Octavian Știreanu: România educată, pe loc repaus! Armata, pas înainte!

11

Dimensiune font:

| 02-06-2023 09:56

Protestele profesorilor gravitează în jurul salariilor. Impasul negocierilor este total. Guvernul le-a propus câte o primă de 4.000 lei, ura și la gară. Un fel de ciubuc în schimbul tăcerii. Premierul Ciucă este învățat să dea ordine, nu să negocieze. N-are organ pentru a ieși în piață, să se urce pe basculantă și să convingă oamenii să plece acasă.

Săracu’ Ciolacu nu înțelege subiectul. N-are cum. Studiile sale sunt aproximative. A amânat rotativa ca să nu intre în funcție (dacă-l va aproba partenerul strategic) cu o cocoașă prea grea pentru spinarea sa intelectuală. E preocupat să nu explodeze și mămăliga celor din mediul sanitar, aflat sub jurisdicția PSD, să ne trezim în stradă cu proteste halatelor albe.

Iohannis are aceeași prestație ridicolă. Menirea fundamentală a președintelui este, potrivit Constituției, să medieze între stat și societate. Acum e o astfel de situație. Dar dacă-l chemi de prin hoteluri de lux, îl cobori din avioane exclusiviste și-l pui să ia o decizie, l-ai pierdut. Medierea lui în cazul de față se rezumă la îndemnul profesorilor de a pune muzică plăcută pe fundal atunci când își strigă revendicările și de a susține proiectul fantasmagoric „România educată”

Președintele ar trebui măcar să aibă minima demnitate și să le spună deschis profesorilor că nu sunt bani la buget pentru mărirea salariilor întrucât avem alte priorități legate de siguranța națională. Trebuie să plătim armele oferite de partenerul strategic, întreținerea trupelor străine pe teritoriul țării, triplarea flotilei aeriene, ajutoarele de tot felul acordate Ucrainei ș.a. În plus, ca o bomboană pe colivă, au mai apărut și ucrainienii, mai noii noștri frați de la Bug care s-au refugiat în România și care trebuie să trăiască la noi ca belferii, chiar dacă-i mai stropesc din Porsche pe români, pe unde-i apucă.

Cheltuielile militare ale României sunt, în valori comparabile, cele mai mari din întreaga istorie a țării. Iohannis a impus majorarea bugetului pentru înarmare la 2,5% din PIB pentru a ieși în față la americani ca țânțarul pe frunte. Drept recompensă, a primit o șapcă și-o mângâiere caldă pe umeri. Stăpânii deștepți disprețuiesc slugile umile.

Bani trebuie și pentru cumpărarea minicentralelor nucleare. Chelului îi mai trebuia tichie de mărgăritar. Afacerea a fost aranjată de fostul ambasador Zuckermann, care, la fel ca Gitensteian, s-a stabilit în țară până vede afacerea pornită.

Nu sunt bani și pentru că au ajuns la scadență dobânzile uriașe la împrumuturile demente, de peste 40 de miliarde de euro, făcute de Cîțu în numai doi și jumătate și despre care nimeni nu spune pe ce au fost cheltuiți.

Măcar acum, în prag de plecare, când nu mai ar e nimic de primit de la comanditării săi (nu e pe lista scurtă pentru NATO), Iohannis ar trebui să aibă demnitatea să spună deschis profesorilor adevărul pe care-l resimțim cu toții, chiar dacă nimeni nu-l rostește: România este în război! Oricum am întoarce-o și-am suci-o, acesta este adevărul. N-ar rost să ne ascundem pe după plop. Nu sunt bani pentru că războiul din Ucraina ne costă și pe noi. Totul pentru front, totul pentru victorie! Nu mai e loc și pentru salariile profesorilor.

Iohannis ar trebui anunțe public că banii merg cu prioritate spre siguranța națională, nu spre educația națională. „România educată” se amână, acum este vremea pentru „România militarizată”. România educată, pe loc repaus!

Dacă românilor li s-ar spune clar care e situația cu banii la vreme de război, sunt convins că oamenii ar înțelege. Ceea ce e greu de suportat nu este adevărul, ci fățărnicia, șmecheria din dosul cuvintelor, fariseismul.

Profesorii trebuie plătiți mult mai bine. Dar nu cred că e suficient pentru a da școlii românești o calitate substanțial îmbunătățită.

Problema educației naționale nu se rezumă la suma care le intră profesorilor pe card.

Ce avem în prezent? Se discută despre epidemia de droguri în școli; mulți dau din umeri și spun că așa e în democrație. În alte timpuri, așa ceva provoca un cutremur național. Au făcut carieră imaginile în care un elev comitea gesturi sexoide lipit de o profesoară docilă și zâmbăreață, iar altul aștepta la rând; așa e în democrație!, ni se spune. Sunt cazuri de părinți bine bazați care cheamă la ordine profesorii sau dirigintele sau directorul școlii pentru notele mici ale odraslei; că așa e în democrație1

Confortul profesional al cadrelor didactice nu depinde doar de leafă. În nici un caz leafa singură, cât de mare ar fi, nici nu exprimă, nici nu garantează prestigiul unui profesor. Pe lângă leafă, trebuie create condiții care să asigure demnitatea profesorului, autoritatea sa la catedră, suveranitatea absolută asupra notei pe care o dă, disciplina severă din școli etc etc etc.

Astfel de condiții trebuie asigurate prin lege, nu prin declarațiile gulgutierilor de la tribuna parlamentului. Lege care să interzică telefonul mobil în clasă, lege care să interzică ingerința părinților în procesul educativ din școli, lege care să pedepsească drastic orice abatere din partea oricărui elev, lege care… lege care … Se pot da mai multe exemple de reguli care trebuie impuse urgent în întreg sistemul.

Mai multe astfel de reguli pot fi reunite într-un sever Cod al Educației și Instrucțiunii publice. pe care să jure toți, părinți, și profesori deopotrivă.

Altfel, vom ajunge în prăpastie. Cu lefuri mari cu tot.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
26/03/2024 12:43

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează in data de 31 martie 2024, nu au obligatia participării la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, docume ...

26/03/2024 07:39

Scolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părintilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educatiei, Ligia Deca. ...

Elev transportat de urgență la spital, după ce a primit un sendviș stricat și plin de insecte în cadrul programului “Masa Sănătoasă”
23/03/2024 00:24

O situatie extrem de socantă a avut loc la o scoală din Mehedinti! Un părinte a semnalat că fiul său a primit, in cadrul programului "Masă Sănătoasă", un sendvis stricat si infestat cu insecte. După ...

Desființare bacalaureat. Mircea Badea, reacție după reportajul DC News: Motivul pentru care îți folosesc geografia și poezia învățate la liceu când vei lucra la corporație
23/03/2024 00:04

O asociatie de elevi din Constanta doreste desfiintarea Bacalaureatului pentru că „ar fi irelevant”, unul dintre motivele principale fiind pregătirea inadecvată pentru piata muncii. „Păi si dacă n ...

Încep înscrierile în învățământul primar
20/03/2024 12:53

Cererile de inscriere in invăţămantul primar se vor putea depune, in prima etapă, in perioada 11 aprilie - 14 mai, potrivit calendarului anunţat miercuri de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acesta urmand ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei