„Pianul rămâne instrumentul cu care pot să-mi exprim cel mai bine emoțiile, prietenul și confidentul meu”

1mario lucaci
1mario lucaci1

Dimensiune font:

| 02-05-2023 14:32

 Dialog cu Mario Lucaci, elev la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, un tână pianist care promite foarte mult

- Olimpic din nou. Cum a fost parcursul tău până la acest moment?

- De curând m-am întors de la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, desfășurată la Alba Iulia, unde am obținut Premiul I. Este un premiu pe care îl consider o performanță și totodată o confirmare a muncii depuse alături de doamna profesoara Roxana Ota.

 Parcursul meu pianistic a fost unul constant ascendent și-mi amintesc cu bucurie de primul concurs internațional, „Ville de Gagny”, din Franța, unde am câștigat Trofeul „Jeunnes Talent”. Aveam 8 ani. De atunci și până în prezent am participat la peste 70 de concursuri naționale și internaționale, câștigând premii și trofee importante, cum ar fi premiul I absolut la International Piano Competition „Mozart” de la  Frascatti (Italia), premiul I la International Piano Competition „Evangelia Tjarri” din Larnaka, Cipru, în 2018, Premiul I la „International Orbetello Competition” 2019, premiul I și finalist cu medalia de bronz în 2019 și  premiul I și premiul „Ciprian Porumbescu” în 2022 la concursul „Lira de aur” de la Suceava și multe altele. Îmi amintesc cu plăcere de momentul în care am câștigat o pianină la concursul Musica Mundi, de la București. Am fost extrem de bucuros căci munca mea era pratic recompensată vizibil cu un instrument pe care, de altfel, studiez și acum.

- De cât timp cânți și cum ai ales pianul?

- Studiez pianul de la 6 ani la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă Iași, cu doamna profesor dr. Roxana Ota care a avut din prima clipă un impact foarte mare asupra mea, ajutându-mă mereu să îmi depășesc limitele.  De la primele note pe portativ, de la primele pasaje realizate cu precizie, dna Ota mi-a arătat că imposibilul poate fi învins prin voință și determinare, fiindu-mi alături la fiecare pas. Nu este doar un profesor, ci și un bun psiholog care ne pregătește pentru impactul scenic. Legătura creată între noi este una specială și de aceea cred că am ajuns atât de departe. Dacă începi să descoperi tainele pianului, atunci cu siguranță devine parte din viața ta, ceva la care nu mai poți renunța.

Încă de pe la 2 ani am fost atras de orice sunet emis de instrumente muzicale. Tatăl meu fiind muzician și dirijor, am fost înconjurat de foarte multe instrumente, unele dintre ele fiindu-mi și jucării, la acea vârstă. În timpul liber, îmi place să citesc partituri cu influente jazzistice, chiar să improvizez. Mai cochetez cu saxofonul și cu acordeonul, însă pianul rămâne instrumentul cu care pot să-mi exprim cel mai bine emoțiile, prietenul și confidentul meu.

- Care a fost primul tău recital?

- Am cântat foarte mult în audiții și recitaluri ale clasei de pian sau la diferite evenimente culturale unde am fost invitat. Primul meu recital solo în care am cântat peste 60 de minute  a fost la vârsta de 13 ani, pe scena Aulei Bibliotecii Centrale Universitare Iași. Am prezentat un program foarte variat cu lucrări dificile, în fața unui public numeros care venise doar pentru a mă asculta pe mine. Acest lucru m-a emoționat foarte tare și a constituit o experiență de neuitat. Tot în acea zi s-a anunțat  oficial începutul pandemiei...

În mod evident, au urmat doi ani de concursuri și activități artistice online, iar în primăvara lui 2022 am susținut o serie de recitaluri în Houston (Texas), la invitația Universității „Sam Houston”, dar și în Glasgow (Scoția), în Anglia și la Filarmonica Brașov, ca urmare a premiului câștigat în cadrul Festivalului „Piano Star” București.

- Care a fost cel mai greu recital?

- Nu știu dacă pot să-l numesc cel mai greu, dar poate cel mai valoros a fost cel din noiembrie anul trecut, susținut pe scena Ateneului Român în cadrul Stagiunii de marți seara. Am parcurs un program foarte variat, cu lucrări de Bach, Beethoven,  Liszt, Ravel, în fața unui public numeros și entuziast.

- Ce ne-ai putea spune despre piesele tale preferate?

- Am multe piese preferate, interpretate de mari pianisti, pe care le ascult pe youtube sau în concerte, însă am o afinitate aparte pentru Liszt, Rachmaninov,  Scriabin, Ravel și Gershwin. Îmi doresc o deschidere repertorială cât mai largă prin care să pot descoperi cât mai mult din secretele artei interpretative. Este fascinant să intri în puzzelul unei lucrări și să așezi apoi piesele acestuia în ordinea perfectă.

- Vorbești cu pasiune despre muzică. Ce înseamnă această artă pentru tine?

- Platon spunea că „muzica însufletește universul, dă aripi minții, zbor imaginației și viață tuturor”. Este un citat care îmi place foarte mult. Muzica este în tot. Dacă nu sunt la studiu, ascult muzică, de orice gen. Nu mă văd făcând altceva, este parte din mine. Muzica înseamnă plăcere, satisfacție, o realitate proprie pe care ți-o creezi. Îmi doresc să cânt, să fiu pe scenă, să călătoresc și să dezvălui lumii magia muzicii.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei