ACT - alternativă a testului SAT pentru aplicarea la studiile de licență în SUA

shutterstock_690666112 (1)

Dimensiune font:

| 08-05-2020 10:33

 

Absolvenții liceelor românești ar putea fi invidioși pe cei din Statele Unite, deoarece aceștia nu au de susținut stresantele examene de bacalaureat. Dat totul nu este atât de simplu, cum se pare. Liceenii americani trebuie să susțină teste standardizate, care sunt organizate și administrate de instituții independente, și anume SAT și ACT. La înmatricularea la universitate sau colegiu ei vor prezenta scorul obținut la unul din acestea. Ele sunt susținute și de studenții din alte țări, ce intenționează să învețe în America. Marea majoritate a instituțiilor superioare acceptă rezultatele ambelor tipuri de teste. Scorurile acestora sunt examinate minuțios de comisia de primire, fiind un factor de decizie important, ce se ia în considerare la admitere.

 

Testul ACT (American College Testing), regulile de organizare și probele constitutive

Testul se organizează pentru evaluarea cunoștințelor obținute la etapa liceală și gradul de pregătire academică a aplicanților pentru studii superioare. Acesta presupune 4 probe de bază: engleza, matematica, citirea, științe. Din anul 2005 s-a mai adăugat o probă scrisă - eseul. Aceasta nu este obligatorie, se susține aparte de celelalte, dar multe universități de vază cer rezultatele ei la înscriere.

Proba de engleză conține 75 de întrebări și durează 45 de minute. Examinații trebuie să corecteze greșelile din textele propuse, să pună semnele de punctuație. Se verifică nivelul de cunoaștere a gramaticii, punctuației, aptitudinilor retorice și de organizare stilistică a unui text.

Proba de matematică este constituită din 60 de întrebări și durează 60 de minute. Aici se evaluează cunoștințele la câteva discipline: algebră, geometrie, trigonometrie, teoria probabilității. În timpul probei poate fi folosit un calculator, ce nu poate fi programat.

Înțelegerea unui text citit durează 35 de minute, în decursul cărora trebuie de răspuns la 40 de întrebări, ce se referă la 4 texte. Tematicile sunt diferite: extrase din texte literare, din cele ce se referă la științe sociale, umane și științele naturii.

Proba de științe este programată pentru 35 de minute și conține 40 de întrebări. Examinatul primește 7 extrase din lucrări științifice ce se referă la științele naturii, biologie, fizică, chimie. Pe parcursul rezolvării acestei probe persoana testată nu trebuie să dea dovadă de cunoștințe profunde, ci mai degrabă, de aptitudini analitice, de capacități de a rezolva situații de problemă și de gândire logică.

Întrebările testului sunt cu alegere multiplă, pentru matematică se dau 5 opțiune de alegere, la celelalte probe - 4 opțiuni.

Eseul este o probă opțională și presupune redactarea unui text pe un subiect social. Rezultatele nu sunt cumulative scorului total al testului și nu-l influențează. El este cerut de unele instituții superioare, de altele nu. De aceea, înainte de a se înscrie la ACT, aplicantul ar trebui să se decidă la ce facultate sau facultăți vrea să aplice și să se intereseze de cerințele înaintate. Dacă tânărul nu s-a decis încă, sau are îndoieli, ar fi bine să susțină proba scrisă. Nu durează decât 30 de minute. În plus, dacă are nevoie de ajutor, îl poate găsi pe situri specializate, cum ar fi grademiners.com. Specialiștii, ce sunt angajați aici, pot să-l ghideze, astfel ca lucrarea sa să corespundă tuturor cerințelor.

 

Calcularea rezultatelor și centrele de desfășurare a testului

Fiecare probă se evaluează pe o scară de la 1 la 36 de puncte. Scorul general este format din media aritmetică a tuturor probelor. Astfel scorul maxim este de 36 de puncte. Doar 0,1 % din examinații americani și doar unități dintre persoanele testate din alte țări reușesc această performanță. La universitățile cele mai prestigioase, precum Harvard, se cer de la 30 la 36 de puncte. În medie se cer 25-27 de puncte. Cine nu este mulțumit cu rezultatele sale, poate repeta testul și de mai multe ori.

Testul ACT poate fi susținut și în afara teritoriului Statelor Unite. Centre de testare ACT sunt deschise în mai mult de 150 de țări în întreaga lume, cum ar fi în Australia, Rusia, Franța. În România un astfel ce centru a fost înființat în București.

Testul se desfășoară de câteva ori pe an. Din păcate, cel din luna aprilie a fost reprogramat din cauza situației alarmante legate de răspândirea coronavirusului. Data testării următoare este luna iunie, dacă nu vor mai interveni alte schimbări.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Au început înscrierile la Concursul Cangurașul matematician
21/11/2024 10:48

Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării in Educatie (IDEE) are plăcerea de a anunta deschiderea inscrierilor pentru cea de-a XX-a editie a Concursului Cangurasul matematician. Destinat elevilor cla ...

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul lecțiilor
20/11/2024 15:36

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile in timpul lectiilor. Restrictia va fi aplicată după ce Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege ce prevede modificări la C ...

Elevii și studenții români care învață peste hotare  vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când vor reveni acasă
17/11/2024 15:45

Toţi tinerii romani care studiază in străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci cand revin acasă, potrivit unui proiect de lege trimis la promulgare după votul din Parlament. Docum ...

Cardurile pentru tichetele de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor începe să fie încărcate luni. La ce pot fi folosite acestea
16/11/2024 18:53

 Cardurile pentru tichetele sociale in valoare de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor incepe să fie incărcate luni, anunţă Ministerul Proiectelor Europene. Tichetele pot ...

211 de inginerie la Iași: istoria Universității Tehnice și iubirea pentru lectură, temele centrale ale ceremoniei de deschidere a „Zilelor TUIASI 2024”
15/11/2024 11:29

  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie 2024, 211 ani de la momentul in care invătatul Gheorghe Asachi a organizat, la Iasi, primele ...

Academia Română, mai bogată cu  24 milioane de lei
14/11/2024 19:15

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Academiei Romane cu 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a Guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de instituţie in domeniu ...

Când va avea loc simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat
13/11/2024 13:25

 Simularea examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat, sesiunea 2025, organizată de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, se va desfăsura in perioada 11-13 decembrie 2024. La această simulare ...

Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
08/11/2024 18:52

 Curtea Consitutională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii inscrişi la scolile de stat este neconstitutională. Ministerul Educatiei a anuntat c ...

Uniforma, prevăzută în regulament, dar nu pentru toți elevii
01/11/2024 14:32

  Prin comparatie, in Iasi, multe scoli au incercat să introducă uniforme obligatorii, insă aplicarea acestor reguli variază de la o scoală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fe ...

Elevii se pregătesc pentru al doilea modul al anului școlar
01/11/2024 10:48

Elevii vor incepe, luni, cursurile celui de-al doilea modul al anului şcolar 2024-2025, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Cel de-al doilea modul se desfăşoară de luni, 4 noiembrie, pa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei