Povestea vinurilor rose: cum se obțin, mituri, calorii și recomandări
Dimensiune font:
Unul dintre cele mai populare tipuri de vin din prezent este vinul rose și nu o spunem doar noi, trăgând cu ochiul pe la terase, dar și cifrele: consumul lui a crescut de două ori mai mult decât cel al altor tipuri de vinuri. Deși avem tendința de a le asocia cu vremea bună, adevărul e că ne putem bucura de vinuri rose rafinate în orice moment al anului. Pe lângă faptul că sunt ușor de băut, vinurile rose sunt mai versatile decât vinurile roșii și cele albe, ceea ce le face să fie perfecte pentru orice tip de mese, de la aperitive la deserturi.
Originea vinurilor rose
Vinurile rose provin din regiunea franceză Provence, care se laudă cu cele mai bune soluri, climă și soiuri de struguri, iar toate acestea o fac locul ideal pentru producerea acestui tip de vin. Cu toate că datorită îmbunătățirilor tehnologice, vinurile rose se produc în prezent în întreaga lume, Franța nu este doar țara în care acest tip de vin este cel mai cunoscut, ci și principalul producător mondial, cele mai renumite vinuri rose fiind produse în Provence. În România, vinurile albe rămân în continuare cele mai consumate pe plan local, urmate de vinurile roșii (30% din canitatea consumată) și, pe ultimul loc, vinurile rose (20%). Dar acestea vin tare din urmă și la noi în țară, cu o evoluție semnificativă în ultimii 5 ani. Ca fapt divers, România se află pe locul 13 în lume la consumul de vin: un român consumă în medie circa 2,5 sticle de vin pe lună (23,5 litri pe an).
Cum se produc vinurile rose?
Vinul rose se obține prin combinarea strugurilor roșii și albi, dar se poate folosi și o varietate de struguri roșii în mod exclusiv. Cu excepția unor soiuri roșii, marea majoritate a soiurilor de struguri roșii au pulpa albă, iar vinul roșu se obține doar atunci când strugurii fermentează cu pielița (pelicula) și se impregnează cu culoarea sa. Tonalitatea vinurilor rose va depinde, prin urmare, de timpul în care mustul (care este practic incolor) și pielița strugurilor sunt în contact în timpul macerării. Cu cât sucul și pielița sunt în contact mai mult timp, cu atât culoarea vinului va fi mai închisă.
Un alt mit foarte răspândit este acela că a face vinuri rose bune este mai ușor decât un vin roșu bun, ceea ce nu este adevărat, deoarece vinificarea unui vin rose este probabil una dintre cele mai complexe și mai dificile activități în tehnologia vinului. Producerea vinurilor rose are propriile particularități, atât în ceea ce privește alegerea corectă a soiurilor de struguri (în principal datorită proporțiilor și a gradului de maturitate al acestora), cât și în ceea ce privește producerea acestui tip de vin, deoarece trebuie să se extragă din struguri un minim de culoare și un maxim de arome într-o perioadă limitată de timp.
Macerare
Contactul sucului cu pielița strugurilor este cea mai tradițională metodă de obținere a vinurilor rose. În timpul macerării, elementele care contribuie la culoare, precum și multe componente ale aromei, rămân în contact cu mustul. Vinurile roșii au, de obicei, o macerare de mai multe zile (chiar mai multe săptămâni), dar pentru producerea unui vin rose, macerarea este mai scurtă (între 2 și 24 de ore), ceea ce va duce la această culoare deschisă.
Vin gris
Spre deosebire de metoda de macerare, care oferă mustului timp, chiar dacă foarte scurt, pentru a intra în contact cu pielițele, vinul gris este un vin obținut prin presarea imediată a strugurilor roșii, fără timp de macerare. În ciuda denumirii de vin gris, sucul rezultat nu este de fapt gri, ci de un roz foarte deschis, mult mai deschis decât rose-urile obținute prin macerare sau prin metoda saignée.
Metoda saignée
Metoda saignée (sângerare în limba franceză) constă în eliminarea unei părți din suc din must pentru a concentra mai mult fenolii (acei compuși chimici care influențează produsul final) și a da mai multă culoare și aromă vinurilor. Această metodă este utilizată de mult timp în regiunile viticole franceze Bordeaux și Burgundia, deși nu a fost întotdeauna folosită pentru producerea de vinuri rose. De fapt, utilizarea sa în producția de vinuri rose este considerată tardivă și, la început, a avut ca scop doar adăugarea la un vin roșu primar a unui vin rose care să poată fi lansat mult mai devreme pe piață. Acesta este motivul pentru care unii experți au putut constata că utilizarea rose-ului în producția acestui tip de vin nu este foarte frecventă.
Cu ce sunt aromatizate vinurile rose? Următoarele ingrediente sunt folosite pentru a da aromele tipice ale vinurilor rose:
· Migdale.
· Banane.
· Zmeură.
· Căpșuni.
· Coacăze roșii.
· Fân tăiat.
· Mure.
· Grapefruit.
· Tei.
Se recomandă să bem vinurile rose atunci când sunt încă “tinere”, de 1-3 ani. Pivnițele de vinuri rose bune care au câțiva ani pot fi un adevărat răsfăț. Să ținem cont și că toate băuturile alcoolice îngrașă, iar vinul nu face excepție, chiar dacă nouă ni se pare mai ușor. Între tipurile de vin de pe piață, caloriile variază și ele. Astfel, pornind de la o cantitate de 100 de mililitri, vinurile rose și cele albe par cea mai bună variantă: au între 110 și 170 de calorii, în timp ce vinurile spumante au între 120 și 160 de calorii, iar vinurile roșii oferă între 120 și 180 de calorii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau