Dansul dintre vis și realitate. Cele mai frumoase balete din lume

1balet

Dimensiune font:

| 13-10-2024 11:28

Pe scenă, luminile se sting treptat, iar sunetul pașilor grațioși umple tăcerea. Întreaga sală devine un templu al mișcării, unde balerinele și balerinii se transformă în povești vii, iar publicul, deși tăcut, tresare odată cu fiecare piruetă sau plié. Baletul este mai mult decât dans, este o emoție pură, o expresie a artei care combină muzica, mișcarea și pasiunea într-o simbioză perfectă. În această lume eterică, câteva balete s-au ridicat deasupra timpului, captând inimile și imaginația publicului din întreaga lume.

„Lacul lebedelor”. Eleganța întruchipată

De câte ori numele „Lacul lebedelor” răsună, mintea evocă imagini de balerine albe, plutind pe scenă precum lebedele grațioase pe un lac fermecat. Compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski a creat această capodoperă în 1875, iar de atunci, spectacolul a devenit sinonim cu eleganța pură. Povestea tragică a prințesei Odette, transformată în lebădă de către o vrajă malefică, este redată printr-o coregrafie ce pare desprinsă dintr-un vis. Contrastul dintre Odette și Odile, lebăda albă și cea neagră, este redat cu o sensibilitate extraordinară, oglindind fragilitatea și forța interioară a spiritului uman.

Dansul „Lebedei moarte” din finalul baletului este unul dintre cele mai puternice momente din istoria artei scenice. Cu fiecare mișcare, balerina pare să se destrame, transformând agonia pierderii în pură poezie.

„Spărgătorul de nuci”. Magia copilăriei

În perioada sărbătorilor de iarnă, „Spărgătorul de nuci” își face întotdeauna loc pe marile scene ale lumii, aducând cu sine o atmosferă de basm. Compozitorul Ceaikovski ne invită să pătrundem în lumea Clarei, o fetiță care primește un spărgător de nuci drept cadou și care este aruncată într-o aventură fermecată. Cei care asistă la acest balet se lasă captivați de dansurile spectaculare, de la „Valsul fulgilor de nea” la „Dansul zăpezii”, care par a sculpta aerul într-un joc continuu între delicatețe și vitalitate.

„Romeo și Julieta”. Dragostea tragică în pași de dans

Nu există poveste mai tulburătoare decât cea a lui Romeo și a Julietei, îndrăgostiții ale căror destine au fost scrise de stele. Pe muzica lui Serghei Prokofiev, această tragedie este transpusă într-o formă în care fiecare pas de dans spune povestea iubirii imposibile, a pasiunii și a pierderii. Fiecare întâlnire dintre cei doi îndrăgostiți pe scenă este o explozie de emoție, iar finalul, în care trupurile lor se întâlnesc în moarte, este un moment de o frumusețe devastatoare. Coregrafii acestui balet au reușit să păstreze tensiunea dintre speranță și disperare, cu mișcări delicate care reflectă dorința de viață, dar și implacabilitatea sorții.

„Giselle”. Baletul fantomelor

În inima baletului romantic se află „Giselle”, o poveste de iubire neîmplinită și răzbunare din lumea de dincolo. Compozitorul Adolphe Adam a creat o lume în care dansul și drama se împletesc perfect. Giselle, o tânără țărancă, moare din dragoste după ce află că iubitul ei, Albrecht, este logodit cu altcineva. În actul al doilea, ne regăsim într-un cimitir, unde fantomele femeilor trădate, numite wilis, dansează pentru a captura sufletele bărbaților trădători. Coregrafia baletului oferă o gamă largă de emoții, de la inocență la nebunie, până la transcenderea durerii prin iertare. Cea mai iconică scenă este dansul spiritelor, unde mișcările aeriene și aparent lipsite de greutate ale balerinelor creează iluzia unui alt tărâm, unul al magiei și al visului.

„Bayadera”. Fascinația Orientului

Baletul „Bayadera”, compus de Ludwig Minkus și coregrafiat de Marius Petipa, ne duce în India antică, într-o lume a iubirii interzise între o dansatoare de templu, Nikiya, și un războinic. Această poveste de dragoste tragică este plină de misticism și intrigi, iar secvențele de dans sunt spectaculoase. Cea mai cunoscută parte a baletului este „Regatul Umbrelor”, un moment sublim în care zeci de balerine în alb coboară din tărâmul umbrelor într-un dans perfect sincronizat. Acest tablou oferă una dintre cele mai impresionante imagini din istoria baletului, sugerând o lume a visului, în care realitatea și fantezia se îmbină.

Baletul, prin frumusețea și subtilitatea lui, rămâne un limbaj universal al sufletului. Fie că evocă tragismul iubirii pierdute, puritatea copilăriei sau visul neîmplinit, baletul reușește să capteze esența emoțiilor umane în cea mai pură formă a lor. Pe scena baletului, timpul se suspendă, iar fiecare pas de dans devine o poveste scrisă în aer, o poveste care rămâne vie în inimile celor care au privilegiul să o vadă.

Aceste capodopere ale dansului continuă să inspire și să fascineze generații, deschizând o fereastră către o lume în care emoțiile sunt mișcate de aripi invizibile, iar frumusețea eternă a artei atinge sufletul fiecăruia dintre noi.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cum ne influențează culorile percepția și comportamentul?
21/11/2024 12:11

Cum ne influentează culorile perceptia si comportamentul? Culorile au un impact profund asupra perceptiei si psihicului uman. Fiecare culoare evocă emotii specifice si poate chiar să influenteze semnifica ...

Sărbătorile de iarnă cu alți ochi. Povești din copilărie privite cu ochii adultului
21/11/2024 10:45

Sărbătorile de iarnă cu alti ochi. Povesti din copilărie privite cu ochii adultului Tin minte si acum cat asteptam să vină iarna. În niciun caz pentru dorinta de a simti frigul, ci cel mai mult pen ...

CINCI intervenții de design interior care transformă instantaneu aspectul locuinței tale
20/11/2024 15:39

Fotografie de pe pexels.com   Transformarea locuintei tale nu este sortită să fie o sarcină coplesitoare sau costisitoare. Uneori, cateva interventii de design interior bine gandite pot face minuni ...

Oamenii de știință i-au învățat pe șobolani să conducă mașinuțe
20/11/2024 11:12

Oamenii de stiintă i-au invătat pe sobolani să conducă masinute Oamenii de stiintă care i-au invătat pe sobolani să conducă masinute au revenit cu si mai multe informatii despre cat de mult apreciază ...

Locul unde „plouă cu pește” în fiecare an
19/11/2024 14:15

Locul unde „plouă cu peste” in fiecare an   Unde plouă cu peşte in fiecare an? Este vorba despre orăselul Yoro din Honduras. În urma furtunilor puternice, părti din Yoro, Honduras ...

Misterul Camerei de Chihlimbar, numită a opta minune a lumii
18/11/2024 15:23

Misterul Camerei de Chihlimbar, numită a opta minune a lumii Frumoasa piatră semipreţioasă, chihlimbarul, este adesea asociată cu episodul ADN-ului de dinozaur, din filmul „Jurassic Park”. & ...

Unde să parchezi la Aeroportul Otopeni: alternative eficiente
18/11/2024 13:44

Poză de pe Pexels.com Călătoriile frecvente pot fi o provocare logistică, mai ales atunci cand vine vorba de parcarea la Aeroportul Otopeni. Multi călători se confruntă cu dilema alegerii unei parcări ...

Arta de a renunța. Calmul vine atunci când nu mai lupți cu totul
18/11/2024 08:56

Alergăm adesea după control, după certitudini, după un echilibru ce pare mereu la un pas distantă. Însă, in acele momente de liniste, cand totul pare să se oprească pentru o clipă, răzbate o i ...

Echilibrul trupului și al spiritului. Secretele celor trei dosha în medicina ayurvedică
17/11/2024 18:13

Într-un colt al lumii unde intelepciunea antică se imbină armonios cu observatia atentă asupra naturii, Ayurveda – sistemul traditional de medicină al Indiei – descifrează tainele sănăt ...

Alimentația ca elixir
17/11/2024 15:30

Frumusetea si sănătatea sunt strans legate de ceea ce punem in farfurie, iar nutritia devine un instrument esential in mentinerea pielii luminoase, a părului sănătos si a unei energii care radiază vitalit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei