Blestemul pe care îl au veșmintele Sfintei Parascheva. Secretul ascuns de preoți de zeci de ani s-a aflat
Dimensiune font:
Pe data de 14 octombrie, an de an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva. Aceștia merg în pelerinaj la Iași unde se expune racla cu moaștele sfintei. Dar puțini oameni mai știu blestemul pe care îl au veșmintele Sfintei Parascheva.
Blestemul pe care îl au veșmintele Sfintei Parascheva
Pentru cei care nu merg la biserică și nu știu, moaștele sfintei sunt îmbărcate în două rânduri de haine. Un rând este permanent, iar alt rând se schimbă an de an. Ei bine, după cum probabil v-ați dat seama deja, primul rând de haine care învelesc moaștele sunt cele cu blestem.
Pe veșmântul Sfintei Parascheva care niciodată nu se dă jos se află un sigiliu. Pe el este înscris blestemul care aparține domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, informează crestinortodox.ro. Călugării spun despre giulgiul care învelește moaștele că este din in și este ros de trecerea anilor.
„Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, este blestemul care stă scris pe primul veșmânt sfânt purtat de Sfânta Parascheva.
“Această interdicție rămâne neschimbată”, a precizat Mitropolia Moldovei.
Blestemul pe care îl au veșmintele Sfintei Parascheva. Secretul ascuns de preoți de zeci de ani s-a aflat
Blestemul pe care îl au veșmintele Sfintei Parascheva s-a aflat
An de an, pe 14 octombrie, românii o prăznuiesc pe Cuvioasa Parascheva. Aceasta este ocrotitoarea Moldovei și a ajutat mii de oameni, atât în timpul vieții sale, cât și după moarte, prin post și rugăciune. Acesta este motivul pentru care, an de an, credincioșii merg în pelerinaj la Iași. Acolo se roagă la moaște pentru diverse probleme și cer sănătate.
Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) în Moldova. Au fost așezate pe 14 octombrie 1641 în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În 1887, moaștele ei au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.
Din păcate, din cauza pandemiei care a cuprins toată planeta și care face ravagii în România, autoritățile au interzis pelerinajul. Accesul la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva este permis doar persoanelor care locuiesc în Iași. Acesta este motivul pentru care mulți oameni, majoritatea vârstnici, au organizat mici proteste chiar în zona de pelerinaj, dar și în orașele lor de bază.
„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași.
Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere.
Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, potrivit Mediafax.
Citește și Procesiunea cu racla Sfintei Parascheva a fost anulată. Calea Sfinților s-a blocat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau