Povestea vinurilor rose: cum se obțin, mituri, calorii și recomandări

kevin-kelly-PPneSBqfCCU-unsplash

Dimensiune font:

| 29-09-2023 20:00

 Unul dintre cele mai populare tipuri de vin din prezent este vinul rose și nu o spunem doar noi, trăgând cu ochiul pe la terase, dar și cifrele: consumul lui a crescut de două ori mai mult decât cel al altor tipuri de vinuri. Deși avem tendința de a le asocia cu vremea bună, adevărul e că ne putem bucura de vinuri rose rafinate în orice moment al anului. Pe lângă faptul că sunt ușor de băut, vinurile rose sunt mai versatile decât vinurile roșii și cele albe, ceea ce le face să fie perfecte pentru orice tip de mese, de la aperitive la deserturi.

Originea vinurilor rose

Vinurile rose provin din regiunea franceză Provence, care se laudă cu cele mai bune soluri, climă și soiuri de struguri, iar toate acestea o fac locul ideal pentru producerea acestui tip de vin. Cu toate că datorită îmbunătățirilor tehnologice, vinurile rose se produc în prezent în întreaga lume, Franța nu este doar țara în care acest tip de vin este cel mai cunoscut, ci și principalul producător mondial, cele mai renumite vinuri rose fiind produse în Provence. În România, vinurile albe rămân în continuare cele mai consumate pe plan local, urmate de vinurile roșii (30% din canitatea consumată) și, pe ultimul loc, vinurile rose (20%). Dar acestea vin tare din urmă și la noi în țară, cu o evoluție semnificativă în ultimii 5 ani. Ca fapt divers, România se află pe locul 13 în lume la consumul de vin: un român consumă în medie circa 2,5 sticle de vin pe lună (23,5 litri pe an).

Cum se produc vinurile rose?

Vinul rose se obține prin combinarea strugurilor roșii și albi, dar se poate folosi și o varietate de struguri roșii în mod exclusiv. Cu excepția unor soiuri roșii, marea majoritate a soiurilor de struguri roșii au pulpa albă, iar vinul roșu se obține doar atunci când strugurii fermentează cu pielița (pelicula) și se impregnează cu culoarea sa. Tonalitatea vinurilor rose va depinde, prin urmare, de timpul în care mustul (care este practic incolor) și pielița strugurilor sunt în contact în timpul macerării. Cu cât sucul și pielița sunt în contact mai mult timp, cu atât culoarea vinului va fi mai închisă.

Un alt mit foarte răspândit este acela că a face vinuri rose bune este mai ușor decât un vin roșu bun, ceea ce nu este adevărat, deoarece vinificarea unui vin rose este probabil una dintre cele mai complexe și mai dificile activități în tehnologia vinului. Producerea vinurilor rose are propriile particularități, atât în ceea ce privește alegerea corectă a soiurilor de struguri (în principal datorită proporțiilor și a gradului de maturitate al acestora), cât și în ceea ce privește producerea acestui tip de vin, deoarece trebuie să se extragă din struguri un minim de culoare și un maxim de arome într-o perioadă limitată de timp.

Macerare

Contactul sucului cu pielița strugurilor este cea mai tradițională metodă de obținere a vinurilor rose. În timpul macerării, elementele care contribuie la culoare, precum și multe componente ale aromei, rămân în contact cu mustul. Vinurile roșii au, de obicei, o macerare de mai multe zile (chiar mai multe săptămâni), dar pentru producerea unui vin rose, macerarea este mai scurtă (între 2 și 24 de ore), ceea ce va duce la această culoare deschisă.

Vin gris

Spre deosebire de metoda de macerare, care oferă mustului timp, chiar dacă foarte scurt, pentru a intra în contact cu pielițele, vinul gris este un vin obținut prin presarea imediată a strugurilor roșii, fără timp de macerare. În ciuda denumirii de vin gris, sucul rezultat nu este de fapt gri, ci de un roz foarte deschis, mult mai deschis decât rose-urile obținute prin macerare sau prin metoda saignée.

Metoda saignée

Metoda saignée (sângerare în limba franceză) constă în eliminarea unei părți din suc din must pentru a concentra mai mult fenolii (acei compuși chimici care influențează produsul final) și a da mai multă culoare și aromă vinurilor. Această metodă este utilizată de mult timp în regiunile viticole franceze Bordeaux și Burgundia, deși nu a fost întotdeauna folosită pentru producerea de vinuri rose. De fapt, utilizarea sa în producția de vinuri rose este considerată tardivă și, la început, a avut ca scop doar adăugarea la un vin roșu primar a unui vin rose care să poată fi lansat mult mai devreme pe piață. Acesta este motivul pentru care unii experți au putut constata că utilizarea rose-ului în producția acestui tip de vin nu este foarte frecventă.

 

Cu ce sunt aromatizate vinurile rose? Următoarele ingrediente sunt folosite pentru a da aromele tipice ale vinurilor rose:

· Migdale.

· Banane.

· Zmeură.

· Căpșuni.

· Coacăze roșii.

· Fân tăiat.

· Mure.

· Grapefruit.

· Tei.

Se recomandă să bem vinurile rose atunci când sunt încă tinere, de 1-3 ani. Pivnițele de vinuri rose bune care au câțiva ani pot fi un adevărat răsfăț. Să ținem cont și că toate băuturile alcoolice îngrașă, iar vinul nu face excepție, chiar dacă nouă ni se pare mai ușor. Între tipurile de vin de pe piață, caloriile variază și ele. Astfel, pornind de la o cantitate de 100 de mililitri, vinurile rose și cele albe par cea mai bună variantă: au între 110 și 170 de calorii, în timp ce vinurile spumante au între 120 și 160 de calorii, iar vinurile roșii oferă între 120 și 180 de calorii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Echilibrul trupului și al spiritului. Secretele celor trei dosha în medicina ayurvedică
17/11/2024 18:13

Într-un colt al lumii unde intelepciunea antică se imbină armonios cu observatia atentă asupra naturii, Ayurveda – sistemul traditional de medicină al Indiei – descifrează tainele sănăt ...

Alimentația ca elixir
17/11/2024 15:30

Frumusetea si sănătatea sunt strans legate de ceea ce punem in farfurie, iar nutritia devine un instrument esential in mentinerea pielii luminoase, a părului sănătos si a unei energii care radiază vitalit ...

Ritualuri zilnice pentru o stare de bine
17/11/2024 14:27

Există o magie aparte in gesturile mici, acele momente pe care le dedicăm exclusiv nouă. Fie că este vorba despre o baie aromată, cateva clipe de liniste alături de un jurnal sau o simplă respiratie cons ...

FRF: „Nu avem nicio emoție” Sursele GOLAZO.ro din interiorul Federației spun că, pe probe, UEFA are o singură variantă: 3-0 pentru noi la „masa verde”
16/11/2024 12:23

  Romania - Kosovo. Sursele GOLAZO.ro au dezvăluit că FRF asteaptă o solutionare favorabilă in urma incidentelor de aseară, cu o victorie prin forfait, 3-0. UEFA analizează gravitatea fap ...

Secretele tinereții fără vârstă: În căutarea frumuseții de durată
15/11/2024 17:10

Într-o lume in care timpul lasă inevitabil urme asupra chipului nostru, visul tineretii fără varstă a devenit o prioritate pentru multe femei. Noile descoperiri din domeniul ingrijirii pielii si ter ...

Somnul de frumusețe: mit sau realitate?
15/11/2024 15:28

Într-o lume tot mai grăbită, unde orele de somn sunt adesea sacrificate pe altarul productivitătii sau al divertismentului, conceptul de „somn de frumusete” poate părea un mit romantic. Da ...

Beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor
15/11/2024 15:10

Beneficiile uimitoare ale imbrătisărilor De multe ori ne imbrătisăm reciproc atunci cand suntem fericiti sau atunci cand ne intalnim cu persoane pe care le iubim. Simtim bucurie si fericire atunci cand i ...

Mâncăruri rare de sărbători: Rețete din colțurile uitate ale lumii
15/11/2024 14:41

Sărbătorile sunt o invitatie la explorare culinară, o călătorie in care aromele, culorile si traditiile se intalnesc pe farfurie. De la gusturile exotice ale tropicelor la retetele aproape uitate din Europ ...

Cum poti avea cea mai frumoasa gradina cu plante ornamentale
15/11/2024 14:32

 Grădina ta este locul unde natura isi face simtită prezenta, iar alegerea plantelor ornamentale potrivite poate transforma orice spatiu intr-un colt de rai. Arbustii si arborii ornamentali sunt elemente ...

Cum să-ți menții sănătatea în sezonul rece: Trucuri pentru un corp sănătos și o piele strălucitoare
15/11/2024 13:25

Frigul iernii nu este doar un motiv de a scoate hainele groase din dulap, ci si o provocare pentru sănătatea noastră. Temperaturile scăzute, aerul uscat si expunerea mai redusă la soare pot afecta imunitat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei