„Depunerea dosarelor de candidatură la toate liceele sau la toate facultățile este una dintre cauzele rezultatelor slabe din primii ani sau chiar ale abandonului școlar”

1mihaela ivancia

Dimensiune font:

| 22-03-2022 07:47

 

Dialog cu prodecanul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, șef de lucrări Mihaela Ivancia

 

  - Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați? Cum v-ați imagina portretul dvs imortalizat pe o pânză?

- Cred că pentru o portretizare este nevoie de un personaj interesant, ori eu sunt cât se poate de puțin interesantă! Dacă, totuși, ar fi cineva interesat de realizarea unui astfel de portret, cred că mi s-ar potrivi niște tonuri puternice și luminoase.

- De ce ar fi să acceptați o astfel de provocare? Daca DA, ar fi nevoie de argumente. Dacă nu, trecem la următoarea întrebare.

- Aș accepta provocarea doar pentru faptul că răspund tuturor provocărilor, uneori fără a lua în calcul și eventualele urmări negative.

- Cine este dna Mihaela Ivancia? Cum v-ați ales profesia? Ce v-a adus profesia? Ce pierderi ați avut din cauza ei?

- Mihaela Ivancia este rezultatul educației primite de la mama și bunica, dar și de la tata, de la care am învățat că trebuie să trăiesc fără să mă lamentez și fără să dau vina pe alții pentru ce mi se întâmplă mie. Mihaela Ivancia este produsul lecturilor parcurse și al școlilor urmate și, totodată, este rezultanta relaționării cu diferite persoane, unele dintre ele de-a dreptul personaje. Uneori am impresia că profesia m-a ales pe mine, mai repede decât am ales-o eu și, spun unii, că mi se potrivește mănușă activitatea de cadru didactic. Datorită faptului că îmi place atât de mult ceea ce fac, am reușit să mă bucur de tot ce mi-a adus bun profesia și să trec mai ușor peste ce-a fost rău. Nu aș putea spune că am avut pierderi din cauza profesiei, nici vorbă de așa ceva, ba dimpotrivă, întâlnirile din fiecare an cu serii noi de studenți m-au ajutat să fiu în pas cu „trendul” lor, să aflu ce mai este la modă în vocabularul lor, în ținută, în muzică și, uneori, în lecturi. Evident, că nu tot ce aflu adopt, dar măcar încerc, astfel încât să pot vorbi cu ei în cunoștință de cauză! Studenții pe care i-am avut de-a lungul timpului mi-au lansat adevărate provocări pe care, evident, le-am acceptat și, ca urmare, am avut de câștigat de fiecare dată din relația cu ei.

- Sunteți un om activ în domeniul carității. V-a ajutat statutul de femeie sau doar proiectele au contat?

- Activitățile caritabile au fost întotdeauna aproape de sufletul meu și au fost proiecte inițiate de mine sau de alte persoane (printre care și cele ale Asociației Kre@tivIS) la care am participat fără să stau pe gânduri. Am avut alături atât femei, cât și bărbați în aceste proiecte și nu cred în avantajul statutului de femeie într-o societate modernă și civilizată.

-  V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

- E mult spus că m-am simțit marginalizată, mai ales că marginalizarea atrage după sine ideea de centralizare, ori eu nu sunt adepta extremelor, în general, nici când este vorba de discriminarea de gen, nici de vârstă, nici de statut social. Am făcut întotdeauna, tot ce a ținut de mine ca să nivelez discrepanțele care pot duce la o marginalizare, a mea sau a altora.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ati simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Da, se vorbește mult despre discriminarea feminină, uneori despre discriminarea pozitivă, alteori despre cea negativă, dar oricare ar fi, tot rea este. În condițiile în care s-a îmbunătățit substanțial legislația în ceea ce privește egalitatea de gen, în societatea noastră încă vedem că femeile sunt ignorate sau, mai rău, înlăturate doar pentru că activitățile nu sunt pentru „ele” ci doar pentru „ei”. Nu aș vrea să mai discut situațiile în care m-am simțit discriminată pentru că ar suna că mă lamentez și v-am spus că tata m-a învățat altfel. Un singur lucru vreau să subliniez, mai devreme sau mai târziu toți acei „ei” decidenți vor realiza cât de utile le sunt „ele”, dacă nu au făcut-o deja!

- Sunteți cadru didactic. Cum sunt studenții dvs? Ce face diferența față de studenția dvs?

- Sunt cadru didactic de peste douăzeci de ani și, în timp, am cunoscut multe schimbări în viața studenților. De la normarea orelor sau dimensiunea formațiilor de lucru și până la condițiile de desfășurare a orelor, s-au schimbat multe. Singura constantă este tinerețea lor! În rest, nu mai este nimic la fel la studenții de astăzi comparativ cu cei din anii din urmă. Nu se poate spune că sunt mai răi sau mai buni, ci doar altfel și e firesc să fie așa. Fiecare dintre noi, și mai ales tinerii, este influențat, și uneori copleșit, de ce se întâmplă în societatea în care trăiește. Sigur că și noi am fi fost ca ei dacă am fi avut la îndemână atâtea surse de informații, atâtea gadgeturi, atâtea tentații legale sau mai puțin legale. Sunt convinsă că dacă nivelul lor de cunoștințe este mai scăzut decât al celor din alte generații nu este vina lor exclusiv, sunt mai degrabă victime ale sistemului educațional deficitar.

- Cum arată un sistem educațional perfect, în opinia dvs? Dacă ar fi să schimbați sistemul educațional, de unde ați începe și ce ați face?

-  Sistemul educațional perfect cred că este utopic, dar unul care să corespundă vremurilor și care să asigure nivelul de cunoștințe necesar societății actuale cred că s-ar putea pune la punct. Pentru aceasta, eu aș începe cu resursa umană pe care aș angaj-o doar dacă ar face dovada faptului că își dorește să facă această activitate, nu că trebuie să o facă pentru că nu a găsit altceva. Atunci când toate cadrele didactice de la toate nivelele vor fi adevărați dascăli, urmași ai Domnului Trandafir, și vor înțelege că produsele activității lor înseamnă binele întregii societăți, cu siguranță nu vom mai avea atâția analfabeți funcționali, nici atât de mulți părerologi și, în mod cert, toate lucrurile ar merge mai bine. Sunt și foarte mulți dintre cei implicați în sistem care sunt adevărați profesioniști dar care, din păcate, nu pot face mai mult decât sunt lăsați să facă. Mi s-ar părea normal ca fiecare elev să arate că vrea să facă parte dintr-o formă de învățământ sau alta și asta se poate face doar printr-un examen. Din experiență vă spun că depunerea dosarelor de candidatură la toate liceele sau la toate facultățile este una dintre cauzele rezultatelor slabe din primii ani sau chiar ale abandonului școlar. În momentul în care ar depune un efort pentru un examen pe care să îl susțină ca să ajungă la una dintre instituțiile de învățământ, atunci și-ar da seama mai repede dacă le place sau nu și, cu siguranță, nu ar mai renunța atât de ușor. Ne așteptăm să avem viitori specialiști în toate domeniile, dar se scapă din vedere că doar școala generală este pentru cultura generală, restul, adică liceul și facultatea, sunt pentru formarea profesioniștilor și că este firesc ca alegerea carierei să fie făcută cât mai timpuriu, ceea ce ar însemna ca între licee și facultăți să existe colaborare și, mai mult de atât, să existe continuitate. Atâta timp cât există specializări de liceu fără continuitate universitară și, invers, specializări universitare fără bazin liceal, vor fi probleme.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de Ce?

- Domnii domină de-adevăratelea, nu doar pare că domină! Într-o astfel de lume, în care domnii sunt așa cum îi lăsăm noi să fie, pentru că statistic suntem mai multe!, îmi doresc să fiu un egal al lor, să fac ce știu eu mai bine să fac, să ajut comunitatea să fie mai bună și să fac pe cât mai multă lume să înțeleagă că investiția în educație și în cultură este absolut necesară și chiar obligatorie dacă vrem să se schimbe ceva într-o direcție corectă.

- Și dacă mâine ar fi să schimbi lumea, ce ați face?

- Nu am astfel de pretenții că aș putea să schimb mâine lumea, dar în câteva generații s-ar putea schimba și pentru aceasta este nevoie de educație! În acest moment, pot spune ca Ray Bradbury: "Trei lucruri lipsesc din viața noastră. [...] Primul lucru [...] e calitatea cunoștințelor noastre. Al doilea lucru, strâns legat de primul, e răgazul necesar pentru a le digera. Iar al treilea lucru e dreptul de a săvârși fapte întemeiate bazându-ne pe ceea ce învățăm din primele două."

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Două adolescente au făcut sex cu 10 ciobani, apoi au cerut ajutor prin 112
21/11/2024 19:52

      Politistii Sectiei 4 Politie Rurală Podu Turcului, sub coordonarea Parchetului de pe langă Judecătoria Podu Turcului, au documentat activitatea infractională a 10 bărbati, cu vars ...

Au început înscrierile la Concursul Cangurașul matematician
21/11/2024 10:48

Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării in Educatie (IDEE) are plăcerea de a anunta deschiderea inscrierilor pentru cea de-a XX-a editie a Concursului Cangurasul matematician. Destinat elevilor cla ...

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul lecțiilor
20/11/2024 15:36

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile in timpul lectiilor. Restrictia va fi aplicată după ce Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege ce prevede modificări la C ...

Elevii și studenții români care învață peste hotare  vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când vor reveni acasă
17/11/2024 15:45

Toţi tinerii romani care studiază in străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci cand revin acasă, potrivit unui proiect de lege trimis la promulgare după votul din Parlament. Docum ...

Cardurile pentru tichetele de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor începe să fie încărcate luni. La ce pot fi folosite acestea
16/11/2024 18:53

 Cardurile pentru tichetele sociale in valoare de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor incepe să fie incărcate luni, anunţă Ministerul Proiectelor Europene. Tichetele pot ...

211 de inginerie la Iași: istoria Universității Tehnice și iubirea pentru lectură, temele centrale ale ceremoniei de deschidere a „Zilelor TUIASI 2024”
15/11/2024 11:29

  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie 2024, 211 ani de la momentul in care invătatul Gheorghe Asachi a organizat, la Iasi, primele ...

Academia Română, mai bogată cu  24 milioane de lei
14/11/2024 19:15

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Academiei Romane cu 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a Guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de instituţie in domeniu ...

Când va avea loc simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat
13/11/2024 13:25

 Simularea examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat, sesiunea 2025, organizată de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, se va desfăsura in perioada 11-13 decembrie 2024. La această simulare ...

Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
08/11/2024 18:52

 Curtea Consitutională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii inscrişi la scolile de stat este neconstitutională. Ministerul Educatiei a anuntat c ...

Uniforma, prevăzută în regulament, dar nu pentru toți elevii
01/11/2024 14:32

  Prin comparatie, in Iasi, multe scoli au incercat să introducă uniforme obligatorii, insă aplicarea acestor reguli variază de la o scoală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei