Calendar ortodox,15 noiembrie 2022. Sfântul Paisie de la Neamț
Dimensiune font:
Potrivit calendarului creștin ortodox, în data de 15 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Paisie.
Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox și dezlegare la ulei și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, marcat în calendar cu cruce neagră, creștinii ortodocși pot consuma untdelemn și vin. Mai mult, dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare maractă în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski a fost, în secolul al XVIII-lea. El a fost îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox prin redescoperirea scrierilor patristice și publicarea Filocaliei.
Starețului Paisie la Neamț a întărit rânduielile monahale athonite, cu slujbe zilnice conform tipicului, cu grija pentru bătrâni și bolnavi. La Neamț s-a construit, sub îndrumarea sa, un spital, o casă de oaspeți și noi chilii, numărul monahilor trecând rapid de 800: români, ruși, bieloruși, ucrainieni, greci, sârbi și bulgari.
Paisie a organizat și o scoală bisericească de muzică corală pe mai multe voci, realizând translația muzicii bizantine pe notație liniară și introducând, pentru prima oară, cântarea Crezului de către toți credincioșii în biserică.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț era și un bun organizator și înnoitor al vieții monahale, întemeind în jurul Muntelui Ceahlău câteva sihăstrii de călugărițe, pe care le îndruma duhovnicește, rânduindu-le duhovnic pe Cuviosul Iosif Pustnicul (+1828), unul dintre ucenicii săi de la Neamț.
Sfântul Paisie Velicicovski este înmormântat în Biserica Mănăstiri Neamț.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau