3 metode eficiente și accesibile pentru controlul plăcii bacteriene
Dimensiune font:
Cavitatea bucală găzduiește un ecosistem divers de bacterii, multe dintre acestea benefice, însă altele dăunătoare. Printre toate aceste microorganisme se numără și cele ce formează placa bacteriană, un film care se formează constant la baza și pe suprafața dinților tăi. În timp ce placa în sine este un răspuns natural, acumularea excesivă a acesteia poate duce în timp la carii dentare și boli ale gingiilor.
Din fericire, există câteva metode accesibile și eficiente pentru a combate acest factor persistent și a menține o sănătate orală optimă. În cele ce urmează, vei putea regăsi trei strategii cheie pentru eliminarea plăcii bacteriene.
1. Periajul, ața dentară și dușul bucal
Periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt de bază pentru orice rutină eficientă de igienă orală. Periajul cu o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți adaptată nevoilor tale ajută la îndepărtarea plăcii de pe suprafețele dinților.
De asemenea, este esențial să folosești o tehnică de periaj corespunzătoare, periindu-te mai mult de două minute, de două ori pe zi și ajungând în toate zonele gurii, inclusiv în locurile greu accesibile.
Folosirea aței dentare și a unui duș bucal (de exemplu, Waterpik) este la fel de importantă, deoarece îndepărtează placa restantă și potențialele resturi alimentare blocate între dinți și sub linia gingiilor, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge.
2. Apa de gură
Cu toate că periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt pași esențiali către o mai bună igienă orală, acestea pot beneficia de o completare, pentru a elimina eficient placa bacteriană.
Pentru îndeplinirea acestui scop, intervine apa de gură cu proprietăți antimicrobiene. Aceste ingrediente active pot pătrunde în zonele greu accesibile și pot întrerupe creșterea bacteriilor formatoare de placă.
Astfel, întreabă medicul stomatolog ce apă de gură ar trebui să folosești în acest sens sau caută ape de gură care conțin clorhexidină sau uleiuri esențiale precum timol, mentol și eucaliptol. S-a dovedit că aceste ingrediente reduc placa bacteriană și gingivita (inflamația gingiilor) atunci când sunt utilizate ca parte a unei rutine riguroase de igienă orală.
Cu toate acestea, este important de reținut că apele de gură nu trebuie să înlocuiască nicidecum periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal, ci doar să le completeze și potențeze efectul.
3. Curățări dentare profesionale în cabinetul stomatologic
Indiferent cât de conștiincios ești cu rutina ta de igienă orală acasă, o anumită cantitate de placă și tartru (placă întărită) se va acumula inevitabil în timp, în special în zonele greu accesibile.
Tocmai de aceea, este important să respecți frecvența consultațiilor stomatologice și să beneficiezi de curățări dentare profesionale periodice.
În timpul acestor ședințe, medicul stomatolog sau igieniștii dentari vor folosi instrumente speciale, pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafețele dentare, precum și deasupra și dedesubtul liniei gingiilor. De asemenea, pot folosi și aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat, pentru a îndepărta depunerile persistente.
Curățările profesionale de rutină, recomandate de obicei la fiecare șase luni, nu numai că elimină placa și tartrul deja existente, ci și previn acumularea lor în viitor. Această curățare profundă ajută la menținerea unei igiene optime a gurii și poate detecta din timp orice potențiale probleme, precum cavitățile dentare sau afecțiunile gingiilor.
În concluzie, menținerea unei guri fără placă bacteriană poate părea o sarcină obositoare, însă, cu disciplină și consecvență, poate da rezultatele dorite. De asemenea, este esențială pentru păstrarea sănătății orale și evitarea problemelor dentare costisitoare pe viitor. Combinând tehnicile corespunzătoare de periaj și folosirea aței dentare, dușului bucal, apei de gură cu proprietăți antimicrobiene și respectând curățările dentare profesionale regulate, poți combate eficient placa bacteriană și te poți bucura de zâmbetul tău frumos și sănătos ani de zile.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau