Șapte din zece elevi, analfabeți funcțional
Dimensiune font:
Programul-pilot de testare standardizată derulat în lunile mai-iunie, anul acesta, în cadrul căruia au fost testați 165.000 de elevi din 526 de școli primare, gimnaziale și liceale din toată țara, a pus în evidență o realitate crudă a sistemului de educație din România: 70% din elevi sunt într-o zonă de risc sau într-o zonă de înțelegere limitată a materiilor.
Cu alte cuvinte, 7 din 10 elevi sunt analfabeți funcțional. În mediul rural, raportul este chiar mai mare – 8 elevi din 10. Elevi creativi, care au rezultate foarte bune și potențial de a face performanță după finalizarea școlii, sunt cel mult 2 din 100.
„Analfabetismul funcțional înseamnă incapacitatea unui elev de a interpreta, reproduce și de a înțelege semantica unui text. Adică, elevul știe literele alfabetului, știe să agrege cuvintele în propoziții, le citește corect și când este întrebat despre ce e vorba în textul citit se blochează. Pentru că un analfabet funcțional nu este în stare să înțeleagă sensul textului respectiv”, explică profesorul Marian Staș, expert în educație. Cauza principală o reprezintă inexistența exercițiului de gândire critică pe întreaga verticală a educației copiilor, adaugă expertul.
În opinia acestuia, există două tipuri de analfabetism: „Cel mai des, vorbim despre analfabetismul funcțional care se referă în general la incapacitatea înțelegerii unui text. În egală măsură există însă și analfabetismul matematic. Cu alte cuvinte, incapacitatea de a aplica, de a înțelege și de a rezolva probleme. Și am să dau un exemplu concret: elev de clasa a VI-a pus în situația de a calcula cât înseamnă 40 de ore înmulțit cu 90 de kilometri pe oră. I-a dat că fac 36 de kilometri și nu 3.600, pentru că a aplicat aberant regula împărțirii cu 10 la înmulțire. Nu a contat că 40 înmulțit cu 90 nu fac deloc 36. Acesta este un exemplu de analfabetism matematic”, explică profesorul.
Din punctul de vedere al lui Marian Staș, și analfabetismul funcțional și cel matematic sunt efecte perverse, structurale, profunde, ale unei cauze foarte dure și anume analfabetismul logic: „Copiii nu sunt învățați să gândească, indiferent că este vorba despre matematică, biologie, chimie, geografie, română sau altceva”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau