodă care ne poate ajuta să ne schimbăm viața.
- Ce este neurografica? Ce v-a atras la aceasta metodă?
- Autorul acestei metode este Pavel Piskarev, architect, doctor în psihologie, filosof și coach ruso-israelian. El numește neurografica „o metodă creativă de transformare a lumii”. Fără a fi o terapie, care presupune o specializare profesională specială, neurografica este artă, o metodă creativă de modelare a situațiilor din prezent și viitor. În viața de zi cu zi învățam și retrăim diferite situații, emoții, stări, interacționăm cu diferiți oameni, locuri și obiecte. Toate aceste experiențe formează anumite sectoare neuronale care ne determină tiparele comportamentale și emoționale, gândirea, reacțiile și percepția lor. Atunci când ai o intenție și din diverse motive nu reușești să o realizezi, între ea și realitate există filtrul tău de percepție a acestei situații, ce îți spune că este imposibilă din cauza experienței pe care ai trăit-o. De exemplu, îți dorești dorești un venit financiar mai mare, dar totodată în creierul tău este un sector neuronal care păstrează informația despre experiențele anterioare proprii, plus experiența părinților și a strămoșilor. Această experiență a fost legată de bani puțini, un trai modest, de impresia că banii sunt ceva murdar, rău, că se obțin pe căi necinstite, că oamenii bogați sunt hoți, răi. Vrei sau nu vrei, aceste gânduri mereu circulă în sectorul neuronal. Experiența vieții trăite nu este legată de cunoașterea abundenței. Noi ne dorim prosperitate, dar nu am trăit-o la nivel senzorial. În schimb, este foarte stabilă legătura privind lipsa banilor, care este un program în acțiune. Pentru a-l slăbi, întrerupe și desființa este necesar să creăm o nouă imagine, un nou traseu, doar așa pot apărea schimbări în viață. Și aici intervine neurografica.
- Folosind această metodă ne putem schimba unele aspecte din viață?
- Da. Se știe că asupra formării legăturilor neuronale noi influențează emoțiile pozitive care, cu cât sunt mai puternice, cu atât mai repede apar aceste legături noi, și numărul de repetări. Desenând o neurolinie, noi o înzestrăm cu sensuri noi, pozitive și constructive, și astfel dăm naștere unui program nou. Asta nu înseamnă că cel vechi dispare instantaneu, ci doar că își slăbește acțiunea în timp pe măsură ce prelucrăm aceeași temă. Introducând sensuri noi, după principiul unde este îndreptată atenția noastră, se dezvoltă acel program, unde nu este, descrește în intensitate. Dacă noi vom desena Abundența, atunci toață atenția noastră, emoțiile și numărul de repetări vor fi focusate pe ea. Impulsurile dintre neuronii din programul vechi își vor pierde din intensitate, lăsând loc unor noi conexiuni mult mai benefice. Neurografica se aseamănă mult cu structura creierului, cu neuronii și legăturile neuronale.
- Cum de este posibil ca un desen să ne rezolve situații din viață? Aparent, nu are nicio legătură…
- În neurografică, noi desenăm și ne creăm impresii noi. Succesul, o relație de prietenie sau iubire, relații toxice, o viață fericită sau nefericită, un conflict, sănătatea, păreri de genul „sunt frumos sau sunt urât”, „sunt puternic ori neputincios”, „sunt vesel”, sunt coduri neuronale ce formează în creier o configurație sau un desen de neuroni. Fericirea este un desen al creierului care poate fi creat și instalat printr-o experiență care ne organizează sistemul de gândire, evaluare și alegere. Ochiul este canalul direct de comunicare dintre mediul extern și creier. Prin intermediului lui, acumulăm până la 80% din cunoștințele noastre utilizând pentru aceste procese până la 50% din energia creierului. Deci, când vedem cu ochii noștri cum mâna transformă prin desen o situație (aici fiind implicată motricitatea fină), această informație se transmite automat în rețeaua neuronală corespondentă. Cum face acest lucru? Prin neuronii-oglindă deoarece creierul nostru nu face diferența dintre realitate și imaginație. Creierul are proprietatea de neuroplasticitate, are capacitatea de schimbare fizică prin formarea de noi conexiuni neuronale atunci când interacționează cu o informație diferită, nouă. Neuroplasticitatea și funcționalitatea neuronilor-oglindă ne conduc la lucruri concrete pe care le putem îmbunătăți în viața noastră.
- Putem spune că prin neurografică ne modelăm subconștientul?
- Neurografica este un limbaj grafic înțeles de subconștient, cu ajutorul căreia noi, asemenea programatorilor, putem transcrie șabloanele de percepție, atitudinea și convingerile, putem să ne eliberăm de emoțiile negative ce ne influențează și se acumulează zilnic atunci când trăim diferite experiențe dificile. Este o metodă creativă de organizare a gândirii și de rezolvare a diverselor situații de viață, de transformare a stării și atitudinii față de o problemă. Te ajută să te conectezi cu subconștientul tău, să-ți modifici realitatea sau viitorul într-un mod conștient. Are o bază științifică în care se combină Arta și Psihologia, prin care se creează conexiuni între minte,corp și univers. Te ajută să-ți dezvolți creativitatea și imaginația, este un instrument cu care poți modela realitate și schimba viitorul. Este modul de întâlnire a fenomenului cultural cu cel al naturii, este un cod grafic universal al naturii.
- Cu alte cuvinte, prin această metodă lucrăm cu noi înșine.
- Da. Neurografica este practica modelarii subconștientului, relațiilor, viitorului, o metodă de organizare și reorganizare a conexiunilor neuronale. Este o tehnologie de manifestare și dezvoltare a creativității și imaginației. Eeste o meditație grafică, un instrument de gestionare a inteligenței emoționale în rezolvarea problemelor raționale. În neurografică lucrăm cu noi înșine și nu desenul final are efecte „magice” asupra noastră. Subiectul, adică omul, este mai important decât obiectul, adică desenul, deoarece transformările au loc în timpul procesului creativ. Conceptul de bază al neurograficii este „Lumea este alcătuită din forme și linii. Toate rezonează între ele”. Creierul ne „vorbește” pe hârtie prin traiectoria undelor cerebrale, iar noi îi răspundem prin Neurolinie sau Linia lui Piskarev.
- Ce este Neurolinia?
- Este proiecția unui gând sau idee, este energie și putere de transformare și poarta de acces către subconștient. Este linia care nu se repetă pe nici un segment din lungimea sa și apare acolo unde nu ne așteptăm. Cu neurolinia ne conectăm, iar prin culoare ne integrăm și creăm noi legături cu Universul, uniformizăm tensiunea dintre Interior și Exterior. Neurolinia este bionică și o regăsim peste tot în natură - fisurile din asfalt, fulgerul, râurile, forma norilor și valurilor mării, crengile și rădăcinile copacilor.
- Cum realizăm un desen în Neurografică?
- La bază este un algoritm format din opt puncte, care au ca scop lucrul la anumite aspecte: ego, psihologia personalității, psihologia socială, psihologia transpersonală, identificarea și stabilirea unei decizii. În Neurografică mereu lucrăm la o temă (situația pe care dorim să o modificăm). Prin stabilirea temei, noi activăm sectorul neuronal responsabil de acest aspect. La fel și atenția noastră este direcționată asupra aspectului în care dorim să aducem modificări. Alfabetul acestei metode este format din figuri (cerc, triunghi, pătrat), care sunt reprezentarea grafică a componentelor temei (situațiile, resursele interioare și exterioare, rezultatele și efectele dorite) și liniile ce leagă toate sensurile și transmit energie. În procesul creativ, noi ne urmărim și analizăm după 4 aspecte: ce simțim în corp/senzații, apoi imaginile asociative ce apar, urmate sensurile/concluziile/conștientizările și emoțiile ce le trăim în procesul creativ de interacțiune cu aspectele temei.
- Vorbiți cu multă pasiune despre neurografică. Sunteți medic stomtatolog. Cum v-ați apropiat de metodă și cum v-a ajutat?
- În urmă cu ceva ani, am decis, împreună cu soțul meu, să plecăm din Republica Moldova, deși lucrurile din viața noastră mergeau foarte bine. Voiam să plecăm, dar lucrurile nu se întâmplau. I-am mărturisit această intenție profesoarei mea de pictură, care mi-a spus: „Dacă îți dorești ca visul tău să se îndeplinească, desenează-l”. Nu am dat prea mare semnificație cuvintelor ei, dar au intrat adânc în subconștientul meu. Toate lucrările pe care le-am pictat în acea perioadă au purtat amprenta acestui gând - „o viață nou”, la fel și emoțiile și trăirile asociate. În câteva luni, deja eram în România, la Iași, urmând pe soțul meu, care își schimbase locul de muncă. Neurografica m-a ajutat să-mi structurez viziunea constructivă despre sine, să mă dezvolt nu doar ca medic, ci și ca artist.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau