Peste 5.000 de absolvenţi din Moldova au picat Bacul!

1bac1

Dimensiune font:

| 28-06-2022 11:03

Ieri au fost afişate, pe platforma bacalaureat.edu.ro şi la avizierele unităţilor de învăţământ, rezultatele la examenul naţional de Bacalaureat 2022.

Din punct de vedere al promovabilităţii, calculat pe numărul total de elevi înscrişi în această sesiune, rezultă că pe primul loc în Regiunea de Nord-Est se situează judeţul Iaşi, cu 79,41%.

Pe locul al doilea se află judeţul Bacău, cu o promovabilitate de 78,6%. Urmează judeţele Suceava şi Neamţ, cu 74,34%, respectiv 73,53%. Pe ultimele două locuri în zona Moldovei se situează judeţul Botoşani, cu o promovabilitate de 69,83%, urmat de Vaslui – 68,41%.

În ceea ce priveşte mediile de 10, la nivel regional, Iaşul se clasează pe locul întâi, cu 8 medii de 10, urmat de Suceava cu 7 medii de 10, Botoşani cu 6 medii de 10, iar Bacăul, Neamţul şi Vasluiul au câte trei medii de 10.

Din nefericire, peste 5.000 de absolvenţi din Regiunea de Nord-Est au picat examenul de Bacalaureat, cei mai mulţi la Suceava - 1.105, şi Iaşi - 905.

 

La nivel naţional, s-au înregistrat 162 de medii de 10 în toată țara. Au fost și județe fără nicio medie de 10, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Conform declarației ministrului, județele cu cele mai multe medii de 10 sunt București – 30, Prahova – 15, Galați și Vâlcea – câte 9, Cluj și Iași – câte 8. Județe fără nicio medie de zece: Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Tulcea.

Top 3 județe care au avut cele mai bune rezultate sunt: Cluj, cu o rată de 85,1%, Iași, cu 81,7%, Galați, cu 81,6%, Brăila, cu 81,3%, iar București este pe locul 5, cu 77,4%. Acestea sunt rezultatele dinainte de contestații, anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai declarat luni că rezultatele la Bacalaureat din acest an „pe care le apreciez ca fiind bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează și simplificării materiei de examen din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise”. Un candidat promovează Bacalaureatul dacă a susţinut toate probele orale și toate probele scrise, la care a obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la probele scrisă este de cel puțin 6.

Contestațiile s-au depus ieri, 27 iunie, inclusiv prin mijloace electronice. 

Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 1 iulie. 

Pentru a fi declarat promovat la examenul național de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Vaslui – 1.707 absolvenţi au promovat examenul de Bacalaureat

În judeţul Vaslui, conform rezultatelor preliminare, din cei 2.495 absolvenţi înscrişi, 1.707 au promovat examenul, 77 nu s-au prezentat la probe, 1 a fost eliminat din sală, iar 709 au fost declaraţi respinşi. Din această ultimă categorie, 4 absolvenţi au avut media 5,98.

Cei mai mulți elevi promovați provin de la Colegiul „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, unde doar doi candidați au fost declarați „respinși”. Unul dintre aceştia a depus contestaţie şi are șanse mari să fie declarat „admis”, având media fiind 5,91. Liceul „Mihail Kogălniceanu” are opt elevi declarați „respinși”, patru dintre ei cu note de trecere, însă fără a avea media minimă 6, iar la Huși, la Colegiul „Cuza Vodă”, sunt nouă absolvenți picați, trei dintre ei neavând media minimă.

Fapt îmbucurător, județul Vaslui a înregistrate trei medii de 10, una la Colegiul „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, una Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și încă una Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși.

Botoşani – Şase elevi au reușit să obțină media 10

În  județul Botoșani, procentul de promovare este de 71,59. Dintre cei 2.690 de candidați ce s-au prezentat la probe, 1.926 candidați au obținut medii peste 6.00. Șase elevi au reușit să obțină media 10, înainte de contestații. Cinci dintre ei  sunt de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și unul de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.

Din cele șase medii de 10 înregistrate la Botoșani, cinci sunt obținute de elevi provenind de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - Raluca Brumă, Elena Crețu, Andreea Iurea, Mihaela Iurea și Maria Culidiuc.

Cea de a șasea medie de 10 a fost reușită de un elev de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani - Veronica Horopciuc, care este şi șefă de promoție.

De remarcat faptul că printre primii 20 de elevi cu cele mai mari medii la Bacalaureat nu se află niciunul de la Colegiul Național „A. T. Laurian”. Cea mai mare medie din acest liceu se află în clasamentul pe județ pe poziția a 23-a (media 9,85)!

Un alt fapt demn de remarcat este acela că în primele 20 de medii, nu mai puțin de 10 sunt obținute de elevii din Dorohoi.

Suceava – Promovabilitate de 76,7%

La probele scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022, în județul Suceava s-au înscris 4.944 de candidați (4.545 - promoția curentă și 399 - promoțiile anterioare). Elevii au susținut probele în 15 centre de examen.

Șapte suceveni au obținut media 10 la Bacalaureat. Ei provin de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni - Simina Buculei, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava - Alina Vișan, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului - Ilinca Rusu, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava - Miruna Ștefana Buliga, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți - Lavinia-Simona Cîrdei și Cosmin Țugui, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava - Andrei Horgot.

Top 10 suceveni la Bacalaureat este completat de un elev de la Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, care a avut media 9,98, un alt elev de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, care a obținut media 9,96, la fel ca și un alt elev de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.

Promovabilitatea în județul Suceava este de 76,7%.

3.643 de absolvenţi de liceu din judeţ au reușit să obțină medii peste 6 și să promoveze examenul de Bacalaureat, dintr-un total de 4.748 de candidați prezenți.

Anul trecut, promovabilitatea la nivelul județului Suceava, înainte de contestații, a fost 69,2%, fiind obținute doar două medii de 10. După soluționarea contestațiilor, procentul de promovare a crescut la 71,08%, iar numărul mediilor de 10 la 5.

Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, la IȘJ Suceava au fost aprobate 22 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale.

Neamţ – Promovabilitate de 100% la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş

În județul Neamţ s-au înregistrat 3 medii de 10 (înainte de contestații): doi elevi provin de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş din municipiul Piatra-Neamţ, iar al treilea de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din municipiul Roman.

Următorii pe listă sunt doi elevi ai Colegiului Naţional „Roman Vodă” din Roman, cu media 9,96.

Rezultate excepţionale înregistrate la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, unde promovabilitatea a fost de 100%! Puțin peste 82% dintre candidații provenind de la acest colegiu au reușit să obțină medii de peste 8.00 la examenul de Bacalaureat și peste 51% au trecut de media 9.00. „Anul trecut, de pildă, am avut doi elevi picați, unul a susținut doar o probă și a dat anul acesta, iar celălalt nu a avut minim 6. Efortul depus este unul considerabil din partea profesorilor și a copiilor, faptul că au lucrat pe testele de antrenament, că au luat pregătirea în serios, că au participat la simulare, toate au dus la aceste rezultate”, a menţionat Brîndușa Andrei, directoarea Colegiul Național „Calistrat Hogaș”.

Al doilea în topul judeţean, Colegiul Național „Petru Rareș” a înregistrat rezuztate bune, cu 173 promovaţi la Bac, din 176 înscrişi. În plus, peste 90% dintre candidați au obținut medii peste 8.00 și peste 65% dintre ei au depășit media 9.00, cel mai mare procentaj dintre dintre instituțiile școlare din Neamț.

Bacău – 800 de candidați au obținut medii între 9 și 9.99!

În judeţul Bacău, trei candidați au obținut media generală 10 (zece): un absolvent de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești – Matematică-Informatică, un absolvent de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – Științe ale Naturii și un absolvent de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești – Filologie. Toți cei trei candidați sunt din promoția curentă.

În județul Bacău, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) la examenul de Bacalaureat este de 80,5%. Asta înseamnă că 2.921 de candidați au obținut medii mai mari mari sau egale de 6, dintr-un total de 3.627 de candidați prezenți. Prin urmare, rata rata de promovabilitate a depăşit rata națională (78,3%), fiind în creștere față de anul trecut, când, înainte de contestații, era, la Bacău, de 76,5%.

Pe discipline de examen, statistica numărului de candidați din județul Bacău care au fost notați cu 10 (zece) este următoarea: 46 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română; 116 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 61 / Istorie – 55); 159 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării (Biologie – 24, Chimie – 16, Filosofie – 1, Fizică – 30, Geografie – 14, Informatică – 38, Logică, argumentare și comunicare – 29, Psihologie – 4 și Sociologie – 3).

Pe mediile de promovare, statistica se prezintă astfel: 3 candidații au obținut media 10 (zece); 800 de candidați au obținut medii între 9 și 9.99; 889 de candidați au obținut medii între 8 și 8.99; 667 de candidați au obținut medii între 7 și 7.99; 562 de candidați au obținut medii între 6 și 6.99.

Iaşi - locul II în privinţa ratei de promovare, la nivel naţional

La Iaşi, cele mai multe note de 10 au fost obţinute de elevi de la Colegiul Naţional. Au fost două medii de 10 la Colegiul „Costache Negruzzi”, trei la Colegiul Naţional, două la Colegiul „Emil Racoviţă”, două la Colegiul „Mihai Eminescu”, toate din Iaşi, şi una la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Paşcani.

Pe discipline de examen, au fost 59 de note de 10 la proba de Limba și literatura română;  292 elevi au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 207 / Istorie – 85),  316 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

 La nivelul județului Iași, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 81,67%, în creștere față de sesiunea iunie-iulie 2021 (77,96%) și peste media națională (73,3%). Acest procent de promovabilitate situează județul Iași pe locul II în ierarhia națională. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 85,42% (81,02% - sesiunea iunie-iulie 2021), iar pentru promoțiile anterioare – 34,07% (30,02% - sesiunea iunie-iulie 2021).

Au promovat 4.032 de candidați, dintr-un total de 4.937 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 3.909 de candidați provin din promoția curentă, iar 123 de candidați din promoțiile anterioare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat 18 centre de susţinerea examenului de Bacalaureat pentru 4.788 absolvenţi de liceu.

Laura RADU, Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
26/03/2024 12:43

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează in data de 31 martie 2024, nu au obligatia participării la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, docume ...

26/03/2024 07:39

Scolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părintilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educatiei, Ligia Deca. ...

Elev transportat de urgență la spital, după ce a primit un sendviș stricat și plin de insecte în cadrul programului “Masa Sănătoasă”
23/03/2024 00:24

O situatie extrem de socantă a avut loc la o scoală din Mehedinti! Un părinte a semnalat că fiul său a primit, in cadrul programului "Masă Sănătoasă", un sendvis stricat si infestat cu insecte. După ...

Desființare bacalaureat. Mircea Badea, reacție după reportajul DC News: Motivul pentru care îți folosesc geografia și poezia învățate la liceu când vei lucra la corporație
23/03/2024 00:04

O asociatie de elevi din Constanta doreste desfiintarea Bacalaureatului pentru că „ar fi irelevant”, unul dintre motivele principale fiind pregătirea inadecvată pentru piata muncii. „Păi si dacă n ...

Încep înscrierile în învățământul primar
20/03/2024 12:53

Cererile de inscriere in invăţămantul primar se vor putea depune, in prima etapă, in perioada 11 aprilie - 14 mai, potrivit calendarului anunţat miercuri de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acesta urmand ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei