3 ponturi practice ca să-ți modernizezi sistemul de încălzire al casei și să-ți reduci consumul
Dimensiune font:
Asigurarea unui confort termic pe măsura nevoilor tale, cu cel mai mic cost energetic, pare un ideal, dar se poate realiza, dacă vei moderniza sistemul de încălzire, eliminând punctele slabe ale acestuia. Pentru aceasta, trebuie să schimbi și să îmbunătățești ceea ce nu merge bine și să utilizezi inteligent ceea ce este eficient.
Optează pentru radiatoarele potrivite fiecărei camere
Radiatoarele de perete sunt cea mai versatilă soluție de încălzire. Indiferent dacă alegi radiatoare de perete, conectate la sistemul centralizat de încălzire ori la centrala termică, sau pe cele electrice, ia în calcul avantajele pe care acestea le aduc, datorită modului în care au fost concepute și realizate. Aspectul esențial pe care e bine să-l iei în calcul este că fiecare cameră are anumite dimensiuni și, implicit, este nevoie de soluții particularizate pentru a putea fi încălzite eficient. Din această perspectivă, radiatoarele moderne sunt caracterizate prin: inerția termică ideală, care garantează un consum redus de energie; capacitatea de a radia eficient căldura, datorită materialelor din care sunt realizate; suprafața radiantă foarte mare, concepută astfel încât să întrețină circulația naturală a aerului, ceea ce duce la o încălzire rapidă a aerului din cameră, indiferent că este vorba despre o sufragerie spațioasă sau de un dormitor mic; rezistența garantată la coroziune a oțelului din care sunt construite, necesară pentru cele care utilizează apa ca agent de transfer termic; durabilitatea maximă la șocuri mecanice și temperaturi extreme; capacitatea de a suporta presiuni ridicate, de până la 16 bari, oferind siguranță în exploatare îndelungată.
Caracteristicile radiatoarelor te ajută să obții un randament maxim, astfel că nevoile termice specifice fiecărei camere pot fi acoperite eficient. Pe de altă parte, nu este necesară aceeași temperatură în toate încăperile din casă. În unele dintre ele, cum este dormitorul, te vei simți bine cu 16-18 grade Celsius, în timp ce, în camera de zi și în cea a copiilor, vei avea nevoie de 20-22 de grade. Această adaptare diferențiată, care aduce economii substanțiale la factura totală de energie, poate fi obținută simplu, prin a alege radiatorul in functie de marimea camerei.
Folosește accesoriile potrivite sistemului de încălzire
Randamentul radiatoarelor poate fi eficientizat folosind accesoriile pentru sistemele de încălzire și climatizare potrivite. Este vorba despre elementele care asigură aerisirea instalațiilor și despre robineții clasici sau de cei tip termostat. Aceștia din urmă pot regla debitul agentului termic și, implicit, cantitatea de energie consumată de fiecare radiator în parte, pentru a genera temperatura confortabilă fiecărei camere din locuință. La fel de utile sunt și măștile pentru radiatoare, care te ajută să integrezi orice model în decorul din cameră, fără pierderi de căldură.
Tot în categoria accesoriilor intră sistemele de prindere și fixare a radiatoarelor. O soluție modernă și eficientă, care integrează perfect aparatele în stilul de amenajare din casă, fără ca acestea să ocupe din spațiul util, este montarea lor pe perete. Cu ajutorul suporților și al consolelor de fixare, poți instala radiatoarele la înălțimea care oferă cea mai ridicată valorificare a căldurii radiate de acestea.
Nu în ultimul rând, ia în calcul radiatoarele de tip portprosop, destinate băilor, care sunt sisteme cu rol dublu, ce aduc o eficientizare ideală a spațiului și au un rol practic, uscând și încălzind prosoapele și hainele.
Alege termostatul ideal
Termostatul te ajută să obții temperatura optimă, cu cel mai mic consum de energie. Fiecare grad setat în plus la termostat poate duce la o creștere a valorii facturilor cu 7-10%, iar scăderea temperaturii ambientale tot cu atât va genera o economie similară. Pentru ca termostatul să fie eficient și să aducă o rentabilizare a facturilor, este necesar ca fiecare cameră să aibă un aparat propriu, iar randamentul caloric al centralei termice să poată fi variat.
Alegerea unor valori de temperatură diferite ziua și noaptea este facilitată de termostat. Dacă ziua, temperatura de confort, în sezonul rece, este de 21-22 de grade Celsius, noaptea, aceasta poate fi redusă la 16-18 grade. Termostatul poate menține la un nivel redus de funcționare aparatele de încălzire, în camerele neutilizate, astfel încât să se ajungă rapid la temperatura de confort, cu un consum mic de energie.
Soluțiile tehnice moderne permit realizarea unor economii importante de energie și sporirea eficienței energetice a sistemelor de încălzire utilizate. Costurile de implementare se amortizează rapid, prin reducerea facturilor și creșterea confortului termic.
Sursa foto: Shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau