„Teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. M-au atras jocul, explorarea, incertitudinea”

1 interviu alexandru

Dimensiune font:

| 08-10-2023 15:37

 Dialog cu Alexandru Unguru, actor, regizor, acting coach, emoțional coach şi dramaturg, unul dintre trainerii invitați la Festivalul Internațional de Teartu pentru Publicul Tânăr (FITPT)

 „După o lungă colaborare cu UNATC, ca student, masterand, cercetător, asistent şi doctorand, am creat o teză care mi‑a fundamentat cunoştinţele şi mi‑a adus titlul de doctor în arta actorului. Am fost implicat în proiecte cinematografice de lung‑metraj, Susţin şi elaborez ateliere de coaching prin tehnicile de arta actorului, activitate rezultată direct din experienţa pedago­gică din cadrul UNATC”, spune Alexandru Unguru. Astăzi ne întâlnim cu el la Iași, la un work-shop legat de vocea și actoria de voce ca bază a expresivității și comunicării. Am abordat cu el toate aceste detalii și, la final, am ajuns la concluzia că succesul este legat de „prezența fiecăria pe acest pământ”.

- Cum ne putem îmbunătăți calitatea vocii și tonalitatea acesteia în mod natural?

- Esențial prin menajarea ei și dedicarea timpului necesar înțelegerii procesului prin care corpul crează vocea.

- Care sunt tehnicile de bază de încălzire vocală pe care ar trebui să le practicăm înainte de a vorbi în public sau de a performa?

- Seturile de exerciții sunt variate și cu cât cunoști mai multe cu atât devi mai conștient de ceea ce ți se potrivește. Sunt oameni care au nevoie de mai multe exerciții și oameni care nu au nevoie decât de o minimă încălzire. Importante sunt cele ce activează dicția și cele care reușesc să elbereze corzile vocale, relaxându-le.

- Cum putem folosi respirația noastră pentru a susține și a proiecta vocea în mod eficient?

- Vocea poate fi înțeleasă ca o respirație articulată. Informându-ne cât mai precis în legătură cu fiziologia sistemului respirator, înțelegând musculatura implicată în procesul respirației și îmbunătățind constant calitatea și fluiditatea respirației putem elibera vocea de constrângeri.

- Ce exerciții recomandați pentru a dezvolta rezonanța și claritatea vocii?

- Fiind un domeniu practic, ce presupune lucrul direct, de preferat unu-la-unu, pentru a exista un control benefic din partea antrenorului vocal, este riscant să deprindem exerciții și tehnici transmise doar prin intermediul cuvântului scris.

- Cum putem aborda problema nervozității și a anxietății care pot afecta calitatea vocii noastre atunci când vorbim în fața unui public?

- Cursurile de vorbit în public, numite cam de toată lumea „public speaking”, încearcă să abordeze cazuri individuale aplicând rețete generale. Sunt câteva generalități care pot fi înțelesedestul de ușor, e drept, dar reducerea anxietății și a nervozității care pot apărea, asemeni unui „trac scenic”,  presupune un proces ce necesită timp și exercițiu. Trucuri? Apă rece pe față, un parfum care îți dă încredere sau te relaxează, să ajungi înaintea publicului și să te familiarizezi cu spațiul unde vei performa discursul... sunt trucuri. Dar nu sunt eficiente pentru toată lumea.

- Cum putem adapta tonul și timbrul vocii noastre în funcție de contextul și audiența cu care interacționăm?

- În primul rând trebuie să fim făcuți conștienți de existența tonului, timbrului, de varietatea de contexte, de fluiditatea emoțiilor care manipulează calitatea exprimării și a formei acesteia. Devenind conștienți de această diversitate devenim conștienți și de efectul manifestării noastre vocale în acele diverse și variate circumstanțe.

- Care sunt unele dintre greșelile comune pe care oamenii le fac în utilizarea vocii și cum le putem evita?

- Nu suntem conștienți de efectele pe care le are consumul diverselor substanțe asupra aparatului fonator. Zbierăm și sub-articulăm și apoi nu înțelegem de ce suntem răgușiți sau ne ciocnim de reacția interlocutorului care ne lovește cu un „Ce-ai zis?!”. Până la urmă este vorba de minimizarea importanței emisiei vocale în contexul comunicării interumane. Asta este greșeala principală.

- Cum poate un actor să-și găsească și să-și dezvolte un „sunet” unic care să-l distingă pe scenă sau în înregistrări?

- Aici e vorba de o potecă individuală care devine din ce în ce mai clară pe măsură ce actorul devine din ce în ce mai conștient de prezența sa - de prezența sa în cadrul operelor create și a personajelor create, dar și de prezența sa pe acest pământ.

-  Ați fost vocea de la versiunea în România a prințului Harry în „Rezerva”. Cum a fost această experiență? Cum este să fii prinț?

- A fost un parcurs foarte interesant și plăcut pentru care sunt recunoscător atât Audiotribe, cât și editurii Nemira. O carte autobiografică are tendința să te imerseze ca lector în intimitatea cotloanelor sufletești ale persoanei care a scris respectiva lucrare. Prințul Harry este una dintre personalitațile marcante ale acestui început de secol și lucrarea s-a dovedit peste așteptări atât la nivel informațional cât și la nivel estetic. Sper că lectura mea i-a făcut și îi va face pe auditorii români să îl simtă pe Harry mai degrabă ca pe un prieten care se confesează nu ca pe o figură regală distantă.

- Cum ați început cariera în domeniul dublajului și ce v-a motivat să continuați în această industrie?

- Este doar o altă zonă a aceleiași meserii. Actoria este o meserie cu foarte multe ramuri. Uneori viața deschide câte o ramură, pășești pe ea și descoperi că este sau nu este făcută pentru tine.

- Cum vă pregătiți pentru un rol nou de dublaj? Ce tip de cercetare și pregătire implică? Cum păstrați personajul și emoția autentică atunci când dublați, mai ales când textul este într-o limbă străină?

- Lucrul la rol este la fel de elaborat și atunci când e vorba de teatru sau film, de televiziune sau audiobook sau de public speaker. Fiecare actor are propriul nivel de profesionalism și tind să cred că îmi iau meseria în serios indiferent de zona în care o exercit. O dată începută munca nu se mai pune problema scăderii calității sau a distanțării de rol.

- Ce v-a atras la teatru? Dar la FITPTI?

- A fost o alegere instinctivă, cu toate că sunt un om cu o educație mai degrabă cerebrală. Consider că teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. Jocul. Explorarea. Incertitudinea. Varietatea situațiilor emoționale. Toate sunt elemente care fac pentru mine parte din Esența teatrului și mai ales din esența Artei Actorului. Urmăresc activitățile FITPTI și citesc lucrările doamnei Oltița Cîntec de foarte mulți ani. Sunt onorat că pot participa în cadrul acestui Festival curajos și prestigios.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei