Unde se află cele mai inovatoare școli din lume
Dimensiune font:
Inovația în școli poate lua forme surprinzătoare, de la integrarea noilor tehnologii în metodele de predare, până la sfidarea unor norme sociale. Cu bune și cu rele, controversate sau nu, aceste instituții de învățământ ne inspiră prin abordarea modernă și progresistă, oferindu-ne un indiciu asupra modului în care ar putea să arate educația peste câteva decenii.
Iată câteva dintre cele mai inovatoare, spectaculoase sau controversate școli ale lumii!
1. Școala Summit Sierra din Washington
Bill Gates a declarat că filosofia educației personalizate (pe care o abordăm și noi la Aletheea), este una din cele mai eficiente moduri de educare a copiilor.
Inaugurată în anul 2015 și cu un colectiv de 200 de elevi, școala funcționează pe baza următorului mecanism: copiii citesc timp de 30 de minute, rezolvă probleme matematice încă 30 de minute, fac cursuri online în domenii de interes, apoi discută cu mentorii lor (din rândul profesorilor) despre informațiile acumulate și țelurile lor viitoare, ca la final să petreacă timp alături de colegi, pentru a dezbate diverse subiecte și a socializa.
Chiar dacă elevii își ghidează singuri procesul de învățare, profesorii au un rol esențial în buna lui desfășurare. Cadrele didactice monitorizează cu atenție activitatea copiilor, sunt acolo pentru a le oferi explicațiile necesare, îi ghidează în folosirea tuturor programelor informatice și se asigură că elevii își îndeplinesc anumite atribuții obligatorii (teme, teste și examene).
2. Liceul Orestad din Copenhaga
Liceul Orestad din Copenhaga este, de fapt, o sală imensă de clasă în formă de cub, unde 358 de liceni învață împreună. Structura clădirii este menită să încurajeze colaborarea dintre elevi, pentru a-i pregăti să performeze în profesie.
“Ne-am dorit să predăm într-un mediu în care elevii să cerceteze, să lucreze în echipă și să găsească soluții inovatoare pentru probleme reale. Ne dorim ca liceul nostru să fie o poartă directă către realitate. În acest fel, le dăm posibilitatea să transforme cunoștințele în acțiuni concrete, o condiție esențială pentru o școală modernă”, a declarant directorul instituției, Allan Kjaer Andersen.
3. Școala Egalia din Stockholm
Această școală suedeză a fost fondată pe principiul egalității depline dintre elevi, respingând pronumele personale de gen. În loc de “el” sau “ea”, copiii sunt încurajați să se strige pe nume sau în ale forme neutre (disponibile în limba suedeză).
Profesorii cred că, astfel, descurajează activ orice discriminare bazată pe gen, religie, vârstă, clasă socială, orientare sexuală sau dizabilitate, iar copiii învață să-i evalueze pe cei din jur pe baza propriilor acțiuni, nu pe fondul stereotipurilor.
4. Școala „Steve Jobs" din Amsterdam
Această școală olandeză se abate de la sistemul de învățământ traditional și încurajează copiii să învețe în propriul ritm.
Maurice de Hond, fondatorul școlii, a declarat că fiecare elev nou înscris este integrat în școală printr-un Plan de Dezvoltare individual, evaluat și ajutat la fiecare 6 săptămâni de către copil, de părinții acestuia și de “coach” (școala nu foloseste termenul de „profesor”).
În acest mod, copilului îi sunt oferite noi provocări de învățare și instruire atât de diverse, încât poate alege în permanență care sunt potrivite pentru el.
Toți elevii din clasele 4-12 primesc câte un iPad cu aplicații și ghiduri vizuale despre cum își pot personaliza procesul de învățare. În această școală, potrivit fondatorului, niciun copil nu este o excepție și toți elevii învață în ritmul lor.
Sursa - www.aletheea.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau