Cum sa-ti protejezi afacerea de atacuri si amenintari cibernetice?
Dimensiune font:
Dezvoltarea tehnologiei si a mediului online are avantajele sale, dar poate creste si riscul de escrocherii si amenintari la adresa securitatii unei firme. Un singur atac cibernetic poate afecta grav afacerea si reputatia acesteia daca nu se iau masuri de precautie adecvate. In fiecare an exista din ce in ce mai multe incalcari ale securitatii datelor, iar afacerile devin vulnerabile la astfel de atacuri. Cel mai bun mod in care proprietarii de firme pot fi pregatiti este sa se informeze cu privire la posibilele amenintari si la cele mai bune strategii de aparare.
Cum sa-ti protejezi firma de amenintarile cibernetice?
O amenintare cibernetica sau de securitate cibernetica este o infractiune care urmareste sa deterioreze datele, sa fure informatii private sau sa perturbe operatiunile digitale. Criminalitatea informatica poate avea un impact negativ semnificativ asupra afacerii daca nu se iau masurile necesare de prevenire. Intr-o firma, foarte importanta este si o asigurare IT, care te ajuta sa intelegi mai bine care sunt riscurile si sa construiesti proceduri interne adecvate. In cadrul unui astfel de proces, specialistii colaboreaza cu tine si cu echipa ta astfel incat sa fii acoperit sau sa limitezi efectele negative in cazul in care te confrunti cu un incident ce tine de securitatea cibernetica, protectia si gestionarea datelor sau alte operatiuni tehnologice. Daca vrei sa obtii consultanta in tehnologie, IT si digitalizare, Mazars in Romania este o firma specializata, cu o vasta experienta in imbunatatirea securitatii si minimizarea riscurilor IT dintr-o companie.
Printre cele mai frecvente tipuri de amenintari cibernetice se numara phishingul, atacuri spyware si malware sau hacking. De cele mai multe ori, intreprinderile nu isi pot permite ca reteaua si serviciile lor sa fie compromise de un atac cibernetic. De aceea, este esentiala intelegerea modului de protejare a organizatiei de astfel de amenintari. Iata cateva dintre acestea:
Una dintre cele mai eficiente metode este criptarea si codificarea datelor. Accesul se va face numai cu ajutorul unei chei la care va avea acces doar personalul autorizat iar infractorilor le va fi greu sa descifreze datele criptate.
O buna protectie impotriva amenintarilor cibernetice este chiar personalul firmei care trebuie sa beneficieze de o formare continua si relevanta in acest sens. Angajatii pot identifica mailurile suspecte, pot detecta defectiunile din retea si pot alerta in cazul in care exista o bresa de securitate.
Este important ca metodele de securitate cibernetica sa fie evaluate in mod constant prin audituri care au rolul de a verifica daca practicile si procedurile din cadrul firmei pot proteja afacerea in cazul in care apare un nou tip de atac. Auditul intern de IT este o parte a revizuirii proceselor de securitate cibernetica si a identificarii punctelor slabe in astfel de situatii.
Progresul tehnologic, inovatia digitala si activitatea infractionala crescuta expun intreprinderile la o invazie cibernetica inteligenta.
Prin urmare, este important sa se construiasca proceduri interne adecvate si sa existe un plan de rezerva in cazul unei scurgeri de informatii, astfel incat impactul sa fie limitat cat se poate de mult. Prevenirea unor amenintari de acest gen este intotdeauna preferabila, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al reputatiei unei firme.
Sursa foto: pexles.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau