Cărui sfânt să te rogi pentru serviciu, în funcție de meseria pe care o ai

66472-woman-praying-sunset-gettyimages-antonioguill.1200w.tn

Dimensiune font:

| 31-03-2021 15:45


În funcție de meseria pe care o practici, există sfinți ocrotitori pentru fiecare domeniu în parte, de la statistică, până la arhitectura, contabilitate sau diplomație. Iată care sunt categoriile protejate și ce sfinți le ocrotesc:
Medicii și cadrele medicale sunt protejați de acei sfinți care au studiat și practicat medicina și au tratat bolnavi.

Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Fotie și Anichit, Talaleu și Trifon; Luca al Crimeei se numără printre acești sfinți, supranumiți și "doctori fără-de-arginți". Aceștia sunt considerați drept potectori ai tuturor celor care lucrează în sistemul de sănătate. Există un tropar pentru aceștia: ”Doctorii cei înţelepţi ai lumii, de la Dumnezeu luând compătimirea, rugaţi-vă acum pentru noi cei ce strigăm: Doamne mântuieşte poporul şi ţara aceasta şi slobozeşte sufletele noastre de cumplitele primejdii, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu”.

Pompierii
Pompierii sunt ocrotiți de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit pe 15 septembrie. Între anii 1650-1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost mitropolit al Banatului. În timpul ”mandatului” său, în Timișoara a avut loc un incendiu devastator. Acesta s-a rugat pentru ploaie, la Dumnezeu, iar imediat după ce rugile sale s-au înălțat la cer, averse torențiale au pornit și au stins vâlvătaia, salvând orașul de la pieire.

Masina de pompieri

De aceea, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a fost ales protectorul spiritual al pompierilor din România. Troparul Sf. Iosif cel Nou de la Partoş: ”Din tinereţe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile şi cu ostenelile şi cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoinţele tale, arhiereu şi păstor Bisericii Sale te-ai rânduit; şi, după moarte, în cetele sfinţilor te-ai sălăşluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greşeli nouă, celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim sfântă pomenirea ta.”

Statisticienii
Statisticienii sunt protejați de Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Acesta este prăznuit pe 1 septembrie. Datorită lui, sistemul de măsurare a trecerii timpului a fost modificat, el fiind cel care a stabilit cronologia erei creștine. Acesta a fost motivul pentru care, în 2008, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este ales ocrotitor al Institutului Național de Statistică din România.

Arhitecții
Arhitecții (constructori, zidari) - Sfântul Apostol Toma, prăznuit pe 6 octombrie, este cel care îi protejează pe arhitecți, constructori sau zidari. Conform scrierilor biblice, Sfântul Toma a ajuns să propovăduiască Evanghelia în India, iar regele de la acea vreme, Gandofor, i-a cerut acestuia să ii construiască cel mai mare palat, contra unei sume uriașe de bani. În loc să-i construiască regelui palatul, Toma a luat banii și i-a împărțit celor săraci. Palatul lui Gandofor a fost, în schimb, construit în ceruri. Când monarhul a aflat s-a înfuriat și l-a acuzat pe Toma de înșelăciune, condamnându-l la moarte. Însă, înainte ca Toma să fie executat, fratele împăratului a avut o epifanie, în care i-a apărut palatul ceresc închinat regelui. Acesta i-a spus fratelui său, care l-a cruțat, iar mai apoi s-a convertit la creștinism. Troparul Sf. Apostol Toma: ”Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.”

Grădinarii
Grădinarii, agricultori, viticultori, pomicultori - Sfântul Mucenic Trifon, prăznuit pe 1 februarie, este cel care îi ocrotește grădinari, agricultori, viticultori, pomicultori, dar și pe cei care se ocupă de creșterea pasărilor. În ziua prăznuirii sfântului, viticultorii și pomicultorii credincioși țin post și cheamă preotul să le stropească via și livezile cu agheasmă, spre a fi ferite de nerodire, de secetă și de grindină. În iconografie, Sfântul Trifon este reprezentat purtând în mână o seceră, o crenguță de viță-de-vie sau un șoim.

Păstorii de animale
Păstorii de animale sunt protejați de Sf. Mare Mucenic Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este patronul păstorilor, iar în această zi, ciobanii află cum va fi iarna. Tropar Sf. Mare mucenic Dumitru: “Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”

Arheologii
Arheologii sunt ocrotiți de Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, prăznuită pe 21 mai. Legenda spune că, spre finalul vieții ei, aceasta a mers într-o expedițieîn Ierusalim, pentru a vedea Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că, pentru vârsta ei, acest demers a fost unul foarte anevoios, arheologii au ales-o să le fie protectoare. Tropar Sf. Elena: Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împarătească cetate în mâinile Tale a pus-o, pe care păzeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Diplomații
Diplomații (mesagerii, poștași, curieri) sunt ocrotiți de Sfântul Arhanghel Gavriil, prăznuit pe 8 noiembrie. Motivul pentru care a fost ales pentru această misiune a fost acela că Gavriil a fost trimisul lui Dumnezeu către Fecioara Maria, pentru a-i da vestea nașterii Mântuitorului. Tropar: ”Mai-marilor Voievozi ai oştirilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii, ca să ne acoperiţi pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: Izbăviţi-ne din nevoi, cei ce sunteţi mai-mari peste cetele puterilor de sus.”

Contabilii
Contabilii (vameși, gestionari, vânzători) îl au drept ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, prăznuit pe 16 noiembrie. Matei, înainte de a deveni apostolul Mântuitorului, acesta a fost vameș, strângând taxele celor care traversau Marea Galileei.

Minerii
Minerii sunt protejați de Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită pe 4 decembrie. Varvara a trăit în secolul al IV-lea, dar are o poveste terifiantă. Tatăl ei a vrut să o omoare, iar Varvara a fugit din casa părintească. Ascunsă în munți, sfânta a ajuns într-o fundătură, însă peretele de piatră al muntelui s-a crăpat, făcându-i loc să se ascundă. În cele din urmă, Varvara a fost găsită și ucisă de iscoadele tatălui său. Pentru minunea înfăptuită, Sfânta Varvara a fost aleasa drept protectoarea minerilor. Troparul Sfintei Muceniţe Varvara: Pe sfânta Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmaşului şi ca o vrăbioara s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul armei Crucii, preacinstita.

Teologii
Teologii sunt protejați de Sfinții Trei Ierarhi, anume Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, prăznuiți împreună în ziua de 30 ianuarie, sunt socotiți drept ocrotitori ai învățământului teologic. Acești trei "mari dascăli ai lumii și ierarhi", după cum sunt numiți în rugăciunile Bisericii, au fost rânduiți ocrotitori ai învățământului teologic în anul 1936, în urma unui Congres de Teologie întrunit la Atena. Troparul Sf. Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur: Pe acești trei luminători mai mari ai dumnezeirii cei întreit strălucitoare, pe cei ce luminează lumea cu razele dumnezeieştilor învăţături, pe râurile înţelepciunii cele cu miere curgătoare care adapă toată făptura cu apele cunoştinţei de Dumnezeu, pe Marele Vasile şi de Dumnezeu cuvântătorul Grigorie, împreună cu slăvitul Ioan, cel cu limba şi cu cuvintele de aur, toţi cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne cu cântări să-i cinstim; că aceştia Treimii pururea se roagă pentru noi.

Militarii
Militarii îl au ca protector pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie. Acesta a fost ales de către Forțele Terestre ale Armatei Române drept ocrotitor, deoarece înainte de a îmbrățișa credința sa în Hristos, a fost soldat în armata împăratului păgân Dioclețian. Militarii ai au drept protectori pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Sfinții Teodor Tiron și Teodor Stratilat.

 

Aviatorii
Aviatorii sunt ocrotiți de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit pe 20 iulie, ziua în care se sărbătorește Ziua Forțelor Aeriene, începând din 1994. Troparul Sf. Ilie: Cel ce a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos, Ilie slăvitul, care a trimis de sus lui Eelisei har, bolile alungă şi pe cei leproşi curăţeşte, pentru aceasta şi celor ce-l cinstesc le izvorăşte tămăduiri.

Marinarii
Marinarii sunt protejați de Maica Domnului, prăznuită pe 15 august, și Sfântul Ierarh Nicolae, prăznuit în ziua de 6 decembrie. Acesta din urmă, conform legendelor, a salvat câțiva marinari de la înec, când corabia acestora se scufundase.

Brutarii
Brutarii (cofetari, patiseri) îl au ca protector pe Sfântul Ierarh Nicolae, prăznuit pe data de 6 decembrie. Tropar: Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Bucătarii
Bucătarii sunt ocrotiți de Sfântul Cuvios Eufrosin, prăznuit pe 11 septembrie. Acest sfânt a trăit în secolul al IX-lea, într-o mănăstire din Palestina, și a fost bucătar."Slujea fraților, la bucătărie, dar slujea nu ca oamenilor, ci ca lui Dumnezeu, cu mare smerenie si supunere, ostenindu-se în ascultare ziua și noaptea", spun documentele sfinte.

Bibliotecarii
Bibliotecarii au drept mentor pe Fericitul Ieronim. Născut în jurul anilor 340 – 350 în zona dintre Dalmația și Panonia, a plecat de acasă la vârsta de 7 ani și a ajuns la Roma, unde a studiat gramatica, retorica și filozofia, printre filozodii lui preferați numărându-se Virgiliu si Cicero.

Artiștii
Artiștii, actori, regizori, scenariști sunt protejați de Sfântul Mucenic Filimon, deoarece a slujit ca actor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
  Lumina Sfintei Ecaterina. Credință, tradiții și miracolul unei zile de noiembrie
24/11/2024 15:57

Pe 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieste cu solemnitate pe Sfanta Mare Mucenită Ecaterina, simbol al frumusetii divine, al curajului neclintit si al intelepciunii nepămantene. Această zi, marcată cu ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/11/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/11/2024 05:56

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

De astăzi începe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale
22/11/2024 11:58

De astăzi incepe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale Semn dual (mutabil), de foc, masculin, Sǎgetǎtorul mai este numit si „arcasul”. Sǎgeata arcasul ...

Taina Postului, călătoria spre Lumina interioară
21/11/2024 15:15

În tumultul vietii moderne, unde suntem mereu conectati si bombardati de stimuli, există o practică ancestrală care ne invită să ne oprim si să ne indreptăm privirea spre interior: postul. Dincolo ...

Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Ce nu au voie să facă enoriașii
19/11/2024 20:07

Au fost stabilite reguli stricte pentru credinciosii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor randuieli ce tin nu doar vestimentati ...

Semnificația Postului în diferite religii. O călătorie prin practicile spirituale ale omenirii
19/11/2024 17:01

Postul, ca act de abstinentă voluntară de la hrană, băutură sau alte plăceri, este o practică ancestrală ce transcende culturile si religiile. De la vechii intelepti pană la omul modern, postul a fost ...

Etica și motivele postului. Explorarea intențiilor și importanța sincerității în această practică
19/11/2024 16:11

Într-o dimineată linistită de toamnă, am pornit spre inima unei comunităti rurale din Botosani, unde postul nu este doar o traditie, ci un mod de viată. Pe străzile inguste ale satului, am intalnit ...

HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei