Schimbări majore la legea educației: ce se întâmplă cu numărul elevilor dintr-o clasă și transportul lor
Dimensiune font:
Legea Educației din România a suferit modificări majore în urmă cu scurt timp. Acestea vizează numărul elevilor dintr-o clasă, transportul lor la școală, dar și activitatea rectorilor din universități.
La ora actuală, în multe dintre clasele din școli se găsesc chiar și peste 30 de elevi. Acest număr este prea mare pentru o oră care să se desfășoare în condiții eficiente. Din acest motiv, se vor impune restricții pe acest subiect prin cele mai noi modificări aduse legii Educației Naționale. Schimbările au fost adoptate luni în Parlament.
Proiectul legislativ menționează că, într-o clasă din învățământul primar, media va fi de 17 elevi, nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. În educație ante-preșcolară, la creșă, o grupă de copii va conține în medie 6 persoane, nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. În învățământul preșcolar, numărul crește la o medie de 12, un minim de 6 și un maxim de 17.
Caz înfiorător la o școală din Brașov. Zeci de copii au ajuns la spital. Ce s-a întâmplat
În învățământul gimnazial, clasele 5-8, o clasă va avea în medie 22 de copii, cu un minim de 10 și un maxim de 26. În învăţământul de artă, clasa va cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10.
La licee și școli profesionale, vom vorbi de un număr mediu de 22 de elevi într-o clasă, nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, la fel și în cazul învățământului dual sau postliceal. În învățământul special pentru elevii cu deficiențe grave, o grupă va cuprinde în medie 4 elevi, cu un minim de 3 și un maxim de 5.
Se vor face modificări și în privința libertății pe care o are profesorul în procesul de predare a materiei sale. În proiectul legii, se arată că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În prezent, profesorul are la dispoziție 25% din timpul alocat disciplinei.
O veste bună pentru elevi vizează gratuitatea pentru transport. ”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”, se arată în același document aprobat de parlament.
De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, mai arată aceeași sursă.
În aceeași lege care va ajunge în următoarele zile pe biroul președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, se menționează eliminarea numărului maxim de mandate pentru un rector. În trecut, era vorba de două de patru ani, acum a rămas doar referința la 4 ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau