Juriul deliberează în procesul penal istoric al lui Donald Trump / „Un magistrat corupt”, acuză republicanul

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 29-05-2024 20:48

 Cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump la New York deliberează miercuri pentru a ajunge la un verdict istoric care ar putea înclina campania prezidențială americană într-un scenariu complet nou, potrivit AFP. Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Donald Trump, în instanță 

Judecătorul Juan Merchan, de la Tribunalul districtual din Manhattan, care prezidează acest proces fără precedent împotriva unui fost președinte american, le-a ordonat celor șapte bărbați și cinci femei să se retragă în spatele ușilor închise, nu fără a-i avertiza împotriva oricărei tentații de a judeca faptele pe baza „opiniilor lor personale”. 

„Aveți obligația de a lăsa deoparte (opiniile (voastre) personale, fie că sunt pro sau contra acuzatului”, a avertizat magistratul în timp ce dădea instrucțiunile sale juridice juriului format din 12 cetățeni americani care trebuie să decidă soarta judiciară a fostului lor președinte republican (2017-2021), care aspiră să redevină președinte pe 20 ianuarie.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a părăsit apoi sala de judecată, judecătorul ordonându-i să nu părăsească clădirea tribunalului din Manhattan în timpul deliberărilor.

Aflat în campanie pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie și obligat de la jumătatea lunii aprilie să vină în fiecare zi în sala de judecată, miliardarul republican a răbufnit apoi în fața presei împotriva „unei situații scandaloase” și a denunțat „proceduri (penale) trucate”. 

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”

Nici măcar „Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzații”, a spus el, sugerând că nici măcar o sfântă precum celebra călugăriță catolică, care a murit în 1997 și a fost canonizată, nu ar putea convinge instanțele de nevinovăția sa.

Pe rețeaua sa de socializare Truth, Donald Trump a denunțat de asemenea un „tribunal de proastă calitate” și un magistrat „corupt și conflictual”.

Juriul trebuie să răspundă la o singură întrebare

Marți a fost o zi maraton la etajul 15 al tribunalului din Manhattan. 

Juriul a ascultat mai mult de trei ore de pledoarii ale apărării care au cerut o achitare „rapidă” a acuzatului, urmate de cinci ore de pledoarii ale acuzării care au cerut condamnarea acestuia pentru „subminarea democrației”.

Cele șase săptămâni de dezbateri de la New York au fost dominate de povești despre sex, bani și politică.

Juriul va trebui să se pronunțe asupra unei singure întrebări: a fost Donald Trump vinovat de 34 de falsificări de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual chiar la sfârșitul campaniei sale prezidențiale din 2016?

 

În unanimitate

În cazul unui răspuns pozitiv, campania prezidențială din 2024 ar ajunge într-un scenariu fără precedent, unul dintre cei doi mari candidați fiind condamnat penal. 

Donald Trump ar putea face apel și ar putea totuși să candideze pe 5 noiembrie împotriva lui Joe Biden, actualul președinte democrat, în vârstă de 81 de ani.

Deliberările juriului pot dura mai multe zile. Aceștia vor trebui să îl declare în unanimitate pe Donald Trump vinovat sau nevinovat.

Dacă, după o anumită perioadă de timp, nu vor cădea de acord, procesul va fi anulat și totul va trebui refăcut, un răgaz care s-ar putea dovedi suficient pentru Donald Trump, deoarece va fi probabil dificil să organizeze noi dezbateri înainte de alegerile prezidențiale. 

Apărarea trebuie deci să convingă doar un singur jurat să nu-l condamne pe candidatul Partidului Republican.

Conspirație

În timpul pledoariei finale, care a durat cinci ore, marți, procurorul Joshua Steinglass a încercat pentru ultima dată să îi convingă pe jurați că, în spatele falsificărilor contabile, „inima acestui caz este o conspirație și o mușamalizare” pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

Banii au fost folosiți pentru a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels cu privire la o relație sexuală pe care aceasta susține că a avut-o cu miliardarul în 2006, când acesta era deja căsătorit cu soția sa Melania, episod negat de Donald Trump.

Suma i-a fost plătită actriței de Michael Cohen, fostul confident al omului de afaceri și lider republican. Odată ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă, în 2017, Michael Cohen a prmit banii înapoi, folosind, potrivit acuzării, facturi false și înregistrări deghizate în „onorarii legale” în conturile Organizației Trump, de unde și urmărirea penală pentru falsuri contabile.

Dar, pentru apărare, acest argument nu este valabil. Donald Trump, acum „liderul lumii libere” și preocupat de probleme mult mai importante, nu cunoștea detaliile documentelor atunci când și-a plătit avocatul.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul va pronunța sentința peste câteva săptămâni. Aceasta ar putea fi de până la patru ani de închisoare, dar magistratul poate decide o pedeapsă alternativă, cum ar fi eliberarea condiționată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Acum ultimele actualizări meteo: ploi abundente, vijelii și ninsori. Vremea se răcește brusc, potrivit prognozei pentru weekend
28/09/2024 12:33

  Meteorologii au actualizat sambătă dimineata prognoza. Cea mai mare parte a tării va fi afectată de ploi torentiale si vant puternic, in timp ce la munte se vor semnala lapovită si ninsoare.  ...

”Tudor Chirilă, băi gâgă, eşti praf”
28/09/2024 11:59

Cazul Marius Pieleanu sau unde dai si unde crapă. Andrei Caramitru il critică dur pe Tudor Chirilă după ce artistul a sugerat că nu mai poţi cere copiilor să rămană in ţară dată fiind o asemenea sit ...

Activiștii LGBT, mânioși după ce Marcel Ciolacu a spus că homosexualii au deja toate drepturile în România
28/09/2024 09:34

Activistii LGBT au luat foc după declaratiile premierului Marcel Ciolacu, in care candidatul PSD la presedintie a spus că homosexualii si lesbienele au deja drepturi egale in Romania. „De ce? Eu am o prote ...

Zelenski și Trump au discutat despre încheierea războiului din Ucraina: 'Cred că putem găsi un acord care să fie bun pentru ambele părţi'
28/09/2024 09:31

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a angajat vineri să soluţioneze războiul declanşat de Rusia impotriva Ucrainei dacă va caştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, declara ...

ÎPS Teodosie spulberă bucuria mirilor: Nunțile făcute sâmbăta nu sunt conforme cu rânduiala bisericească
27/09/2024 17:23

       IPS Teodosie face noi declaratii controversate. După ce a spus că fumătorii nu pot fi impărtăsiti, Teodosie revine si spune acum că nuntile  ...

Un grup de drone rusești se apropie periculos de România: A fost emis mesaj RO-Alert
27/09/2024 09:25

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis in cursul nopţii de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare ...

Bombă: Rusia încalcă Sancțiunile cu complicitatea NATO și UE – România se afundă în smârcurile Slugărniciei Fanatice Sinucigașe
27/09/2024 06:13

De doi ani si jumătate, tara noastră se autosabotează sistematic pe altarul luptei impotriva lui Vladimir Putin, fiind chiar la un pas de a intra in război. Vreti să stiti ce fac ceilalti „aliati”? De ...

Zelenski a obținut ce-a vrut: SUA trimit armament cu rază lungă de acțiune în Ucraina
27/09/2024 06:12

Presedintele american Joe Biden tocmai a confirmat că va furniza Ucrainei munitie cu rază lungă de actiune, dar nu a aprobat incă folosirea ei pe teritoriul Rusiei. Ucraina a militat mult timp pentru ca al ...

SRS: Iohannis a ajuns la capătul cursei pentru imunitate
27/09/2024 06:10

S-au epuizat toate resursele pe care, rand pe rand, Klaus Iohannis le-a pus in miscare in scopul de a-si prelungi cumva imunitatea si după incheierea mandatului. Si iată că acum regele e gol. Dezbrăcat de t ...

NATO pregătește scenariul unui război cu Rusia - Se fac pregătiri pentru transportul unui număr mare de răniți
26/09/2024 14:25

Şeful comandamentului logistic al NATO, general-locotenentul german Alexander Sollfrank, a declarat miercuri intr-un interviu acordat agenţiei Reuters că alianţa intenţionează să coordoneze transportul u ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei