Calendar ortodox, 18 ianuarie. Sfinții Atanasie şi Chiril
Dimensiune font:
Pe data de 18 ianuarie, credinciosii îi prăznuiesc pe Sfinții Ierarhi Atanasie si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. Este sărbătoarea cunoscută și drept „Atanasia Ciumelor” sau „Tănase de ciumă”. Sfinţii Atanasie şi Chiril au luptat împotriva celor mai mari erezii, arianismul şi nestorianismul. Tot în această zi, facem pomenirea Sfintei Mucenite Xenia şi Sfântului Cuvios Marcian din Cipru.
Tot astăzi este bine să rosteşti rugăciunea care vindecă suflete și le curăță de păcate
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată. Atanasie joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie. Datorită scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirmă că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl, de o fiinţă cu El. A trecut la cele veșnice la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani petrecuți în exil.
Se spune că cei care vor să fie sănătoși, să fie feriți de rele, trebuie să țină ziua de 18 ianuarie. Şi anume, nu trebuie să faci nicio treabă casnică sau prin curte, să nu speli, să nu calci și să nu dai nimic cu împrumut, pentru că vei duce dorul banilor tot restul anilor.
Majoritatea oamenilor din zonele rurale țin cont de aceste tradiții, cu gândul că se protejează împotriva ciumei, a infirmităților, amețelilor și loviturilor de tot felul. Românii de pretutindeni merg în pelerinaj și se roagă pentru sănătatea lor și a celor dragi cu ocazia acestei zile. Este bine să te rogi de ziua Sfinților Atanasaie și Chiril, să aprinzi lumânări pentru cei morți, dar și pentru cei vii și să dai de pomană.
Rugăciunea care trebuie spusă, astăzi, 18 ianuarie
„Curăţindu-ţi sufletul şi trupul de toată întinăciunea, Sfinte Atanasie, biserică vrednică lui Dumnezeu te-ai arătat. Pentru aceasta plinirea Treimii întru tine s-a odihnit, cunoscătorule al Tainelor sfinte, preafericite. Harul Mângâietorului aflând sufletul tău curat de patimi, precum ai dorit şi-a arătat întru el lucrările lămurite şi te-a pus pe tine, părinte, Luceafăr luminos în lume.
Dreptar ierarhiei te-ai arătat ierarhilor şi viaţa ta a fost pildă lucrătoare; iar cuvântul tău, înţelepte, chip luminos al cugetării celei adânci; şi învăţătura ta munte de teologie s-a arătat.
Decât Heruvimii şi decât Serafimii mai Înaltă te-ai arătat, Născătoare de Dumnezeu; că tu Singură, ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti fără prihană. Pentru aceasta toţi credincioşii pe tine, Curată, cu cântări te fericim. Amin”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau