Calendar ortodox, 27 iulie. Sfântul Pantelimon
Dimensiune font:
În fiecare an, la data de 27 iulie 2022, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Pantelimon. Acest sfânt mai este numit de către credincioși „doctor fără de arginți”.
Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox.
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr, în orașul Nicomidia. El a viețuit în vremea împăratului Maximian (286-305). Numele pe care acesta la primit la naștere este Pantoleon, un nume păgân care înseamnă ”cel în toate puternic ca un leu”. Însă, după ce a fost botezat de preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, ”cel cu totul milostiv”.
Cinstit la data de 27 iulie, Sfântul Pantelimon mai este adesea numit și „doctor fără de arginti”, deoarece se spune că acesta s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.
Mai mult, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.
Totodată, prin credință și harul primit de la Dumnezeu, Sf. Pantelimon a vindecat un orb din naștere.
O tradiție străveche spune că în ziua de Sfântul Pantelimon este interzis să prestezi munci gospodărești.
Totodată, se mai spune că, pentru a fi sănătoşi, oamenii nu trebuie să lucreze la câmp în ziua acestei sărbători. Cei care nu respectă tradiţia se pot îmbolnăvi sau pot avea parte de situații dramatice și de multă pagubă în viaţa de familie.
Se mai crede din bătrâni că Sfântul Pantelimon îi apără pe oameni de necazuri şi de durere. De ziua lui, Sfântul Pantelimon merge însă din casă-n casă şi-l pedepseşte pe acela pe care-l găseşte lucrând.
Dacă oamenii vor respecta sărbătoarea şi nu vor lucra în această zi, în zona geografică respectivă nu va cădea grindina.
În tradiție se mai spune că Sfântul Pantelimon aduce noroc şi recolte bogate de fructe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau