Deschidere de an universitar la UMF
Dimensiune font:
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iași profesorii au început încă de ieri anul universitar cu discursuri şi cuvinte frumoase. Studenţii încep, de azi, cursurile.
Aflat în Aula „George Emil Palade”, rectorul Universităţii de Medicină a spus celor care au ocupat scaunele, puţini dintre ei fiind studenţi sau boboci, că deschiderea anului universitar este un eveniment care poate părea comun, un moment care ţine doar de rutina vieţii universitare, o marcare formală a realinierii la punctul de start. „Nimic mai neadevărat, pentru că dincolo de dimensiunea formală festivitatea are un conţinut şi o încărcătură emoţională proprii diferite de la an la an. Mă refer în primul rând la bobocii umefişti, copiii de ieri care aţi lăsat în urmă viaţa de elev şi aţi păşit cu mult curaj într-o nouă etapă: viaţa de student. Vă asigur că este o etapă a vieţii noastre care vă va marca profund atât din perspectiva cariere în care astăzi faceţi primul pas cât şi din perspectiva dezvoltării dumneavoastră personale, a caracterului, a aspiraţiilor şi profilului uman care vă vor defini pe viitor ca membri ai societăţii. Acesta este în fapt scopul nostru comun, al celor pe care îi investiţi astăzi cu misiunea de a vă forma pentru viitor, educaţie înseamnă nu doar pregătirea dumneavoastră ca specialişti în diverse arii medicale, dar şi formarea dumneavoastră ca cetăţeni care vor continua România de mâine”, a spus prof.univ.dr Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Gr.T.Popa”.
În zilele noastre, educaţia înseamnă cu mult mai mult decât o hiperspecializare într-un domeniu îngust. „Educaţie înseamnă şi o cultură generală care să vă permită şi o perspectivă vastă şi corectă asupra lumii în care trăim, înseamnă în egală măsură adoptarea unor standarde morale care să vă ajute să vă păstraţi verticalitatea atunci când viaţa vă va încerca. Nu în ultimul rând, educaţia înseamnă dobândirea şi consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care vă vor defini ca oameni în familie şi în societate”, a spus rectorul UMF.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, l-a aprecizat pe rectorul universităţii de medicină de la Iaşi că aderă la principiile programului România Educată. „Apreciez în mod deosebit pledoaria pentru o Românie Educată, făcută fără să folosească aceste cuvinte de domnul profesor Viorel Scripcariu. Da, este adevărat, educaţia stă la baza tuturor lucrurilor. Nici măcar sănătate nu poate fi fără o educaţie solidă. De altfel, nu poate exista nici prosperitate, nici securitate, nu pot exista lucruri fără o educaţie, motiv pentru care fiecare debut de an universitar este în egală măsură important şi emoţionant. Emoţionant nu numai pentru tinerii boboci dar este emoţionant şi pentru noi, cadrele didactice”, a spus ministrul Educaţiei.
Atât ministrul Educaţiei cât şi ministrul Sănătăţii au recunoscut că de foarte puţine ori a existat o bună colaborare între cele două instituţii guvernamentale.
Pentru ministrul Cîmpeanu, ceasta este o oportunitate alături de faptul că proiectele şi dezbaterile din programul România Educată sunt aproape de a fi finalizate şi „se constituie într-o şansă pentru susţinerea acelor universităţi care, precum UMF Iaşi, încurajează învăţământul de excelenţă. De altfel, deviza UMF Iaşi este tradiţie şi excelenţă”.
Pentru ministrul Sănătăţii, această bună colaborare înseamnă o conjunctură favorabilă pentru dezvoltarea sistemului medical şi de pregătire a corpului medical din România, mai ales în contextul unei crize de personal medical. „În viitorii ani vom avea o problemă foarte serioasă, şi din cauza asta cred că trebuie să existe un răspuns din partea noastră, coordonat şi profesionist, încât în viitorii 5-10 ani, această problemă a resurselor umane din sănătate să poată să fie rezolvată. Să nu uităm că orice investiţie în sănătate trebuie dublată de o resursă umană calificată. Ceea ce ne dorim pentru studenţii noştri, pentru viitorii medici care se pregătesc în specialitate, ne dorim să poată să înveţe aşa cum pot să înveţe tinerii medici din UE, ne dorim să aibă nu numai venituri dar şi un confort profesional corespunzător”, a spus ministrul Rafila.
De altfel, ministrul Sănătăţii este optimist. El crede că va apuca ziua în care va fi la inaugurarea Spitalului Regional de Urgenţe. „Cred că Iaşul în această perioadă are perspective extrem de serioase din punctul acesta de vedere. Cei care au devenit acum studenţi la UMF Iaşi vor putea să profeseze în SRU, pe care aş vrea să avem ocazia să putem să-l inaugurăm împreună. Cred că este extrem de important ca infrastructura medicală din acest important centru universitar să poată corespundă nevoilor şi cerinţelor actuale din secolul XXI. Cred că Iaşiul, prin corpul medical şi profesioniştii pe care îi are, şi universitate, putem face lucrul acesta în mod corelat şi coordonat. Ar trebui să învăţăm vocaţia construcţiei pentru studenţii noştri, pentru tinerii medici, şi vocaţia onestităţii şi devoţiunii pentru pacienţi şi pentru ţara noastră”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul crede că absolvenţii de Medicină, medicii şi asistentele nu vor mai pleca din ţară dacă se va duce o politică de resurse umane coerentă şi un proces de investiţii în sectorul de sănătate „care să fie realist şi care să respingă orice fel de demers demagogic”. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau