Se intorc studentii, dar gasesc mai putine locuri in camine. Cum vor evolua preturile chiriilor in Bucuresti in lunile urmatoare

blocuri  apartamente_08_ec1f6d71c4

Dimensiune font:

| 17-09-2020 08:31

 Caminele din Bucuresti ale marilor universitati de stat au anuntat ca vor caza mai putini studenti, in contextul pandemiei de Covid-19, dar si a faptului ca multe dintre cursuri se vor desfasura online. Astfel, o parte dintre studenti sunt nevoiti sa isi inchirieze o locuinta daca aleg sa revina in Capitala. In ciuda scaderii preturilor la apartamente, inregistrata de la debutul crizei sanitare in Romania, unii agenti imobiliari se asteapta la o crestere usoara a chiriilor in lunile urmatoare, in timp ce altii anticipeaza o scadere a preturilor.

Portalul imobiliar titirez.ro a publicat, in luna iunie, o analiza a preturilor la vanzare si a trendurilor imobiliare in Romania. In medie, preturile chiriilor pentru apartamentele cu doua camere si garsoniere au scazut in perioada aprilie-iunie, dar nu sub minimul din ultimul an, fiind comparabile cu cele din aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii Imobiliare.ro sustin ca proprietarii au scazut preturile chiriilor, in medie, cu 5%, in perioada aprilie-iunie, comparativ cu perioada ianuarie-martie, in marile orase, inclusiv in Bucuresti. Decizia a fost luata din cauza limitarii activitatii universitatilor si a organizarii cursurilor online, ceea ce a determinat studentii sa renunte la chirie. In plus, chiriasii care lucrau in comertul traditional si au intrat in somaj tehnic au fost nevoiti sa renunte la apartamentele inchiriate. Astfel, oferta la inchiriere a crescut si a pus presiune pe preturi.

Unii agenti imobiliari prezic o scadere a preturilor la inchirierea apartamentelor si a garsonierelor cuprinsa intre 10% si 15%, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imbiliara RE/MAX. Specialistii estimeaza o scadere a preturilor apartamentelor intre 5% si 10% pe plan local.

Cei care se afla in cautarea unei locuinte vor un apartament cu doua camere (50%), o garsoniera, un studio (31%) sau o casa (20%), potrivit unui studiu realizat de platforma de anunturi dedicate sectorului imobiliar storia.ro, pe un esantion de circa 1.000 de persoane. Cei mai multi au un buget cuprins intre 151 si 300 de euro, urmati de cei care vor sa plateasca sub 150 de euro si de cei care aloca mai mult de 300 de euro. Pe fondul pandemiei, 49% dintre respondenti au spus ca au scazut bugetul pentru chirie, in timp ce pentru 39% nu s-a schimbat nimic, iar 13% au spus ca au crescut bugetul pentru chirie.

chirii bucuresti

 

Cat despre studenti, cei mai multi dintre acestia invata in Bucuresti (31%), Cluj-Napoca (15%), Iasi (15%) si Brasov (8%). Alti 31% invata la universitati din alte orase din tara. Pe timpul starii de urgenta, 64% dintre studentii respondenti au ales sa paraseasca orasul in care au facultatea, in timp ce 21% au ramas in orasul universitar atat in perioada starii de urgenta, cat si in perioada starii de alerta. Cei mai multi planuiesc sa se intoarca in octombrie in orasul in care studiaza (31%), 29% urmeaza sa revina in orasul universitar in luna in curs - septembrie, iar 29% sunt deja acolo. Doar 8% au spus ca se vor intoarce atunci cand le va cere universitatea la care studiaza, potrivit studiului storia.ro.

Pentru perioada urmatoare, cand o parte a studentilor se intorc in Capitala pentru a relua cursurile desfasurate in format online sau fizic, unii consultanti imobiliari se asteapta la o usoara crestere a preturilor, care nu va depasi, insa, preturile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

"In perioada in care vor veni studentii, septembrie-noiembrie, pentru ca ei vor veni si dupa luna octombrie, eu preconizez o crestere intre 4 si 8 procente pe segmentul inchirieri, la toate apartamentele, indiferent de numarul camerelor. Dupa aceasta perioada, preturile ar trebui sa revina la normal, pentru ca oamenii care nu vor inchiria, isi vor da seama ca nu este in regula sa cresti pretul in perioada in care vin studentii. Asa ca, daca isi doresc ca apartamentul sa fie in continuare inchiriat, ar trebui sa lase la pret. Preconizez o scadere in perioada de iarna. Sunt proprietari care nu isi inchiriaza pana la 1 decembrie, fac discount si reduceri, pentru a avea locuintele inchiriate in perioada de iarna. Comparativ cu acceasi perioada a anului trecut, preturile nu vor fi mai mari decat anul trecut", a declarat agentul imobiliar Alexandru Manea, pentru ziare.com.

Situatia caminelor studentesti din Capitala

Majoritatea caminelor detinute de universitatile de stat din Bucuresti vor caza un numar mult mai mic de studenti, in contextul masurilor de distantare si a celor sanitare. Universitatea din Bucuresti va putea caza circa 4.000 de studenti, comparativ cu 4.600, cati ar putea caza in mod obisnuit. Academia de Studii Economice va folosi doar 800 din cele aproape 4.200 de locuri de cazare, iar rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti a anuntat ca in camine vor locui mai putini elevi comparativ cu anul 2019.

Recent, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, anunta ca anul universitar va incepe in sistem hibrid, atat online, cat si fizic, iar numarul studentilor cazati in camerele de camin va fi redus in contextul pandemiei Covid-19, urmand sa aiba prioritate studentii din primul an, cei din familii dezavantajate, cei cu probleme sociale si cei care nu vor avea acces la platformele universitatii anul trecut, locuind in zone izolate, fara internet. Studentii ar urma sa fie cazati cate doi in camere.

In timpul anului universitar 2020-2021, Universitatea din Bucuresti va caza un numar mai redus de studenti fata de anul anterior, de circa 4.000, dupa ce mai multe spatii de cazare au fost redeschise dupa reabilitare, a declarat Mirabela Amarandei, directoarea de orientare strategica si politici publice a Universitatii din Bucuresti.

"In aceasta dupa-amiaza (miercuri-n.r.), Senatul Universitatii din Bucuresti decide cu privire la modalitatile prin care facultatile vor tine cursurile, seminarele si laboratoarele, cel putin in prima parte a acestui an universitar, in functie de propunerile pe care le-au facut facultatile. Va fi un numar mai redus de studenti cazati decat in anii anteriori, pentru ca sunt reguli pe care trebuie sa le respectam. Toate caminele vor fi deschise, iar cazarea depinde de deciziile facultatilor. Urmeaza sa cazam doi studenti, maximum trei, in situatii particulare. In mod normal cazam aproximativ 4.600 de studenti. Anul acesta, pentru ca am redeschis unele camine si am largit, practic, baza de cazare, cazam aproximativ 4.000 de studenti. Anul trecut am avut unele camine inchise pentru reabilitare si modernizare. Anul acesta am reusit sa finalizam lucrarile la unele camine cu o capacitate mare de cazare", a explicat Amarandei.

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti a decis miercuri, 16 septembrie, ca activitatile didactice din primul semestru al anului universitar 2020 - 2021 sa se desfasoare in sistem online. Exceptia fac doar cinci programe universitare. Astfel, caminele vor caza maximum 800 de studenti.
 

chirii bucuresti



Intr-un an universitar obisnuit, caminele ASE gazduiesc 4.200 de studenti, care stau cate patru in camera. In conditii de pandemie ar urma sa fie cazati doar cate doi studenti in camera. Astfel, ar fi disponibile doar 2.100 de locuri, raportat la capacitatea maxima de cazare pe fondul crizei sanitare. Caminele ASE nu vor caza, insa, mai mult de 750-800 de studenti, a declarat, pentru ziare.com, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Nicolae Istudor.

Pretul chiriilor pe zone, in Bucuresti

Unii analisti imobiliari se asteapta la o crestere a preturilor chiriilor, pe fondul intoarcerii studentilor in Capitala, dar altii estimeaza ca preturile vor scadea in continuare. Mai jos regasiti o analiza a preturilor actuale, realizata pe baza datelor publicate de platforma Imobiliare.ro.

In zona de nord, in cartierele Baneasa si Aviatiei, preturile garsonierelor variaza intre 390 si 460 de euro. Pentru un apartament cu doua camere, chiriasii pot plati intre 550 si 850 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere trebuie sa scoata din buzunar intre 700 de euro si 1.200 de euro, potrivit portalului Imobiliare.ro.

In zonele Floreasca si Dorobanti, cunoscute drept cartierele exclusiviste ale Capitalei, preturile garsonierelor variaza intre 320 si 365 de euro, cele ale apartamentelor cu doua camere variaza intre 400 si 900 de euro. Pentru un apartament cu trei camere, chiriasii scot din buzunar intre 800 si 1.100 de euro.

In centrul Capitalei, in zona Unirii, pretul mediu al unei garsoniere este de 350 de euro. Daca vor sa inchirieze un apartament cu doua camere in zona, locatarii trebuie sa plateasca intre 450 si 550 de euro. Chiria medie pentru un apartament cu trei camere este de 600 de euro.

In Dristor-Titan, pretul unei garsoniere variaza intre 250 si 350 de euro, iar cel al unui apartament cu doua camere, intre 370 si 540 de euro. Cei care vor sa inchirieze un apartament cu trei camere trebuie sa scoata din portofel intre 375 de 500 de euro.

In zona Grozavesti-Crangasi, chiria medie a unei garsoniere este de 340 de euro, iar a unui apartament cu doua camere este de 450 de euro. Pentru o locuinta cu trei camere, chiriasii platesc intre 450 si 850 de euro.

In Militari - Drumul Taberei, un chirias poate plati pentru o garsoniera intre 250 si 350 de euro, iar pentru un apartament cu doua camere da intre 300 si 450 de euro. Apartamentele cu trei camere au chirii cuprinse intre 350 si 650 de euro.

Cartierul Berceni are garsoniere cu un pret mediu de 290 de euro, iar pretul apartamentelor cu doua camere variaza intre 280 si 370 de euro. Pentru un apartament cu trei camere, locuitorii din cartier platesc intre 400 si 700 de euro.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Două adolescente au făcut sex cu 10 ciobani, apoi au cerut ajutor prin 112
21/11/2024 19:52

      Politistii Sectiei 4 Politie Rurală Podu Turcului, sub coordonarea Parchetului de pe langă Judecătoria Podu Turcului, au documentat activitatea infractională a 10 bărbati, cu vars ...

Au început înscrierile la Concursul Cangurașul matematician
21/11/2024 10:48

Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării in Educatie (IDEE) are plăcerea de a anunta deschiderea inscrierilor pentru cea de-a XX-a editie a Concursului Cangurasul matematician. Destinat elevilor cla ...

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul lecțiilor
20/11/2024 15:36

În Republica Moldova, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile in timpul lectiilor. Restrictia va fi aplicată după ce Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege ce prevede modificări la C ...

Elevii și studenții români care învață peste hotare  vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când vor reveni acasă
17/11/2024 15:45

Toţi tinerii romani care studiază in străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci cand revin acasă, potrivit unui proiect de lege trimis la promulgare după votul din Parlament. Docum ...

Cardurile pentru tichetele de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor începe să fie încărcate luni. La ce pot fi folosite acestea
16/11/2024 18:53

 Cardurile pentru tichetele sociale in valoare de 500 de lei acordate preşcolarilor şi elevilor dezavantajaţi vor incepe să fie incărcate luni, anunţă Ministerul Proiectelor Europene. Tichetele pot ...

211 de inginerie la Iași: istoria Universității Tehnice și iubirea pentru lectură, temele centrale ale ceremoniei de deschidere a „Zilelor TUIASI 2024”
15/11/2024 11:29

  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie 2024, 211 ani de la momentul in care invătatul Gheorghe Asachi a organizat, la Iasi, primele ...

Academia Română, mai bogată cu  24 milioane de lei
14/11/2024 19:15

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Academiei Romane cu 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a Guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de instituţie in domeniu ...

Când va avea loc simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat
13/11/2024 13:25

 Simularea examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat, sesiunea 2025, organizată de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, se va desfăsura in perioada 11-13 decembrie 2024. La această simulare ...

Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
08/11/2024 18:52

 Curtea Consitutională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii inscrişi la scolile de stat este neconstitutională. Ministerul Educatiei a anuntat c ...

Uniforma, prevăzută în regulament, dar nu pentru toți elevii
01/11/2024 14:32

  Prin comparatie, in Iasi, multe scoli au incercat să introducă uniforme obligatorii, insă aplicarea acestor reguli variază de la o scoală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei